Aile içi şiddette ceza alan ilk ülke
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye hakkında açılan bir dava daha sonuçlandı. Dava, sonucu itibariyle diğer davalardan farklılık gösteriyor. Mahkeme, "Türkiye'nin aile içi şidette vatandaşlarını koruyamadığı" gerekçesiyle ceza almasına karar verdi. Türkiye, aile içi şiddet konusunda AİHM'de ceza alan ilk ülke oldu.
cumhuriyet.com.trNahide Opuz isimli kadın, 2002 yılında AİHM'e yaptığı başvuruda, kendisini döven, bıçakla yaralayan, ölümle tehdit eden ve daha sonra İzmir'e kaçarken annesini tabancayla vurarak öldüren eski kocası H.O'ya karşı devletin kendisini "etkili bir şekilde koruyamadığı" şikayetinde bulunmuştu.
1972 yılında doğan ve halen Diyarbakır'da yaşayan kadın, 1990 yılında tanıştığı ve 1995 yılında evlenerek üç çocuk sahibi olduğu H.O'nun sürekli kendisine şiddet uygulamasına ve tehdit etmesine rağmen, mahkemelere yaptığı başvurularda etkili sonuç alamadığı görüşünü savunmuştu.
AİHM'den yapılan açıklamada, H.O'nun 1995 ve 1998 yılları arasında, şikayet başvurusu yapan kadını ve annesini arabayla ezme girişiminde bulunduğu, bıçakla yaralama ve şiddetli şekilde dövmek gibi suçlar işlediği bildirildi.
Açıklamada, "Bu ağır suçlara ve tıbbi raporlara rağmen, H.O'nun hakkında yeteri delili bulunmadığı için önce dava açılmadığı, daha sonra yapılan duruşmalar sonucunda ise üç ay hapis cezası aldıktan sona bunun da para cezasına çevrildiği" belirtildi.
"Başvuru yapan kişinin eski kocası tarafından 2001 yılında bıçaklandığı" kaydedilen açıklamada, "Bu suçtan dolayı da H.O'nun sadece sekiz taksitle ödemek üzere 840 binTürk Lirası para cezasına çarptırıldığı" bildirildi.
Açıklamada, başvuru yapan kadın ve annesinin, yine ağır tehditler yüzünden bu dava ile ilgili başvurularını geri çekmek zorunda kaldıkları kaydedildi.
AİHM'den yapılan açıklamada, başvuru yapan kadının, annesi ile birlikte 2002 yılında İzmir'e kaçma teşebbüsünde bulunurken, H.O'nun kendilerini bulduğu ve arabada annesini tabancayla vurarak öldürdüğü belirtildi.
Ömür boyu hapse mahkum olan H.O'nun 2008 yılında serbest bırakıldığı kaydedilen açıklamada, bu kişinin tekrar tehditlerini sürdürmesinin ardından, eski karısının Türk adli makamlarına şikayette bulunduğu, kadının avukatının da AİHM'e, "Türk yetkililerin müvekkilini yeterli şekilde koruyamadığı" şikayetinde bulunduğu bildirildi.
AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkıyla ilgili 2., kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği başvuruyu yapanlara 36 bin 500 Avro ödeyecek.
"Türkiye aile içi şidette vatandaşlarını koruyamıyor" gerekçesiyle AİHM'de ceza alan ilk ülke oldu.
Nahide Opuz karardan memnun
Nahide Opuz'un avukatı Arzu Başer, müvekkilinin karara çok sevindiğini söyledi. Kararla Türkiye'de kadın ve erkek arasında ayrım olduğunun hükmedildiğini belirten Başer bunun kadına yönelik şiddetin yoğun yaşandığının göstergesi olduğunu belirtti.
Opuz'un eşi Hüseyin Opuz tarafından sayısız şekilde şiddete maruz kaldığını ifade eden Başer, şöyle dedi:
''Opuz, AİHM'in aldığı karara çok sevindi. Her ne kadar alınan karar öldürülen annesini geri döndürmese bile. Bu karar annesinin öldürülmesini ve kendisinin sayısız şekilde şiddete maruz kalmasının karşılığını bulamaz. Opuz halen eşinden tehdit alıyor. Dilerim bu karardan sonra Opuz'a yakın koruma verilir. En son geçen yıl ekim ayında Opuz savcılığa başvurarak eşinin kendisine yönelik tehditleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Opuz'un 2 çocuğu var, ancak çocukları eşinden zarar görecek diye yanına alamıyor. Daha önce Opuz'a yakın koruma verilmişti, fakat bu 1 hafta sürdü. Biz, eşinin tehditleri sürdükçe, yakın koruma verilmesini istiyoruz. Ayrıca, Hüseyin Opuz, Nahide Opuz'un annesini öldürmekten 15 yıl hapis cezası aldı ve bu dosya Yargıtay'da. AİHM'deki kararın ardından dosyanın Yargıtay'dan dönerek yeniden yargılama sonucunda Hüseyin Opuz'a müebbet verilmesini umut ediyoruz. Çünkü ancak bu şekilde Nahide Opuz rahat bir nefes alabilir.''
Başer, Opuz'un can güvenliği bulunmadığı için basın mensuplarıyla görüşmek istemediğini sözlerine ekledi.
Opuz, 2002 yılında AİHM'e yaptığı başvuruda, kendisini döven, bıçakla yaralayan, ölümle tehdit eden ve daha sonra İzmir'e kaçarken annesini tabancayla vurarak öldüren eski kocası Hüseyin Opuz'a karşı devletin kendisini ''etkili bir şekilde koruyamadığı'' şikayetinde bulunmuştu.