Afrikalı melaike Kidjo
Herkese nasip olmayan başarılarla dolu kariyerinin başından beri yanında yer alan müzisyen eşi Jean Hebrail ile çalışan Afrika kraliçesi diğer tüm kıtaları da müziği ile etkilemeye devam ediyor son 30 senedir. Afrika için önemli bir figür haline gelen Kidjo, UNICEF’in iyi niyet elçiliğini de yapmakta.
Cenk Akyol/CumhuriyetAfrikalı melaike Angélique Kidjo’yu Silivri’de bir markette keşfetmemi tabii ki Carlos Santana’nın konuk olduğu 1996 tarihli “fifa” albümü sağlamıştı.
İçinde Carlos Santana geçen her şeye saldırdığım yıllar bitmemişti. Albümde kızı Naima’nın ismini verdiği ve onun için yazdığı parçayı beraber çalıyorlardı. Aradan çok uzun yıllar geçti ve Carlos’un artık sadece eşlikçisi haline gelen Santana’nın son albümünü baştan sona dinleyemedim. Ama Carlito yine de başımızın tacı. 40 yıllık Yani, olmaz Kâni.
Her neyse konumuza dönelim. Angélique’i ilk keşfedenlerden birinin Hollandalı piyanist Jasper Van’t Hof olduğunu da yeni öğrendim.
Kariyerinin ilk yıllarında piyanistin 80’lerin ortasında Hollandalı ve Afrikalı müzisyenlerle oluşturduğu Afro-pa grubu Pili Pili ile 3 albüm yapıp, 87’de Montreux Caz Festivali’nde yer alma fırsatını buldu.
Herkese nasip olmayan başarılarla dolu kariyerinin başından beri yanında yer alan müzisyen eşi Jean Hebrail ile çalışan Afrika kraliçesi diğer tüm kıtaları da müziği ile etkilemeye devam ediyor son 30 senedir. Afrika için önemli bir figür haline gelen Kidjo, UNICEF’in iyi niyet elçiliğini de yapmakta.
2011’de de festivalin konuğu olduğunda yanında sahneyi paylaştığı Diane Reeves, Lizz Wright gibi akranları, arkasında Geri Allen, Terri Lyne Carrington, James Genus, Romero Lubambo gibi olağanüstü bir kadro ile oluşturduğu “Sing The Truth” projesi ile öncül ve güncel kadın müzisyenlerin eserlerini yorumlamışlardı.
Bu senenin başındaki yeni müzikal ortaklığında Luxemburg Philarmonie Orkestrası ve Philip Glass ile Afrika şiirlerini klasik Batı Avrupa müziği formu ile birleştirdi. Afrika kadınına adadığı son albümü “EVE” için memleketi Benin’i baştan başa bir kayıt cihazı ile gezdi ve albümü oluşturacak otantik materyali topladı.
Yine Benin’den çıkan ve ismini artık duymaya başladığımız gitarist Lionel Loueke, Christian McBride, Steve Jordan gibi büyük isimler ile New York’ta kaydedilen albümün yapımcısı David Bryne albümleri ile başarı kazanan Patrick Dillett.
İptal edilen Hugh Masekela konserinin yerine son anda programa dahil edilen Angélique Kidjo’nun konsere nasıl bir kadro ile çıkacağını maalesef öğrenemedim. Ama internette bulduğum videolarda “Street Fighting Man”, “Gimme Shelter” (Stones’u çok seviyor) söylerken klasik bir pop-rock grubunun kendisine eşlik ettiğini gördüm. Geri vokaller, davul, vurmalı, bas, gitar ve klavye.
Sanırım Feriye Lokantası’na daha kalabalık bir kadro ile gelmeyecektir. Konserin başında meltem yumuşaklığında bir “Samba Pa Ti”den sonra seyircileri funky ritmler ve Fon dilindeki nakaratları ile “Voodoo Child” (Slight Return) ile ayağa çıkaracak savanların melaikesi.
http://www.cazkolik.com/CenkAkyol