Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimlere 'FETÖ' soruşturması

Gözaltına alındıktan sonra salıverilen ve cemaatin "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Çelik ile Sönmez hakkında yürütülen HSYK soruşturması, 'FETÖ' kapsamına alındı. HSYK müfettişlerince hakimlerin Gülen cemaati ile bağlantıları olup olmadığı araştırılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Darbe  girişiminin ardından Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra  salıverilen Gülen cemaatinin "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez hakkında Hakimler ve  Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından başlatılan soruşturma 'FETÖ' kapsamına  alındı. Edinilen bilgiye göre, darbe girişiminin kilit ismi Adil Öksüz'ün  serbest kalmasıyla ilgili soruşturma derinleştiriliyor.

HSYK müfettişlerinin yürüttüğü çalışmada, hakimlerin 'FETÖ' bağlantısından Öksüz'ün üzerinde çıkan GPS cihazına, Öksüz'ün adliye ve  havalimanındaki görüntülerinden jandarma ve polis ekiplerinin Öksüz hakkındaki  tutanaklarına kadar her ayrıntı ele alınıyor.

ADİL ÖKSÜZ BÖYLE KAÇTI

Çelik ve Sönmez hakkındaki ön soruşturma, 'FETÖ' üyesi yargı mensupları  hakkında yürütülen soruşturmadan farklı işletilmişti. Hakimler, 'FETÖ' soruşturmasından çok, görev sırasındaki kusurlarından dolayı açığa alınmıştı.  Ancak bu hakimler hakkındaki son soruşturma raporu üzerinde çalışan  müfettişler, soruşturmayı Çelik ve Sönmez'in FETÖ bağlantıları üzerinde durarak  yürütüyor. Bu kapsamda, hakimlerin örgüt bağlantısı, dayanışması, kusuru, ihmali,  kastı olup olmadığı araştırılıyor. Öksüz'ün üzerinde bulunan GPS cihazının da  niteliği müfettişlerce inceleniyor. Müfettişlerin raporu tamamlandıktan sonra 'FETÖ' bağlantıları saptanırsa  Köksal Çelik ve Çetin Sönmez bu kapsamda ceza alacak. Bağlantı saptanmazsa  hakimlere disiplin cezası verilebilecek. Bu arada, HSYK Başmüfettişliğinin ihbarı üzerine, Adil Öksüz'ün  serbest bırakılmasıyla ilgili emniyet ve jandarmaya yönelik başlatılan soruşturma  da sürüyor. Olaya karışan polis ve jandarma ekiplerinin de 'FETÖ' ile bağlantıları  inceleniyor.

ADLİYEDE 21 DAKİKA KALMIŞ

Darbe girişiminin ardından 16 Temmuz sabahı Akıncı Üssü'nde, Akıncı 4.  Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Hakan Evrim'in de aralarında bulunduğu 100 kişi  gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Gülen cemaatinin "hava kuvvetleri imamı"  Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz de  bulunuyordu.Şüpheli 99 asker tutuklanırken, Öksüz, savcılık sorgusunun ardından  tutuklanması istemiyle karşısına çıktığı hakim Köksal Çelik tarafından serbest  bırakıldı.  Sulh Ceza Hakimi Çelik, Öksüz'ü, "yurt dışı yasağı" kararı vererek,  adli kontrolle serbest bıraktı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın  karara itirazı ise Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından "tutuklamaya  yönelik delil olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.öylelikle, 21 dakika Sincan Adliyesi'nde kalan Öksüz, serbest  bırakılmasının ardından kayıplara karıştı. Soruşturma savcısı Yılmaz, polisleri  şüpheli Öksüz'ün Ankara'da kaldığını iddia ettiği Keçiören'deki adrese gönderdi.  Polisler, adreste kimsenin yaşamadığını ve ikamet sahibinin de yurt dışında  olduğunu belirledi. Tüm bu yaşananların ardından Cumhuriyet Başsavcılığının  talimatıyla Öksüz hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

HAKİMLER AÇIĞA ALINMIŞTI

Serbest bırakılan Öksüz'ün cemaatin  "hava kuvvetleri imamı" olduğu  iddiası üzerine, HSYK 3. Dairesi, Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal  Çelik ve Çetin Sönmez hakkında soruşturma izni verdi. Aynı gün HSYK 2. Dairesi,  haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar hakimleri geçici olarak görevden  uzaklaştırdı.

SERBEST BIRAKTIRAN İFADE

Adil Öksüz, Ankara Batı Adliyesinde savcı Cihan Ergün'e verdiği  ifadede, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev  yaptığını, Ankara'ya Keçiören'de oturan amcasının yanına geldiğini söylemişti.  Amcasının daha önce bankacılık yaptığını, değerli araziler için  kendisini çağırdığını anlatan Öksüz, "Amcam Mehmet Öksüz, Kazan civarında  kıymetli arazi olduğunu, gelecekte iyi para getireceğini söylemişti. Ben de 14  Temmuz akşamı Sakarya'dan Ankara'ya geldim. 15 Temmuz günü cumaydı. Ben cuma  namazını Sakarya'da kıldım. Cuma akşamı Mehmet Öksüz isimli amcamın Keçiören'de  evi vardı, orada kaldım. 16 Temmuz günü sabah 09.00-10.00 gibi de Ankara  Keçiören'den ticari taksi tuttum. Taksiyle geldim. Orada tarla baktım." demişti.