Ağar davasına ek süre

Mehmet Ağar'ın ''Susurluk'' davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

cumhuriyet.com.tr

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen davanın bugünkü duruşmasına, Ağar'ın avukatları Abdulkadir Toluç ile Abdullah Egeli katıldı. Duruşmada, davaya katılma talebinde bulunan Fatma Bahçeci ve Şeyhmus Bahçeci'nin avukatları da yer aldı.

Fatma ve Şeyhmus Bahçeci'nin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, ''24 Aralık 1994 tarihinde, gözaltına alındıktan sonra kaybolan İsmail Bahçeci ile ilgili olarak davaya katılma talebinde bulunduklarını'' ifade ederek, kendisiyle birlikte 342 avukat meslektaşının da yetki belgesini mahkemeye sunduğunu söyledi.
''İsmail Bahçeci'nin gözaltına alınmasının ardından kaybolması olayında Mehmet Ağar'ın sorumluluğu bulunduğunu'' iddia eden Kozağaçlı, davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili, duruşmaya geçici olarak çıktığını belirterek, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığı takdirde esas hakkındaki görüşünü hazırlamak üzere dosyanın kendilerine gönderilmesine karar verilmesini talep etti.
Savcı Bilgili, katılma talebine ilişkin görüş bildirmek için de kendilerine süre verilmesini istedi.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, dosyanın iddia makamına verilerek, bu celse yapılan katılma talebi ile ilgili görüşünü bildirmesi, ayrıca soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığı takdirde, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için süre verilmesine karar verildiğini açıkladı.
Mahkeme, bu nedenlerle duruşmayı erteledi.

Davanın geçmişi

Mehmet Ağar, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili, ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu'' gerekçesiyle yargılanıyor.
Danıştay 1. Dairesi, Ağar'ın, ''Cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek'' iddiası yönünden lüzum-u muhakemesine ve eylemine uyan TCK'nın, ''Suç işlemek için örgüt kurmak'' başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.
Danıştay İdari İşler Kurulu da 1. Dairenin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Mehmet Ağar'ın ''vali'' statüsünde olduğu gerekçesiyle, dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesinde görüşülmüş, Ağar'ın isnat edilen suç tarihinde ''Emniyet Genel Müdürü'' olduğuna işaret eden daire, ''görevsizlik'' kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesine iletilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Dosyanın tevzi edildiği Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi de ''görevsizlik'' kararı vererek dava dosyasını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.