"Afganistan'daki görev süresi onlarca yıl değil"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesine verdiği demeçte, Almanya'nın Afganistan'daki yeniden imar çabalarının "onlarca yıl değil, birkaç yıl süreceğini" söyledi. Ekonomik krize ilişkin de açıklamalarda bulunan Steinmeier, "Bu normal bir ekonomik gerileme değil." dedi.

cumhuriyet.com.tr

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesine verdiği demeçte, Afganistan'daki kurum ve kuruluşların bir an önce kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması gerektiğini, bu durumda Alman Silahlı Kuvvetleri'nin de bu ülkedeki görevini tamamlamış olacağını belirterek, "Afganistan'daki görev süremiz onlarca yıl değil, birkaç yıl sürecek" dedi.

ABD'nin Afganistan'a takviye 17 bin asker göndereceğinin hatırlatılması üzerine Steinmeier, askerlerin sayısının önemli olmadığını, ABD ile benzer bir strateji izlediklerini, askeri ve sivil alanda çaba harcadıklarını, Afgan askerinin ve polisinin eğitimine de önem verdiklerini ifade etti.

NATO'nun 60. yılını kutlamasıyla ilgili olarak da Steinmeier, NATO'nun hâlâ cazip olduğunu, ancak gelecek 20 yıl içindeki görevinin yeniden tanımlanması için görüşmeler yapılması gerektiğini, bu görüşmelerin genişleme müzakerelerinden dolayı bugüne kadar yetersiz kaldığını kaydetti.

İttifakın hedefinin "dünya polisi" rolünü üstlenmek olmaması gerektiğine işaret eden Steinmeier, ittifakın nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya yaratılabilmesi için ne gibi katkı sağlayabileceğini düşünmesinin önemli olduğunu, Soğuk Savaş döneminin de artık tümüyle geride bırakılabilmesi için Rusya'yla yeni işbirliği alanlarının aranması gerektiğini söyledi.

 

Ekonomik kriz

Steinmeier ayrıca, küresel ekonomik krizin etkilerinin de dünyayı daha uzun yıllar meşgul edeceğini belirterek, "Bu normal bir ekonomik gerileme değil. Her kim, krizin gelip geçici bir yağmur dönemi olduğuna ve birkaç aya kadar eski düzene dönüleceğine inanıyorsa büyük bir yanılgı içinde" diye konuştu.

Ekonomik krizden büyük zarar gören Opel şirketinin de bağlı olduğu Amerikan General Motors (GM) şirketinden mümkün olduğu kadar daha bağımsız hale getirilmesi gerektiğini savunan Steinmeier, böyle bir planın geliştirilebileceğine inandığını ifade etti.

Steinmeier, devletin gerektiği takdirde Opel'in hisselerine ortak olmasına da sıcak baktığını kaydederek, bir Arap şirketinin de Daimler'e ortak olduğuna dikkati çekti.

Almanya'da eylül ayında yapılacak seçimlere ilişkin soruya karşılık da Steinmeier, Birlik partilerini(CDU/CSU), önemli siyasi sorunların çözümünü engelledikleri gerekçesiyle eleştirmesine rağmen, seçim mücadelesinin şimdiden başlatılmasına karşı olduğunu, önemli bir kriz döneminde hükümeti yönetmek durumunda olduklarını kaydetti.

Birlik partileriyle Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yine de seçimlerde çoğunluğu elde edemeyeceklerinden emin olduğunu ifade eden Steinmeier, "Yeşiller'i koalisyon ortağı olarak istiyorum. FDP'nin de iktidara ortak olmak istediğine inanıyorum. Bu durumda SPD (Sosyal Demokrat Parti), FDP, Yeşiller koalisyonu gerçekçi bir perspektif gibi görünüyor" dedi.