Akciğer kanseri hastalarının ömrü uzuyor
West Virginia Üniversitesi Kardiyovasküler ve Göğüs Cerrahisi Bölümü Trakeal Rekonstrüksiyon Bölüm Başkanı Prof Dr. Alper Toker, Türkiye’de akciğer ve yemek borusu kanseri tedavisinde önemli teknolojik ilerlemelerin olduğunu belirterek, “10 yıl içinde akciğer kanseri görülme sıklığının azalacağını ve hastaların yaşam sürelerinin uzayacağını öngörebiliyoruz” dedi.
Kübra Karatepeİstanbul’da Şişli Florance Nightingale Hastanesi’nde West Virginia Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen konferansta, akciğer kanseri tedavisinde yaşanan son gelişmeler ve yemek borusu kanserindeki güncel yaklaşımlar ele alındı. Konferansa, yurtiçinden ve ABD başta olmak üzere yurtdışından çok sayıda alanında uzman isim katıldı. Akciğer kanseri tedavisinde Türkiye’nin dünyada en gelişmiş ülkelerden biri olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Sinan Nazif Aran, “Biz, son teknolojilere ve son ilaçlara hızla adapte olan bir ülkeyiz. Hem kemoterapi hem radyoterapi alanında hocalarımızın bilgileri çok yüksek. Onkoloji alanındaki gelişmelerle birlikte metastatik akciğer kanserlerinde bile hastaların ömrünün uzadığını görüyoruz” diye konuştu.
KANSER HASTALARI UMUDUNU KESMEMELİ
Gazetemize konuşan West Virginia Üniversitesi Kardiyovasküler ve Göğüs Cerrahisi Bölümü Trakeal Rekonstrüksiyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Toker ise sigara bırakma programlarının akciğer ve yemek borusu kanserleri görülme sıklığını azaltıcı yönde etkileri olduğunu söyleyerek, “Ülkemize yeni onkoloji ilaçları geliyor ve çok ciddi araştırmalar yapılıyor, bu yüzden kanser hastalarının umudunu kesmememesi gerek. ABD'de son 2-3 haftanın en önemli konularından biri akciğer kanserinde ilk defa ölüm oranlarının azalması. Bunun sebebi, sigara bırakma programlarının bizden daha önce uygulamaya koyulmuş olması” ifadelerini kullandı. Robotik cerrahinin giderek klasik yöntemin yerini almaya başladığına da işaret eden Toker, “ABD'de neredeyse açık ameliyat yapmıyoruz, her şeyde robot kullanıyoruz. Robotik cerrahi, ağrıyı azaltan, ameliyatın başarısını artıran ve ameliyatın teknik kalitesini düzelten bir yöntem fakat maliyeti biraz yüksek. Maliyet ve getirdiği faydayı karşılaştırdığınız zaman insanların aklında soru işareti oluşuyor. Buradaki denge bulunursa, bu iş yaygınlaşmaya devam eder” diye konuştu.