Adım sırası AKP'de

Çözüm sürecinde gözlerin çevrildiği hükümet 'destek' sorunu yaşıyor.

cumhuriyet.com.tr

PKK’lilerin Türkiye dışına çekilmesiyle girilen çözüm sürecinin ikinci aşamasında AKP’de anketlerde yeterince destek çıkmaması nedeniyle iki kritik erteleme kararı alındı. İkinci aşamada atılacak “siyasi” karar gerektiren anayasal-yasal adımlar çekilme sonrasına bırakılırken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecinin en önemli ziyareti olacak Diyarbakır’a gidişi ertelendi.

PKK’lilerin 8 Mayıs’ta çekilmeye başlamalarıyla birlikte BDP’den gelen, “çekilmeyle birlikte siyasi adımlar da atılmalı” açıklamalarına karşın, AKP’de çözüm süreci konusunda düğmeye basma konusunda zamanlama sıkıntısı yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre, vatandaşlık tanımının yapılacağı yeni anayasa başta olmak üzere, Kürt sorunu odaklı demokratikleşme yasa ve düzenlemelerle ilgili AKP’nin bu aşamada harekete geçmemesi, yaptırılan anket sonuçlarının umut verici olmamasından kaynaklandı. AKP’nin yaptırdığı anketlerde çözüm sürecine destek genel olarak bazı bölgeler dışında yüksek çıkarken, aynı anketlerde AKP ile BDP’nin birlikte yapacakları anayasa ve çözüm süreci yasalarına ise destek çok düşük oranlarda kaldı.

Anket sonuçlarının etkisi ilk olarak kendisini yeni anayasa konusunda gösterdi. Bu aşamada BDP ile açık ya da kapalı bir işbirliğiyle yapılacak anayasaya yeterli destek bulunamayacağının görülmesi üzerine TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma süresi uzatılırken, yeni anayasa yapımının 2014’e de bırakılabileceği görüşleri seslendirilmeye başlandı. Başkanlık sistemine de aynı şekilde destek olmaması ve BDP ile “başkanlık karşılığı anayasa yapılıyor algılamalarından duyulan kaygı da yeni anayasa sürecinde acele edilmemesi eğilimini güçlendirdi.

 

Meclis tatili de sürece ayarlı

Anayasanın yanı sıra BDP’den, PKK’lilerin çekilmesine paralel, çözüm sürecini de güçlendirecek yasal ve idari adımların da atılmasını talep eden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ancak AKP, “karşılıklılık” olarak görülmemesi için bu aşamada yasal ve idari adamları beklemeye aldı. AKP’de, “siyasi karar” anlamına gelecek ve büyük çoğunluğu Meclis’ten yasa olarak geçecek bu tür adımların atılması için çözüm sürecine halk desteğinin daha da yükselmesi gerektiği değerlendirmesinden hareket ediliyor. Bunun için ilk olarak PKK’lilerin çekilmesinin tamamlanması, tüm PKK’lilerin Türkiye’den çıkmalarının beklenmesi, bunun ardından adımların atılabileceği görüşleri öne çıkıyor. AKP’nin Meclis’e yazın mesai yaptırıp yaptırmayacağı da doğrudan çözüm süreciyle bağlantılı duruma geldi. AKP’de, TBMM Başkanı seçiminin yapılacağı haziran sonunun ardından temmuz ayının ilk haftası Meclis’in tatile girmesi, eylül ayında bir ay erken açılıp yeni anayasa ve siyasi adımlar için yoğun mesai yürütülmesi görüşleri seslendiriliyor.

 

Ziyarete de erteleme

AKP’de sürece ilişkin “zamanlama” sıkıntısı, Erdoğan’ın en önemli ziyareti olan Diyarbakır gezisini de etkiledi. PKK’lilerin çekilmesinin başlaması aşamasında Erdoğan’ın mayıs sonunda Diyarbakır’ı ziyareti gündeme geldi. Tarih olarak da Diyarbakır’ın İslam orduları tarafından fethinin yıldönümü olan 28 Mayıs tarihi kulislerde dile getirildi. Ancak daha sonra ziyaret ertelendi. Bu ziyaretin haziranda yapılacağı belirtiliyor. Ancak Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti için çekilmenin sonuçlarının hissedileceği bir zamanlamayı planladığı, bu nedenle ziyanetin daha da gecikebileceği ifade ediliyor.