Ağır sofralardan uzak durun
Uzmanlar, oruç ayı boyunca uzun süre susuz kalınmasının baş ağrısı, böbrek şikâyetleri gibi sorunlara neden olabileceğini belirterek özellikle kalp, tansiyon, şeker gibi kronik hastalıkları olanlar ile hamilelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trBol sıvı içeren gıdalar tüketilmesini de öneren uzmanlar, hafif ve sindirimi kolay olan yiyeceklerin yenilmesini, şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini ve bol sebze-meyve tüketilmesi gerektiğini vurguladılar.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji, Beslenme ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, dengeli ve kilo aldırmayacak şekilde iftar ve sahur saatleri arasında yavaş bir şekilde beslenilmesi ve sulu besinlere önem verilmesi gerektiğini söyledi. Özyazar, ramazan ayında yanlış beslenenlerin en çok yorgunluk, halsizlik, üşüme hissi, uykuya meyil, baş ağrısı, dalgınlık, dikkatsizlik, çalışma isteksizliği, mide ağrıları ve kabızlık şikâyetlerinden yakındığını dile getirdi.
Su içmeyi ihmal etmeyin
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Ahmet Akgül sağlıklı bir bireyin özellikle sıcak günlerde en az 3 litre su içmesi gerektiğini söyledi.
Akgül, “Su içilmezse kandaki su oranı düşer, pıhtılar gelişir ki, kalp krizi, damar tıkanıklığı, varis tıkanıklığı kaçınılmaz olur. Kalp damar hastaları sürekli ilaç kullanmak zorundadır. Bazıları günde 3 kere alınmalıdır. Bu 8 saatte 1 demektir ki birçok oruç tutan hasta buna uyamamaktadır” dedi.