"Adil rekabet ortamı ve adil vergi sistemi" çağrısı

TOBB Türkiye Telekomünikasyon Meclis Başkanı Murat Dursun, sektörde adil rekabet ortamı ve vergi sisteminin olması gerektiğini belirterek, kayıt dışı donanım ticaretinin sektörde haksız rekabet ve ciddi tüketici sorunları yarattığını ve devletin vergi geliri kaybına yol açtığını kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlenen, Ulaştırma Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı TOBB Türkiye Telekomünikasyon Meclisi'nin 10. Olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Telekomünikasyon Meclis Başkanı Murat Dursun, Ulaştırma Şurası'nın toplanması, elektronik haberleşme ve Ar-Ge Kanunu'nun yürürlüğe girmesi, 3G ihalesinin yapılması, yerli üretime destek verilmesi, mobil ve sabit hatlarda numara taşıma uygulamasının başlaması, telefon hizmetlerinin rekabete açılması gibi uygulamaları olumlu gelişmeler olarak niteledi. Dursun, bu gelişmelerin sektörün önünü açacağını kaydetti.

"Adil rekabet ortamı için somut adımlar hızla atılmalı"

Sektörün sorunlarına da değinen Dursun, telekomünikasyon sektörünün yasal olarak rekabete açık hale geldiğini ancak, beklenen rekabet ortamının henüz sağlanamadığını belirtti. Dursun, "İkincil düzenlemeler ile sektörde serbestleşme derinliğini sağlayacak uygulamalar ivedilikle gerçekleştirilmelidir" dedi. Şehiriçi, şehirlerarası ve uluslararası sabit telefon hizmetlerinin alternatif işletmeciler tarafından da sunulmasını sağlayan yetkilendirmelere de dikkat çeken Dursun, verilen lisanslara rağmen bu alanda olması gereken rekabet ortamının yaratılamadığını, adil rekabet ortamını sağlayacak somut adımların hızla atılmasını istedi.
 

"Kayıtdışı donanım ticareti haksız rekabete yol açıyor"

Dursun, kayıt dışı donanım ticaretinin sektörde haksız rekabet ve ciddi tüketici sorunları yarattığını ve devletin vergi geliri kaybına yol açtığını vurguladı. Dursun ayrıca, sektörün ilgili tüm konularında Maliye-Ulaştırma-Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, Gümrük Müsteşarlığı-BTK gibi kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi, ortak denetim mekanizmalarının kesinlikle oluşturulması gerektiğini belirtti.

 

İkinci el cihaz ticaretinde kdv yüzde 1'e çekilmeli

Türkiye'nin önemli bir sorun haline gelen sektörel elektronik cihaz, pil gibi atıkların çevre kirliliği oluşturduğuna ve kaynak israfı yarattığına dikkat çeken Dursun, "Elektronik Atık Yönetimi bir an önce hayata geçirilmelidir" dedi.

Dursun, ikinci el cihaz ticaretinin tamamen kayıtdışı olduğuna dikkat çekerek, elektronik atık yönetimi ve ikinci el cihaz ticaretinin birbirini tamamlayan unsurlar olduğunu belirtti. Bu çerçevede ikinci el cihaz ticaretinin kayıtdışılıktan kurtarılması için ikinci el cihaz ticaretinde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 1'e çekilmesinin önemini vurguladı. Sektördeki vergi yüküne de değinen Dursun, "Sektörün verimliliği ve gelişmesinin önünde en büyük ekonomik engel olan mobil ve sabit telekomünikasyon hizmetleri ve donanımları üzerindeki yüksek vergi yükü hızla düşürülmelidir" dedi.

 

16 yılda 121 milyon cep telefonu ithalatı yapıldı

Dursun, 2009 Aralık itibariyle işletmeci sayısının 353 olduğunu ifade ederek, 2008 yılında sektörün cirosunun 17.5 milyar doları hizmetler, 6 milyar doları donanım, yazılım ve cihaz pazarı olmak üzere toplam cironun 23.5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Eylül ayı itibariyle 6.2 milyon sabit genişbant abonesi, 0.2 milyon mobil genişbant abonesi, 16.8 milyon sabit hat abonesi, 63.7 milyon mobil hat abonesi, 5.4 milyon mobil 3G abonesi bulunduğunun altını çizen Dursun, 2008 yılı toplam yatırımın yaklaşık 2.7 milyar dolar olduğunu kaydetti. Dursun, 1994-2009 döneminde yaklaşık 25 milyar dolarlık toplam 121 milyon cep telefonu ithalatını yapıldığını ifade etti.