Akaryakıt kaçakçılığı yapan 38 kişi yakalandı
Batman Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, başta Batman olmak üzere, Mersin, Diyarbakır, Malatya, Adana, Bitlis, Siirt, Şırnak ve Mardin'de düzenlediği operasyonda 250 bin 300 litre yapma motorin, 3 bin litre tiner, 20 bin kg madeni yağ ve 22 bin 730 litre solvent maddesi ele geçirdi. 38 kişi yakalandı.
cumhuriyet.com.trBatman Valiliği'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Batman il merkezinde Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, akaryakıt kaçakçılığı yapan şahıslara ve oluşumlara yönelik operasyon gerçekleştirdi. Bu kapsamda, yasal yollardan edindikleri akaryakıt ürünlerini kurdukları paravan şirketler tarafından üretim yapıyormuş gibi aldıkları, bu yolla akaryakıt harici ürün olan Solvent maddesini, çeşitli ilerden alınan bitkisel (soya-pamuk) yağlarla, madeni ve baz yağ ürünleri ile karıştırarak "yapma motorin" elde ettikleri ve "ucuz mazot" adı altında piyasaya sürdükleri belirtildi.
250 bin 300 litre yapma motorin ele geçirildi
Elde edilen kanıtlar ışığında, 22 Haziran 2010 tarihinde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın talimatı doğrultusunda Batman il merkezi başta olmak üzere Mersin, Diyarbakır, Malatya, Adana, Bitlis, Siirt, Şırnak ve Mardin illeri ile birlikte suç örgütünün çökertilmesi, şüphelilerin yakalanabilmesi ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi amacıyla eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda Batman başta olmak üzere olmak üzere 5 ilde toplam 250 bin 300 litre yapma motorin, 3 bin litre tiner, 20 bin kg. madeni yağ, 22 bin 730 ltire solvent maddesi ele geçirildi. Operasyonda şüpheli 38 kişi yakalandı.
Silah ve plastik mühürler de ele geçirildi
Ayrıca söz konusu kişilerin ikametlerinde, işyerlerinde ve araçlarında yapılan aramalar neticesinde ise 3 adet ruhsatsız silah, 4 adet şarjör, 51 adet fişek, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 9 adet ectasy uyarıcı hap, Solvent taşımacılığında kullanılan paravan şirketlere ait çok sayıda "plastik mühür", paravan şirketlere ait belge ve dokümanlar, sahte kimlik ve belgeler, sözde şirketlerin üzerinden yapılan alım ve satıma ilişkin dokümanlar ele geçirildi.
Fabrika var, üretim yok
Yakalanan şüphelilerin iş yerlerinde yapılan tespitlerde ise fabrikaların fiziken kurulu olduğu, ancak herhangi bir üretimde bulunmadığı, yine fabrika içerisinde çalışması gereken personelin ve üretimde kullanılacak olan solvent maddesinin fabrikalarda bulunmadığı tespit edildi. Haklarında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "kurulan örgüte yönetici ve üye olmak", "örgüt faaliyeti çerçevesinde suç işlemek", "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "akaryakıt kaçakçılığı yapmak" ve "özel belgede sahtecilik" suçundan tahkikatı yapılan şahıslar adliyeye sevkedildi.