Ağrı Dağı çevresinde araştırma merkezi
Iğdır Üniversitesi bünyesinde Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
cumhuriyet.com.trIğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması yönünde Üniversite Senatosu tarafından alınan kararın, Yüksek Öğretim Kurulu'nun onayının ardından yürürlüğe girdiğini belirtti.
Ağrı Dağı ve çevresinin geçmişten günümüze kadar birçok kavim, medeniyet ve milletlere ev sahipliği yapmış bir yerleşke olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
''Bu tarihi süreç zarfında birçok tarihi, kültürel ve sosyal yaşam tarzlarına ait kalıntılar günümüze kadar gelmiştir. Tarihi kalıntılara bakarak geçmişinin daha iyi anlaşılması ve analiz edilmesi ancak bilimsel süreçte yapılan veya yapılacak olan araştırmalarla mümkün olacaktır. Bu gereksinimden dolayı, Ağrı Dağı'nın kültürel ve tarihi boyutunu ortaya koymak ve bu amaçla yöresel, ulusal veya uluslar arası nitelikte her türlü bilimsel araştırma ve inceleme çalışmalarını yapmak ve yaptırmak, yeni yetişen bireylere bu birikimin tanıtılması, geleceğimizi daha sağlam temellere dayalı olarak inşa etme hedefimiz, birlik ve beraberliği sürdürme kararlılığımız açısından önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın gelişi güzel yollarla değil bir üniversite bünyesinde ve akademik bir ortamda karşılanmaya çalışılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.''
Ağrı Dağı'nın tarihi ve kültürel mirası yanında, sahip olduğu jeolojik yapısının da gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
''Büyük ve Küçük Ağrı diye adlandırılan Ağrı Dağı, küçük tepeler teşkil etmeden, birdenbire tek başına yükselerek dünya volkanlarının en görkemlisi olup zirvesi daima buzlularla kaplıdır. Bu özelliğinden dolayı, her ne kadar kış sporları içerisinde kayak sporunun yapılmasına olanak vermesi zor gözükse de gerekli alt yapı sistemlerinin oluşturulması ile kayak sporunun yapılmasına ve yaygınlaştırılmasına imkan verecektir. Bunun yanında, dağcılık ve bisiklet spor faaliyetler için turizm açısından önemli bir potansiyel konumundadır. Her yönü ile büyük bir hazine olan Ağrı Dağını turizme açmak ve dünyaya tanıtmak, Türkiye için bir marka haline getirmek yerinde bir uygulama olacaktır.''
Prof. Dr. Yılmaz, Ağrı Dağı'nın ayrıca Nuh'un Gemisine ev sahipliği yaptığı inanışı dolayısıyla efsanevi kimliğiyle de ön plana çıktığını, Ağrı Dağı'nı Nuh tufanı ile özdeşleştirerek turizm açısından cazibe merkezi haline getirilebileceğini kaydetti. Yılmaz, bu amaçla Ağrı Dağı eteğinde araştırma merkezi için tahsis edilecek alanda, Nuh'un gemisindeki hayvan çeşitliliğini sembolize eden büyük bir hayvanat bahçesi ve bölgenin ekolojisine uygun bir botanik parkının da tesis edilmesinin planlandığını bildirdi.
Ağrı Dağı'nın bitki florası ve hayvan faunasını belirlemeye yönelik kapsamlı çalışmaların yürütülmesinin de yerinde olacağının altını çizen Yılmaz, bu doğrultuda Aras havzası ve Ağrı Dağını çevreleyen coğrafik bölgede, mevcut bitki ve hayvan türlerinin teşhisine yönelik tespit çalışmalarının yapılıp bununla ilgili büyük bir herbaryum laboratuvarının kurulmasının hedeflendiğini kaydetti.