Adana'da kapalı gişe festival
Adana'da, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivalindeki tüm oyunlar kapalı gişe oynuyor.
cumhuriyet.com.trHacı Ömer Sabancı Kültür Sitesi'ndeki Devlet Tiyatrolarının 365 kişilik salonunda sahnelenen oyunlar için biletlerin satışa sunulduğu gün kısa sürede tükenmesine karşın, yoğun talep nedeniyle tiyatroseverler oyunları ayakta ya da koltuk yanlarına yerleştirilen puflarda izlemeye bile razı oluyor.
Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde başlayan festivalin, 27 Nisan'a kadar yurtiçi ve yurt dışından 17 tiyatro grubunun katılımıyla süreceğini hatırlattı.
Festivalin her geçen yıl bir önceki yıldan daha fazla ilgi gördüğünü, yurt dışından gelen tiyatro gruplarının sadece Türkiye'yi değil, Adana'yı da tanıma fırsatı bulduklarını ifade eden Demirağ, ''Bu yıl, 10 yerli ve 7 yabancı olmak üzere toplam 17 grubu konuk ediyoruz. 461 sanatçı açık hava gösterilerinin yanı sıra Adana'da Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor'' dedi.
Demirağ, 365 kişilik Devlet Tiyatrosu Salonu'nun festival için yeterli gelmediğini, kapalı gişe festivali yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Oyunların bileti satışa sunulduğu gün kısa sürede tükenmesine rağmen tiyatroseverler öylesine ısrarlı davranıyorlar ki; koltukların yanlarına puflar yerleştirmek zorunda kalıyoruz. Her akşam 50-60 kişi ya puflarda ya da ayakta oyunları izliyor. Bunlar bizi elbette mutlu ediyor. Sadece Adana'dan değil, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi çevre illerden tiyatroseverler de festival oyunlarını izlemek için Adana'ya akın ediyor.''
Yaklaşık 50 bin kişi
Demirağ, festival kapsamında bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan-Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva gibi farklı ülkelerden gelen yabancı topluluklar ile Türkiye'nin özel tiyatro grupları, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatroları ekiplerini konuk ettiklerini kaydetti.
Festival kapsamındaki oyunları izleyen seyirciler ile Taşköprü etkinliklerine katılım dikkate alındığında bir aylık festival süresince bu yıl yaklaşık 50 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Demirağ, şöyle devam etti:
''Yaklaşık 2 bin yılık geçmişe sahip tarihi Taşköprü'deki etkinliklerle de festivali halkla kaynaştırıyoruz. Geçtiğimiz yıl festivalin açılışında sergiledikleri nefes kesen gösterileriyle izleyenlerin beğenisini kazanan İtalyan Studio Festi grubu bu yıl da Taşköprü ve Seyhan Nehri üzerinde ''Suyun Senfonisi'' adlı yepyeni bir gösteri ile izleyenleri büyüledi.''
Demirağ, festivalin 28 Nisan'da, Hollandalı Close Act grubunun ''Malaya'' isimli gösterisiyle sona ereceğini kaydetti.