Afyon lokumuna talep arttı
Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da yapılan ve yüzün üzerinde çeşidi bulunan Afyon lokum üretimi, Ramazan Bayramı nedeniyle ikibuçuk katına çıktı. Günde yaklaşık 40-42 ton lokumun üretildiği Afyonkarahisar'da bulunan lokum imalathaneleri talebi karşılamakta güçlük çekiyor.
cumhuriyet.com.trAfyon'da bayram öncesi lokum üretimi 100 tona yaklaştı. İsteğe göre Afyon lokumunun her çeşidinin üretilmesinin mümkün olduğunu belirten üreticiler, ilde günlük lokum üretiminin 40 ton civarında olduğunu Ramazan Bayramı nedeniyle bu rakamın iki katını aştığını söylediler.
Afyon lokumunun ününün Türkiye dışına taştığına dikkati çeken üreticiler, ihraç lokumlar arasında en çok talebin kaymaklı, sultan, cezerye lokumlarına geldiğini kaydettiler.
Nişasta ve şeker eriğiyle elde edilen Afyon lokumu 15. yüzyıldan itibaren yaygınlaşmaya başladı. Geçmişte bal ve pekmez kullanılarak yapılan Afyon lokumunun üretimi Osmanlı İmparatorluğu döneminde rafine şekerin getirilmesiyle hız kazandı.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre 2007 yılında yaklaşık 700 bin dolarlık şekerleme ve lokum ihraç eden Afyonkarahisarlı lokumcular, başta ABD, Belçika, Dubai, Danimarka, Avustralya, Makedonya, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya olmak üzere çok sayıda ülke insanına Afyon lokumunu tattırıyor.
Lokum nasıl yapılıyor
Şeker, mısır, nişasta ve suyun uygun oranlarda karıştırılıp, içine meyve ya da kuruyemiş eklenmesiyle elde edilen karışım, 160 derecede bir süre kaynatılıyor. Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum, tahta tablalar ya da mermer tezgahlar üzerine dökülüp, üzerine nişasta serpilerek 24 saat soğumaya bırakılıyor.
Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerleme, hünerli ellerin de yardımıyla istenen şekle sokulabiliyor.
Lokumun yanında pişmaniye yapımında da önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar'da, pişmaniyenin insan gücüyle yapılan üretimi artık makinelerle yapılıyor.