Aile terapisi yaygınlaşıyor

Çiftlerin birbirleriyle ve çocuklarıyla yaşadıkları sorunları çözmeyi amaçlayan ''aile terapisi'' uygulamasının, özellikle büyük kentlerde yaygınlaşmaya başladığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Acıbadem Adana Hastanesi'nde görevli Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, aile terapisinin, aile bireyleri arasındaki ilişkileri ele alıp, yaşadıkları sıkıntılı ve zor süreçleri, onları bir araya getirip, çözüm için işbirliği yapmalarını sağlayarak çözmeyi amaçlayan bir çalışma olduğunu kaydetti.

Aile terapisinin, son yıllarda özellikle büyük şehirlerde yaygınlaştığını, Adana'da ise henüz yeni bir kavram olduğunu ifade eden Ejder, terapiye en çok kadınların başvurduğunu ya da ailenin gelmesine öncülük ettiğini belirtti. Terapi ortamında, ''haklı-haksız'' ya da ''suçlu-suçsuz'' ayrımının yapılmasının söz konusu olmadığını belirten Ejder, şöyle devam etti:

''Aile içinde yaşanan zorluk ve sıkıntı ailenin bir ya da birden çok üyesinde, çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. İşleyişte sorunlar yaşanan ailelerde çoğu zaman, bir kişinin problemin kaynağı olarak belirlendiği, tüm sorumluluğun o kişiye yüklendiği bir savunma mekanizması görülebiliyor. Bu kişiler ise sıkıntıları ile baş etmekte zorlanıyor ve kendi sıkılmışlığını, bastırılmışlığını ve bunalmışlığını ifade edememekten dolayı mağdur ve muzdarip oluyor ve yakınıyor. Hem belirlenmiş kişinin hem de bütününde ailenin sıkıntılı döngüsünden çıkabilmesi ve sistemin rahatlatılması için, terapötik müdahaleye gereksinim duyuluyor'' dedi.

''Blöf olsun diye"

Çift terapisi için başvuranların, en çok ''biz anlaşamıyoruz'' şeklinde şikayette bulunduklarını ifade eden Ejder, ''Ayrıca, 'beni dinlemiyor', 'beni anlamıyor', 'birey olarak kabul etmiyor', 'kendi düşündüklerini düşünmemi, kendi davranışlarını uygulamamı istiyor' ya da 'eşim beni aldatıyor' gibi şikayetlere sıkça rastlıyoruz. Bunun yanında, 'başkasına aşık oldum, evliliğimi de bozmak istemiyorum, ne yapmalıyım?' ve 'boşanmak istiyoruz, çocuklara nasıl söyleyeceğiz' gibi sorularla da başvuruyorlar. Birçok kişinin de daha gerçekten boşanmaya hazır olmadığı halde, eşine blöf olsun diye boşanmak istediğini söylediğini gözlemliyoruz'' dedi. Genellikle çiftlerin ''ben, sen, o' kavramlarının kullanıldığı cümlelerle geldiğini ifade eden Ejder, '''Biz' kelimesi çiftlere çok fazla geliyor, 'biz' kelimesini 'benim içimde sen' olarak algılıyorlar. Ancak, 'biz' kavramı, farklılıkların uyum içinde, birbirini tamamlaması ve farklı kişiliklerin ortak paydada rahat nefesler alarak, yaşanması anlamına gelmekte. Çiftlere bunu anlatıyoruz'' diye konuştu.

Cinsel sorunlar ve çocuk problemleri


Cinsel konularda ise çiftlerin, ''vajinusmus'', ''ilk gece korkusu'', ''cinsel isteksizlik'',  ''ereksiyon problemleri'', ''çeşitli cinsel takıntılar'' ve en çok da çiftlerden birisinin monotonlaşmış bir evlilik veya cinsel beraberlikten sıkılmış olması problemi ile geldiklerini belirten Ejder, şöyle devam etti:

''Tabi bu problemlerin altında toplumsal örf ve adetler, çocukluk ve ergenlik çağında yaşanan aile içi ilişkilerin kalitesi veya travmalar, yanlış cinsel bilgilendirme, hatta hiç bilgilendirilmeme dolayısı ile yanlış duyumlar ve inanışlar edinme, baskı ve yasakların getirdiği cinsel mitler gibi daha birçok sorun yatıyor'' dedi.

Ailelerin, çocukların yaş gruplarına göre değişen sebeplerle de kendilerine başvurduğunu belirten Ejder, şunları kaydetti:

''İnatçı, huysuz, sürekli ağlayan çocuk, veya içine kapanık, tırnak yiyen, okul başarısı düşük çocuk, eğer ergen ise asi, ailenin kurallarına karşı gelen, ders çalışmayan çocuk, ya da ailenin istek ve arzularını yerine getirmekten bitap düşmüş, mükemmeliyetçi ailenin altında ezilen, ağzıyla kuş tutsa yaranamayan, içinde fırtınalar kopan çocuk gibi sorunlara rastlıyoruz.
Dikkat edilirse, hepsi de aslında ailenin bir profilini yansıtıyor. Yani aile çocuğu terapiye getirmiş gibi görünse de, aslında çocuk bir şekilde arıza çıkarak, tabi bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor, aileyi terapi odasına getiriyor. Ben bu çocukları önce kutluyorum, 'iyi ki bunlar yaşanmış ve siz terapi odasında daha işe yarar stratejiler geliştirerek çözüm yolu üretebileceksiniz' diyorum'
' şeklinde konuştu.