Akaryakıt fiyatlarını Twitter'dan yorumladı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'da bir sohbet gerçekleştirdi. Sohbetinde akaryakıttaki fiyat artışlarının uluslararası petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını belirten Bakan Şimşek, "Ak Parti hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü artmamıştır, bilakis azalmıştır" ifadelerini kullandı.
cumhuriyet.com.trMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter de sohbet gerçekleştirdi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulanan Mehmet Şimşek, akaryakıttaki vergi oranları, çok tartışılan emeklilikle ilgili açıklamaları, 2011 yılı bütçesi ve kamu alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, saat 19.00 sularında başladığı sohbete "Sevgili Dostlar, hepinize iyi akşamlar diliyorum. Bir kez daha bu sohbet ortamında buluşmaktan dolayı mutlu olduğumu belirtmeliyim" sözleriyle başladı. Bakan Şimşek, "2011 yılında yeni vergi yok, vergi oranlarında artış yok; dolayısıyla bahsettiğiniz konu gündemimizde değil" açıklamalarında bulundu.
"Uluslararası fiyatlardan kaynaklanıyor"
Bakan Şimşek'in Twitter'da gerçekleştirdiği sohbette önemli bir başlığı ise akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışları oluşturdu. Bu ürünlerdeki fiyat artışları uluslararası petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını söyleyen Şimşek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Ak Parti Hükümetleri döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü artmamıştır, bilakis azalmıştır. Örneğin 100 TL'lik benzinin 2002 Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 70 TL'si vergiyken bugün yaklaşık 65 TL'si vergidir. Bizim yaptığımız çalışmalara göre Türkiye'de rafineri çıkış fiyatı komşu piyasalara göre daha yüksek. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin karı (yüzde 9-9.5 arası); Avrupa ülkelerindeki ortalamaya oranla (yüzde 6 civarında) daha yüksek. Bu arada Türkiye'deki bayilerin kar marjını da unutmamak lazım. Şunu hatırlatmak isterim ki bu ürünlerin fiyatları piyasada belirleniyor."
"Benim çılgınlık olarak ifade ettiğim husus, 40 yaşında emekli olunması"
Bakan Şimşek, Twitter'da yaptığı açıklamalarında kamuoyunda tartışmalara neden olan "emekli maaşlarıyla" ilgili İspanyol gazetesinde yer alan habere de değindi. Bakan Şimşek, daha önce yayınladığı tekzipte olduğu gibi İspanyol Gazetesi'yle mülakatında hiç bir şekilde emekli maaş tutarlarına ilişkin bir yorumda bulunmadığını söyledi. "Bilmenizi isterim ki, 4 kardeşimden 3'ü öğretmen emeklisi. Biri de memur emeklisi. Dolayısıyla onların sıkıntılarını çok iyi biliyorum" diyen Bakan Şimşek, "Benim çılgınlık olarak tabir ettiğim husus sadece 'bu çağda insanlarımızın 40'lı yaşlarda emekli olmaları' hususudur. Bu 1990'lı yıllarda yapılan popülist yaklaşımların talihsiz bir sonucudur. Eğer böyle olmasaydı sosyal güvenlik sisteminin açıklarına harcadığımız parayı emeklilerimize aktarabilirdik" ifadelerini kullandı.
"Özürlü eğitiminden yaklaşık 216 bin kişi yararlanıyor"
Bir soru üzerine Şimşek, 2011'de özürlü eğitimi ve evde bakımı için 3.2 milyar TL (eski parayla katrilyon) ödenek ayırdıklarını belirterek, "Özürlü eğitiminden yaklaşık 216 bin kişi; özürlü evde bakım programından 280 bin kişi yararlanmaktadır. 2010 yılına göre özürlü vatandaşlara desteği yüzde 33 oranında artırıyoruz. Bu bütçe ödenekleri arasında en yüksek artışlardan biridir" dedi.
"Allah babanızdan razı olsun"
Alacakların yeniden yapılandırılması da Twitter'da gerçekleştirilen sohbette gündeme gelen konular arasında yer aldı. Yapılandırma tasarısının af niteliğinde olmadığını vurgulayan Bakan Şimşek, bunun bir ödeme kolaylığı olduğunu, asla alacağın aslından vazgeçilmediğini ifade etti. Bakan Şimşek, "Bir şekilde kamu alacağının ana parasından vazgeçmiyoruz, hatta esas alacağı enflasyon oranıyla güncelliyoruz. Yani hiç bir mükellefe ne özel bir ayrıcalık ne de bir haksızlık söz konusudur. Amaç mükelleflerimize kolaylık sağlamaktır. Meclis gündemindeki Kamu Alacaklarının Yapılandırılması ile ilgili Tasarı'da tüm mükellefler eşit muameleye tabi tutulmuştur" dedi. Vergisini düzenli ödeyen bir mükellef çocuğuna ise Bakan Şimşek, "Babanız tüm vergileri zamanında ödemekle yurttaşlık görevini yerine getirmiştir. Allah kendisinden razı olsun" açıklamasında bulundu.
"Bu yıl 40 bin öğretmenin ataması tamamlanmış olacak"
Bakan Şimşek, sohbetinde öğretmen atamalarına da değindi. Bu yıl yaklaşık 40 bin öğretmen atamasının tamamlanmış olacağını belirten Şimşek, 2011 yılında da ihtiyaç oranında yeterli miktarda kadro verileceğini söyledi.
"Vergi denetmenlerini peyderpey alacağız"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetmeni alımlarıyla ilgili sorulara ise şu cevabı verdi:
"Vergi denetmen ve gelir uzman yardımcılarını 2011 yılında peyderpey alacağız. Dolayısıyla 2011 KPSS'den hem önce hem de sonrasına denk gelebilir. Başarılar dilerim."
Burslardaki artışa açıklık getirdi
Bakan Şimşek, 2011 yılındaki burs artışlarıyla ilgili de açıklık getirdi. Bakan Şimşek, "Burslarla ilgili 2011 yılında öğrenci burs ve harç desteğinin 2010 yılı bütçesine göre yüzde 22 artacağını söylemiştim. Bu artışın doğrudan öğrenci burslarında yüzde 22'lik artış olarak algılanması yanlış olabilir. Ödenekteki artış hem burs tutarındaki muhtemel artışı hem de öğrenci sayısındaki artışı içermektedir. Öğrenci burslarının 2011 yılında ne kadar olacağına henüz karar verilmedi. Hatırlatmak isterim ki 2002 yılında yükseköğrenim bursu 45 TL iken yüzde 344'lük artışla bugün rakamı 200 TL'ye yükselttik. İmkanlar çerçevesinde öğrencilerimize çok daha fazla destek olmaya devam edeceğiz. Ben öğrenciyken böyle bir imkan yoktu" açıklamalarında bulundu.
"Kayıtdışıyla mücadeleye önem veriyorum"
Twitter'da gerçekleşen sohbette kayıtdışıyla mücadele konusu da gündeme geldi. Kayıtdışıyla mücadeleye önem verdiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Ancak bu sadece Maliye Bakanlığı'nı tek başına altından kalkabileceği bir konu değil. Toplumun her kesiminden bu konuda desteğe ihtiyacımız var" diye cevapladı.
Yumurta geyiği
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bütçe sunuş konuşması için hazırladığı tablolarda yer alan yumurta hesabının, basında ses getirmesi üzerine esprili bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, "Bu arada dünden bu yana yaptığınız yumurta geyikleri için teşekkür ederim" diyerek cümlesinin sonuna gülme işaretini koydu.
"Bedelli askerlik konusunun muhattabı ben değilim"
Bedelli askerlik konusunda yöneltilen sorulara Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bedelli askerlik konusunda çok soru var. Ancak bu sorunun doğrudan muhatabı ben değilim" diye cevap verdi. Cari açıkla ilgili sorular üzerine Maliye Bakanı Bakan Şimşek, Meclis'te dün yaptığı Bütçe konuşmasında cari açık ve işsizlik konularına tam 9 sayfa ayırdığını belirterek, bu konularla ilgilenenleri web sitesinde yayınlanan metne bakmalarını önerdi.
"Dışarıda bürokratlar bekliyor"
Şimşek, zamanın su gibi akıp geçtiğini, dışarıda imza için bekleyen bürokratlar olduğunu belirterek, "Şimdilik hoşçakalın, Türkiye'deki vergi yüküne ilişkin açıklamalarımızı bir dahaki sohbetimizde yapacağım" diyerek Twitter'dan ayrıldı.
Bakan Şimşek'in Twitter'da verdiği diğer cevaplar ise şöyle:
"2 yılı ödemesiz sıfır faizli 7 yıllık krediyi Ziraat Bankası aracılığıyla veriyoruz. Bu kredileri hazine olarak biz sübvanse ediyoruz. Amacımız hayvancılığın daha güçlü bir şekilde desteklenmesidir. Daha fazla bilgiyi Ziraat Bankası ve Tarım Bakanlığı'ndan edinebilirsiniz.
-Umarım bundan sonra daha düzenli sohbet imkanı buluruz. Saat konusunda da daha duyarlı olacağım.
-Memuriyete girişteki yaş sınırıyla ilgili bir çok soru var. 30 yaş sınırı aslında yönetmeliklerle düzenlenmektedir. Maliye Bakanlığı olarak bu hususu yeniden değerlendireceğiz.
-Yıl içerisinde doğan ihtiyaçlar ve bekleyen ödemeler için ilave ayırdığımız kaynaklarla bu tutar şu anda 1 milyar 616 TL'ye yükselmiştir.
-2011 yılında en düşük Devlet Memuru aylığında yüzde 17.9 oranında bir artış sağlayacağız. Unutmayalım ki 2011 yılında tüketici fiyatlarında öngördüğümüz artış ise sadece yüzde 5.3'tür. 2011 yılında ortalama Devlet Memuru aylığında yüzde 13.7 oranında bir artış yapmış olacağız.
-Başta Karayolları ve DSİ olmak üzere bekleyen kamulaştırma bedellerinin büyük çoğunluğunu ödedik.
-Son 4 yıldır diğer ülkelere yaptığımız resmi kalkınma yardımlarımız yıllık ortalama 700 milyon doları aştı. Başbakanımızın da ifade ettiği gibi dün, alan bir Türkiye vardı, bugün dünyanın her yerine yardım elini uzatan bir Türkiye var. Sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün yardımlarıyla bu tutar yıllık ortalama 1.5 milyar dolar düzeyindedir. Bu bile Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda ne kadar önemli bir güç haline geldiğini göstermektedir.
-Pasaport harçlarında bu sene yaklaşık yüzde 50 indirim yaptık. Ayrıca pasaport bedelini de 138 TL'den 50 TL'ye düşürdük. Artık herhalde bir teşekkürü hak ettik. Dün Başbakanımızın dediği gibi; vatandaşlarımız cebindeki pasaportu ve Türk Lirasını artık gurur ve şerefle taşıyor.
-2011 yılında bütçeden en yüksek pay eğitim ve sağlığa ayrılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bütçe ödeneklerini yüzde 20.8 artırarak 34.1 milyar TL'ye çıkarıyoruz. Böylece 2011 yılında da MEB en büyük bütçeye sahip icracı bakanlık olma özelliğini sürdürecektir."