AGİT heyeti nabız yokladı
Referandumda gözlemci olup olmama kararı için AKP, CHP VE MHP temsilcileriyle görüşen heyet, OHAL, KHK’ler ve YSK ile ilgili sorularına yanıt aradı.
Emine KaplanAvrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 16 Nisan’da yapılacak referandumda gözlemci olup olmama konusunda TBMM’de siyasi partileri ziyaret ederek nabız yokladı. Görüşmede siyasi parti temsilcilerine, seçim güvenliği, YSK’nin yetkileri, anayasa değişikliği konularında sorular yöneltildi. AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları OFİSi (ODIHR) heyeti, TBMM’de siyasi partileri ziyaret etti. Heyet üyeleri, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a “YSK’ye güveniyor musunuz” sorusunu yöneltti. Elitaş’ın “Elbette güveniyoruz. Türkiye’de bugüne kadar onlarca seçim ve referandum gerçekleştirildi. YSK; bu konuda son derece deneyimli, uluslararası gözlemcilere de açık, bu seçimlere ilişkin hiçbir sorun yaşanmadı” yanıtını verdiği öğrenildi. Anayasa değişikliğiyle neyin hedeflendiği sorusu üzerine Elitaş, “2007 yılında 367 kararıyla Cumhurbaşkanı seçtirilmeyince anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi getirildi. Bununla birlikte bu değişiklik zorunla hale geldi. Yeni sistemde iki başlılık olmayacak, halk Cumhurbaşkanı ve dolayısıyla hükümeti ve Meclis’i doğrudan kendisi seçecek” dedi.
‘İsterseniz gelin’
Heyet üyeleri, anayasada seçim yasalarında yapılan değişikliklerin 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmamasına yönelik hüküm yer aldığını anımsatarak, televizyonlara ceza verilmemesine ilişkin düzenlemenin bu kapsam içine girip girmediğini sordu. Elitaş, bu konuda YSK’nin yetkili olduğunu, kararın cezai yaptırım açısından bir kanun değişikliği olarak nitelendirilebileceğini belirterek, “Televizyonlara ceza veren YSK değil, RTÜK. RTÜK de konu hükümsüz kaldığı için yaptırım uygulamaz” yanıtını verdi. Heyetin referandumda gözlemci heyetin gelip gelmemesi konusunda sorular yöneltmesi üzerine Elitaş, “İstiyorsanız, arzu ediyorsanız gelin” diye konuştu. Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile görüşen heyet, Altay’a da benzer sorular yöneltti. Gözlemci olmasında fayda gördüklerini anlatan Altay, referandumun adil koşullarda gerçekleşmesi gerektiğini, kamu yöneticileri, kaymakamlar ve savcıların evet kampanyası yürüttüğünü, bunun eşit koşullarda gerçekleşmeyeceğini gösterdiğini anlattı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ise, heyettekilerin “Propaganda açısından bir kısıtlama var mı, televizyonlarda bir sorun görüyor musunuz?” sorusu üzerine Usta, “OHAL var. Ancak bunun vatandaşın iradesine tesir eden bir yanı yok. Seçimler açısından bir sıkıntı yaratmayacağını düşünüyoruz” yanıtını verdi.