Ahmet Şık'ın avukatından itiraz
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatları, Şık'tan elde edilen ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara itiraz etti.
cumhuriyet.com.trBeşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Ahmet Şık'ın avukatları Bülent Utku ve Akın Atalay, hazırladıkları itiraz dilekçesini, kararı veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimliğine sundu. Nöbetçi hakimliğin itirazı yerinde görmemesi halinde, değerlendirilmesi için İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine göndereceği öğrenildi.
"Vahim ve ürkütücü"
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatlarınca İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan, ''Şık'tan elde edilen 'İmamın Ordusu' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara itiraz'' dilekçesinde, kararda yer alan savcılık bildiriminin ''vahim ve ürkütücü'' olduğu belirtildi.
Gazeteci Ahmet Şık'ın avukatları Bülent Utku ve Akın Atalay tarafından İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan dilekçede, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından kendilerine telefon açıldığı ve İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesinin ''İmamın Ordusu' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına'' ilişkin kararın kendilerine tebliğ edildiği belirtilerek, dün mahkemenin tebliğ ettiği karar metnine yer verildi.
El koyma kararının bir örneğinin avukatlara verilmediği için kararın mahiyeti ve kapsamının avukatlarca bilinmediği aktarılan dilekçede, Cumhuriyet Savcılığının karara dayalı olarak yazdığı ''şüphelinin avukatındaki nüshalara da el konulması, aksine davranışın hem CMK 124 hem de örgüte yardım suçunu oluşturacağı'' şeklindeki talimat yazısı nedeniyle, el koyma kararına CMK'nın 267. ve diğer maddeleri uyarınca itiraz edildiği ifade edildi.
Mahkemenin el koyma kararının yasal dayanağını oluşturan CMK'nın 124. maddesinin son fıkrasında, ''Ancak şüpheli veya sanık ya da tanıklıktan çekinebilecekler hakkında bu hüküm uygulanmaz'' ifadesinin olduğu ve bu hükmün avukatlara uygulanmayacağının açıkça belirtildiği anlatılan dilekçede, CMK'nın 46. maddesine göre avukatların yüklendikleri yargı görevi ve öğrendikleri bilgiler nedeniyle tanıklıktan çekinme hakkına sahip olduklarının tartışmasız olduğu vurgulandı.
''Avukatın hapis bildirimi, vahim ve ürkütücü"
Dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:
''Hakkımızda CMK'nın 124. maddesi gereği disiplin hapsi uygulanabileceği yönündeki bildirim, kanunun açık ve emredici hükmüne aykırılık oluşturmaktadır. Savunma hakkına yönelik açık bir tehdit oluşturduğu kanaatiyle, bu vahim ve ürkütücü bildirim ve uygulamayı sayın hakimliğin (ve gerektiğinde itirazı inceleyecek sayın mahkeme heyeti üyelerinin) takdir ve değerlendirmesine sunuyoruz. Bu uygulama karşısında söyleyecek söz bulamadığımızı belirtmekle yetinmek istiyoruz.''
CMK'nın 126. maddesinde, ''Şüpheli veya sanık ile 45 ve 46. maddelere göre tanıklıktan çekinebilecek kimseler arasındaki mektuplara ve belgelere; bu kimselerin nezdinde bulundukça el konulamaz'' ifadesinin yer aldığı aktarılan dilekçede, hiçbir tartışmaya el vermeyecek şekilde açık ve emredici olan bu düzenlemenin, şüpheli avukatın kendisinde bulundurduğu, soruşturmayla ilgili belgelere el konulamayacağı anlamına geldiği savunuldu.
Yasal hükümler gereği el koyma kararının kaldırılması veya el koyma kararının avukatları ve tanıklıktan çekinme hakkına sahip olanları kapsamadığının, verilecek kararda açıkça belirtilmesi talep edilen dilekçede, ''Cumhuriyet Başsavcılığının, hakimliğinizin kararına dayalı olarak ilettiği talimattaki, 'Aksine davranışın örgüte yardım suçunu oluşturacağı' şeklindeki bildirimin, sayın hakimliğin kararında yer almadığını veya alamayacağını düşünmekteyiz. Ancak, hukuk tarihinde eşine rastlanmayacak bir bildirimle karşı karşıya kaldığımızın da tarihe not olarak düşülmesi gerektiği kanısındayız'' denildi.
El koyma kararının kaldırılması veya düzeltilmesi talep edilen dilekçede, bu talebin hakimlikçe yerinde görülmediği taktirde CMK'nın 268/2 ve 3. maddeleri gereği görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi istendi.
Şık'ın avukatı Atalay'dan açıklama
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatı Akın Atalay, ''Biz, avukatlık mesleğinin gereği ve ceza muhakemesinde de eş değer hükümler olarak, avukatın şüpheli ile yaptığı yazışmaların ve savunmaya yönelik belgelerin asla avukattan istenemeyeceğini, el konulamayacağını, imha edilemeyeceğini düşünüyoruz'' dedi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gelen ve Şık'tan elde edilen ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara itiraz eden Atalay, burada basın mensuplarına açıklama yaptı.
Verilen karar ve kararın kendilerine tebliğ edilmesiyle ilgili bilgiler veren Atalay, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine, el koyma kararının kaldırılması yönünde yaptıkları itirazın temel gerekçesinin, CMK'nın açık hükümlerine göre olduğunu ve sadece bu yasal düzenlemeye göre değil, evrensel hukuk düzenine göre de şüpheli ile avukatı arasındaki her türlü yazışma, soruşturmaya ve savunmaya ilişkin belgelere asla el konulamayacağını, bunun istisnasının olmadığını savundu.
'Yasal girişimlerden sonuç alamazsam kitap taslağını teslim ederim'
Bir gazetecinin, ''Polisler, elinizdeki kitap taslağının teslimi için sizi de aradılar mı?'' diye sorduğu Atalay, şu karşılığı verdi: ''Biz avukatlık mesleğinin gereği olarak ve ceza muhakemesinde de eş değer hükümler olarak, avukatın şüpheli ile yaptığı yazışmaların ve savunmaya yönelik belgelerin asla avukattan istenemeyeceğini, el konulamayacağını, imha edilemeyeceğini düşünüyoruz. İtirazımızı da bu yönde yaptık. Tabii ki biz nihai olarak bütün elimizdeki meşru ve yasal girişimleri sonuna kadar takip edeceğiz, ama bir sonuç alamadığımız taktirde haksız, hukuka aykırı, yasaya aykırı da bulsak mahkeme kararına uymakla yükümlüyüz. Ama bu karar uymak için önce bütün haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bizlere de bu konuda tebligat yapıldı dün.''
Soru üzerine Ahmet Şık'ın eşinin de mahkemeye bir itirazı olacağını tahmin ettiğini belirten Atalay, CMK ya göre, şüpheliyle tanıklıktan çekinme hakkı olanlar arasındaki bilgi ve belgelere el konulamayacağı, kanuna göre şüphelinin eşinin de tanıklıktan çekinme hakkına sahip kişilerden biri olduğunu, dolayısıyla orada da yasaya aykırı bir işlem yapıldığını öne sürdü.
Avukat Atalay, bir gazetecinin, ''Kitabın, 'Medya 2010' isimli belge amacıyla yazıldığı iddiası var. Bu belgeye de el koyma kararı var mı?'' sorusuna da belgenin Ahmet Şık ile ilgili olmadığı ve Odatv'de yapılan arama sırasında ele geçirildiğinin kendilerine söylendiği, o belgenin içeriğiyle ilgili haberlerinin olmadığı şeklinde yanıt verdi.