AFP: Kaddafi yanlıları Ras Lanuf'u geri aldı

Libya lideri Albay Muammer Kaddafi rejimine bağlı güçlerin, petrol kenti Ras Lanuf'u geri aldığı bildirildi. Japonya'daki Fukuşima-Daiçi nükleer güç santrali sahasında yapılan radyasyon dozu ölçümlerinde radyasyon seviyesinin düşmekte olduğunun gözlemlendiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Bölgedeki AFP muhabirleri, Kaddafi yanlısı güçlerin muhalifleri mevzilerini terk etmeye zorladığını, muhaliflerin doğuya kaçtığını aktardı. Öte yandan Reuters ajansı muhaliflerin, Kaddafi güçleriyle Bin Cavad ile Ras Lanuf arasında çarpışmaya devam ettikleri açıklamasını duyurdu.

Habere göre, muhalif savaşçılardan İzzeddin Salih, "İsyancılar hala Ras Lanuf'ta. Bin Cavad arasında çatışmalar sürüyor" dedi. Muhaliflerin kontrolündeki doğu kesimin iç bölgelerindeki petrol kenti Brega'daki bir başka muhalif de Ras Lanuf ile Bin Cavad arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi.

 

Libya'da muhaliflerin mücadelesi sürüyor

Libya'da muhaliflerin yönetime bağlı güçlerle mücadelesi sürüyor. Bir hafta öncesine kadar lider Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin kuşatması altında olan Bingazi'yi uluslararası koalisyon güçlerinin başlattığı operasyonun ardından tamamen kontrolleri altına alan muhalifler önemli ölçüde moral buldu. Koalisyon güçlerinin desteğini arkalarına aldıktan sonra Bingazi'den batıya doğru ilerleyen muhalifler, önce Ecdebiye ardından da Brega ve Raslanuf kentlerinde kontrolü ele geçirdi. Ancak Raslanuf'un bugün yeniden yönetime bağlı güçlerin eline geçtiği haber veriliyor.

Muhalifler, 17 Şubat'tan bu yana yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle adeta harabeye dönen ve yaşayanların terk etmesiyle büyük bir sessizliğe bürünen, ellerindeki kentlerin giriş-çıkışlarını kontrol altına alarak hem ev ve işyerlerinin güvenliğini, hem de Kaddafi askerlerinin geri gelmesini önlemeye çalışıyor. Ağır makineli ve uzun namlulu silah kullanma konusunda yeterli donanıma sahip olmadıkları görülen muhalifler, Kaddafi yönetiminin Afrika ülkelerinden getirdiği ve ağır silahlarla donattığı paralı askerler dahil, önemli bir silahlı güçle karşı karşıya bulunuyor.

Düzenli bir orduları ve komuta görevi üstlenecek yeterli birikimleri olmayan muhaliflerin bireysel hareket ettiklerine ve bir saldırı anında paniğe kapıldıklarına işaret ediliyor. Gün boyu devam eden çatışmalardan sonra yorgun düşen muhalifler, bölgenin güvenliğini sağlayan nöbetçileri belirli noktalara yerleştirdikten sonra çeşitli kentlerden kendilerine gıda, yemek ve giyim gibi yardım malzemesi getiren kişilerle araçlarında ya da dışarıda yaktıkları ateşin başında bir sonraki güne hazırlanıyor.

Yöresel müzik aletleri eşliğinde kimi zaman Kaddafi aleyhtarı sloganlar atan, oyun havaları eşliğinde el çalıp dans eden, kimi zaman da uğruna mücadele verdikleri ülkeleri için canından olan arkadaşları adına ağıt yakan muhalifler, çatışmalarla dolu bir günün yorgunluğunu çöl ortasında üzerlerinden atmaya çalışıyor. Muhalifler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte konuşlandıkları bölgede mühimmat ve gıda ihtiyaçlarını tamamlayarak cepheye gitmek üzere yola çıkıyor.

 

Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki son durum

Japonya'daki Fukuşima-Daiçi nükleer güç santrali sahasında yapılan radyasyon dozu ölçümlerinde radyasyon seviyesinin düşmekle olduğunun gözlemlendiği bildirildi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) Japon yetkililerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına verdiği bilgilerden yaptığı derlemeye göre, santralın su boşaltma ağızları yakınında yapılan deniz suyu ölçümlerinde yüksek I-131 ve Cs-137 konsantrasyonları tespit edildiği, bununla birlikte değerlerin hızlı şekilde düştüğü gözlendi.

İçme sularında son olarak yapılan birçok ölçüme göre I-131 ve Cs-137 konsantrasyonları, önlem alınmasını gerektirecek seviyenin altında olduğu, içme suyuna kısıtlama getirilen bölgelerin çoğunda bu kısıtlamaların kaldırıldığı, sadece Fukuşima bölgesinde 4 yerleşim biriminde (Litate, Date, Minamisoma, Iwaki) kısıtlamaların devam ettiği kaydedildi.

Fukuşima'da üretilen sebze, süt, Ibaraki'de üretilen ıspanak ve süt, Tochigi ve Gunma'da üretilen ıspanak ve kakina dağıtımı ve tüketimine getirilen kısıtlamaların devam ettiği belirtildi. Kawamata ve Iwaki'de 1-15 yaş grubundaki çocuklarda yapılan tiroid bezi taramalarında sağlık riskine sebep olabilecek seviyelerde radyasyona maruz kaldıklarına dair bulguya rastlanmadığı bildirildi.
 

Santralin durumu ciddiyetini koruyor

TAEK'in verdiği bilgiye göre, Fukuşima-Daiçi santralinde durum ciddiyeti koruyor. Santralde tüm ünitelerin kontrol odalarına elektrik sağlandı. 1., 2. ve 3. üniteler tatlı su ile soğutuluyor, ünitelerin basınç, sıcaklık ve radyasyon dozu değerlerinde ciddi değişiklikler gözlenmedi. Söz konusu ünitelerin türbin binalarında biriken kontamine olmuş su çalışmaları geciktirdiğinden tahliye edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Ayrıca, ünitelerin türbin binaları ile deniz arasında yer alan hendeklerde kontamine olmuş su biriktiği tespit edildi. Bunun nedeni araştırılıyor. 4. ünitenin kullanılmış yakıt havuzu deniz suyu ile soğutuluyor. Ünite 5 ve 6'nın trafosuna ve ekipmanlarına güç sağlandı. Üniteler soğuk durdurma durumunda bulunuyor.

Açıklamada, TAEK tarafından Türkiye'de 99 noktada kurulu istasyonlar vasıtasıyla sürekli olarak radyasyon doz hızı ölçümleri yapıldığı ve herhangi bir artışın anında tespit edildiği kaydedilirken, Türkiye sınırlarında radyasyon doz hızı açısından herhangi bir olağan dışı durumun gözlenmediği bildirildi.

 

Misrata'da Kaddafi birliklerinin düzenlediği havan topu saldırısı

Libya'nın Misrata kentinde, Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin düzenlediği saldırıda 18 kişinin öldüğü bildirildi. El Kudüs gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Misrata hastahanesinde bir doktor, Kaddafi birliklerinin kente düzenlediği havan topu saldırısında 18 kişinin öldüğünü söyledi.