'Ağabey artık gel, işimiz var'

Erdoğan’ın ‘ağabey’ diye hitap ettiği İsmail Kahraman, AKP’nin kurucularından biri. Ancak o dönem İstanbul il başkanı olan Büyükkaya’ya ‘TÜSİAD üyesi ve mason” diye karşı çıkan Kahraman, bir daha partide görev almadı. Erdoğan’ın çağrısı üzerine 1 Kasım’da aday oldu.

Erdem Gül

AKP’nin yeni hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi beklenirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, adrese teslim ilk görevlendirmeyi TBMM Başkanlığı için yaptı. Erdoğan, “ağabey” diyecek kadar yakın olduğu İsmail Kahraman’ı, bazı isimlere itiraz edip 14 yıl siyaset dışı kaldıktan sonra 1 Kasım öncesi “artık dön” diyerek davet etti. Daveti kabul edip milletvekili adayı olduğunda Kahraman, TBMM Başkanlığı için de görevlendirilmişti.

Erdoğan, başkanlık sistemi denemelerinin de içinde olacağı 2019’a giden yeni dönemin ilk mesajını TBMM Başkanlığı’na İsmail Kahraman’ı seçerek verdi. Kahraman, daha çok Refah Yol hükümetinin Kültür Bakanlığı’ndaki icraatlarıyla biliniyor. Ancak AKP’nin oluşumundaki kilit rolü ve Erdoğan’a yakınlığı nedeniyle kendisinden “çok özel” bir isim olarak söz ediliyor. Kahraman, 2001 yılında Fazilet Partisi’nin kapatılması üzerine Erdoğan’la birlikte yeni parti kurma çalışmalarına başlayan 5-6 kişilik çekirdek ekibin içindeydi. Erdoğan’ın, Ankara’ya geldiğinde Kahraman’ın evinde kaldığı biliniyor. Rizeli oluşu nedeniyle de Erdoğan’ın hep en yakınındaki birkaç kişiden biri olarak gösteriliyor. Ancak İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesinin verilmesi aşamasında sürpriz bir şekilde ortadan yok oldu. O dönem partinin ilk İstanbul il başkanı olarak atadığı Alaattin Büyükkaya’nın “TÜSİ- AD üyesi ve mason olması” nedeniyle “Bunlar varsa ben yokum” diyerek çekildiği çok konuşuldu. AKP’nin kuruluş dönemindeki “Farklı siyasal kesimleri de kapsayacak isimlerle sahneye çıkma” anlayışı çerçevesinde partide yer alan başka bazı isimlere de tepkisi olduğu belirtildi. İş yaşamında sigorta konusunda danışmanlık, risk yönetimi ve acentecilik yapan Büyükkaya, TÜSİAD gibi birçok işadamları kuruluşunda görev yaptı. AKP ile siyasete atıldı.

AKP ile mesafeli

Kahraman, bu süreçte AKP’de hiç görev almadı. Hatta partiye bir mesafe koyduğu da söylendi. Ancak Erdoğan’la yakınlığı hep sürdü. Türk muhafazakâr sağının sembol örgütleri olan Birlik Vakfı ile Milli Türk Talebe Birliği’ni vakıf örgütlenmesiyle canlandırma uğraşlarına girdi. Çevresi Kahraman’ın, 1 Kasım öncesi Erdoğan’dan gelen, “Artık gel. Beraber çalışacağız. İşimiz var” daveti üzerine milletvekili adayı olduğunu söylüyor. Erdoğan’ın Kahraman’ı davet ederken, “Doğrudan adrese teslim TBMM Başkanlığı’nı düşündüğü” de kulislerde konuşuluyor. Yakın çevresinden edindiğimiz bilgilere göre Kahraman’ın önceliğini yeni anayasa çalışmaları oluşturacak. Başkanlık sistemi konusunda Erdoğan’la görüş birliği içinde. Yeni anayasa konusunda “Kanuni Esasi” diye adlandırdığı 1921 Anayasası’nı içerik olarak değilse de şekil olarak model aldığı belirtiliyor. Kahraman’ın, 23 maddeden oluşan 1921 Anayasası’nın yol gösterici olabileceğinden hareketle, “Özellikle şimdiki anayasa gibi çok maddeli, detaylı bir anayasa olmamalı. Anayasa bir çerçeve yasa olmalı. Bu nedenle yeni anayasaya temel yaklaşımlar getiren az maddeli bir çerçeve yasa olarak yaklaşmalıyız” görüşünü savunuyor.

Kimin ağabeyi

Kahraman, Erdoğan’ın yanı sıra, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve partinin büyük bölümünce de “ağabey” konumunda kabul ediliyor. Erdoğan’la Davutoğlu arasında yaşanabilecek kimi görüş ayrılıklarında “uzlaştırıcı” olabileceği belirtiliyor. Ancak Kahraman’ın, “en çok Erdoğan’a yakın olduğu, bu nedenle çözümlerinin Erdoğan çizgisi doğrultusunda olacağı” da vurgulanıyor.