Ailelerden cenaze kaçırma
hükümet Güneydoğu’daki olaylarda yaşamını yitirenlerin cenazelerinin ailelerden izinsiz gömülmesi için genelge yayımladı. Sokağa bile çıkamayan insanlar 3 gün içinde cenazelerini almazsa defin işlemini devlet yapacak.
Alican UludağBaşbakan Ahmet Davutoğlu’nun “cenaze törenlerinin terör propagandasına dönüştürülmesinin engellenmesi” için yayımladığı genelge kapsamında Adli Tıp Kurumu yönetmeliğinde yapılan değişilikle cenazelerin devlet tarafından gömülmesinin önü açıldı. Buna göre Adli Tıp Kurumları, ailesi tarafından 3 gün içinde alınmayan cenazeleri belediyelerin yanı sıra valiliklere de teslim edebilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen yıl sonunda valilik ve güvenlik güçlerine “Terörle Mücadele ve Vatandaşlarımızın Huzur ve Güvenliği” başlıklı bir genelge gönderdi. 19 maddeden oluşan genelgede, “cenaze törenlerinin, terör örgütleri ve terörle bağlantılı kesimlerce terör propagandası amacıyla kullanılmasının engellenmesi” talimatı verildi. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nde tartışma yaratacak bir değişiklik yaparak, dün yürürlüğe soktu. Morg İhtisas Dairesi’nin yetkilerini düzenleyen 10. maddesi değiştirildi.
Valiliklere cenaze yetkisi
10. maddenin (c) fıkrasındaki düzenlemeye göre, otopsi yapılan cenazeler aileye veya yakınlarına, kimsesiz ise 10 gün içinde belediyeye teslim ediliyordu. Ancak bu fıkranın sonu, ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir’ şeklinde değiştirildi. Fıkradan sonra da “Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir” ibaresi eklendi.
Bu düzenleme, özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki çatışmalarda ölen siviller ile PKK üyelerinin cenazelerini ilgilendiriyor. Hükümet, bu değişiklikle cenazeleri özellikle Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) vermek yerine valilik veya kaymakamlıklara teslim edebilecek. Fakat, 3 gün gibi az bir zaman verilmesi de ailelerin cenazelerini almasını zorlaştırıyor. Çünkü bölgede günlerdir uygulanan sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar var. Yakınını kaybeden bir kişinin, bulunduğu yerden Adli Tıp’a gitmesi sokağa çıkma yasağı nedeniyle mümkün görünmüyor.
‘Defnetmeyeceğiz!’ Silopi’de pazartesi akşamı öldürülen DBP Meclis Üyesi Seve Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır’ın aileleri, Cizre’de önceki gün öldürülen 12 yaşındaki Bişeng Garan’ın cenazesinin Cizre’ye götürülmesine izin verilmemesi, Şırnak’ın merkez Dicle mahallesinde 2 kişinin cenazesinin 3 gündür kar altında bekletilmesi nedeniyle cenazelerini defnetmeme kararı aldı. Fatma Uyar’ın ağabeyi Mesut Uyar, Dicle Mahallesi’nde 3 gün önce öldürülen ve cenazeleri 3 gündür kar altında olan cenazeler alınmadığı sürece cenazelerini almayacaklarını söyledi. Seve Demir’in amcasının oğlu Mehmet Şakir Demir ise “Bizler buraya cenazemizi almaya geldik. Ancak buradaki durumu görünce cenazemizi almaya vicdanımız elvermedi. Buraya 12 yaşındaki bir kız çocuğunun (Bişeng Garan) cenazesi geldi. Onlar da istedikleri yere defnedemiyorlar çocuklarını. Ablukalar sürdüğü sürece cenazelerimizi almayacağız” diye konuştu. Pakize Nayır’ın amcası Celalettin Nayır da diğer ailelerle aynı görüşte olduklarını ve cenazeler yerdeyken kendi cenazelerini de almayacaklarını söyledi. |