Akademisyene fişleme soruları: FETÖ’cüler yükselirken ne yaptın?

Selçuk Üniversitesi'nde görevinden uzaklaştırılan araştırma görevlisi Nuriye Gülmen'e rektörlük, fişleme soruları yöneltti.

Seyhan Avşar

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü araştırma görevlisi Nuriye Gülmen, “FETÖ/PDY veya diğer terör örgütleriyle bağlantılı olduğu, söz konusu örgütlere yardım ettiği” iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı. Rektörlük, Gülmen’e açığa alındıktan sonra yanıtlaması istemiyle 42 soru yöneltti. Soruların bazılarının fişleme niteliği taşıdığı dikkat çekti. Gülmen’e yöneltilen sorular şöyle:

* Uzunca bir süre ‘cemaat’, ‘hizmet’ olarak bilinen örgüte hiç sempati duydunuz mu?

* Bu yapılanmanın hangi faaliyetlerine katıldınız veya tasvip ettiniz?

* Çevrenizdeki insanlara, örgütle ilgili lehte ifadeler kullandınız mı? Telkinde bulundunuz mu? Bulunduysanız hangi düzeyde, hangi durumlarda?

* Bu yapılanma içinde ‘abi’, ‘abla’, ‘mütevelli’ gibi bir pozisyon işgal ettiniz mi?

* Fethullah Gülen ile görüştünüz mü? Nerede ve ne zaman?

* Akademik ve idari mevzularda, seçimlerde, bu örgüt üyeleriyle sürekli ve düzenli biçimde ortak hareketiniz, dayanışmanız oldu mu?

* Varsa çocuklarınız, yakınlarınız bu yapılanmanın dershane veya okullarına devam ettiler mi?

* Çevrenizde sizi bu yapılandırma ile doğrudan doğruya ilişkilendiren insanların bulunmasını neye bağlıyorsunuz?

* OHAL kapsamında kapatılan derneklere üyeliğiniz var mı? Bu derneklerin faaliyetlerine aktif olarak katıldınız mı? (Konuşmacı, dinleyici)

Darbede rolünüz var mı?

* 15 Temmuz’da başlayan, etkileri hissedilen, devlet iradesini yok edici hareketin arkasında PDY/FETÖ yapılanmasının bulunduğuna inanıyor musunuz? Bu neticenin ortaya çıkmasında rolünüzün bulunduğuna inanıyor musunuz?

* Devlet kurumları ve meşru hükümet aleyhine, örgüt mensuplarının kullandığı söylemleri tercih ettiniz, onları aşağılayıcı, karalayıcı konuşma yaptınız veya eleştiri yönelttiniz mi?

* Paralel yapı üniversitede kadrolaşırken ve bu amaçla bazı akademisyenler üniversiteden uzaklaştırılırken, akademik yükselmeleri engellenirken veya haklarında soruşturmalar açılırken bunu yapanlara karşı hiç mücadele ettiniz mi?

* Bu yapılanmanın kontrolündeki sendikaya üye misiniz? Niçin üye oldunuz? Sizi üye olarak kim kaydetti? Sendika ile irtibatı doğrudan mı yoksa aracılar vasıtasıyla mı sağlıyorsunuz? Aracılar kim?

Tarafsız mısınız?

* Sendika mensubu bir kamu görevlisi olarak, bütün bu siyasi ve sosyal gelişmeler çerçevesinde tarafsızlık içinde hareket ettiğinizi söyleyebilir misiniz?

* FETÖ/PYD soruşturması kapsamında Konya mahkemelerinde yargılanmakta olan kimleri tanırsınız? Bu kişilerle nasıl tanıştınız?

* Bu yapılanmayı zararlı buluyor musunuz? Buluyorsanız mücadele adına ne yapabileceğinizi, nasıl katkı sağlayabileceğinizi düşünüyorsunuz?

İşe başlamadan açığa alındı

EğitimSen üyesi Nuriye Gülmen, 2012’de SÜ Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’ne başladı. Kısa bir süre sonra, kendi isteğiyle Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz anmalarına, Kobani eylemlerine, sendikanın basın açıklamalarına katıldığı için pek çok kez soruşturma geçirdi, cezalar aldı. Gülmen, DHKP/C propagandası yaptığı iddiasıyla 4 ay tutuklu yargılandığı davada beraat etti. Nisan 2016’da işe dönmeye hak kazandı. Ancak kadrosu, SÜ’den Eskişehir’e gidip geldi. Göreve başlatılmadı. Ağustos ayında SÜ’den açığa alındığına dair bir yazı aldı. Gülmen, ‘işe başlamadan açığa alamazsınız’ deyince, 30 Eylül’de göreve başlatıldı. Üniversiteye bir işgünü devam edebildi. Gülmen, 3 Ekim’de yeniden açığa alındı. Gülmen, son karara da itiraz ederek, “Ben, bugün FETÖ/PDY terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle görevlerinden el çektirilen ya da tutuklanan hâkim ve savcılar ile kolluk güçleri tarafından tutuklanmış bir sosyalistim” dedi.