'Adaletli bir anayasayı vaadediyoruz"
CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, ''İnsanımızın ihtiyaçlarına uygun, cumhuriyetin temel değerlerine sahip, bu değerler üzerine oturan, özgürlükçü, eşitlikçi ve adaletli bir anayasayı taahhüt ediyoruz'' dedi.
cumhuriyet.com.trFenerbahçe'deki True Blue Restoran'da Kadıköy'deki muhtarlarla bir araya gelen Hamzaçebi, 12 Haziran'da yapılacak seçime siyasi ve ekonomik program oluşturarak hazırladıkları beyanname ile girdiklerini bildirdi.
Yeni ve özgürlükçü bir anayasa derken tamamen insanların ihtiyacından hareket ettiklerini belirten Hamzaçebi, ''1982 anayasasının, 21. yüzyıldaki Türk insanının, vatandaşımızın bu cumhuriyette yaşayan herkesin özgürlüklerinin önünde zaman zaman engel oluşturabileceğini düşünüyoruz. 1982 anayasası, o dönemin şartlarına göre hazırlanmış. Artık 21. yüzyılda onunla daha ileriye gitmemiz mümkün olmayan bir anayasadır. 12 Eylül 2010'da bu anayasada bir değişiklik yapıldı. Ancak bu değişiklik bazı hükümleri açısından bazı hükümler diyorum, çünkü 26 maddelik anayasa değişikliğinin 24 maddesine biz CHP olarak destek verdik. Sadece yargı ile ilgili düzenlemeleri eksik, yetersiz veya amaçlı bulduk'' dedi.
Hamzaçebi, bugün 12 Eylül 2010 öncesine kıyasla insanların daha özgür olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bugün gazeteciler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. İnsanlar ne ile suçlandığını bilmeden aylarca, yıllarca gözaltında tutulabiliyor. Böyle bir tabloda insanlar yarın ne olacağı endişesiyle yaşıyor. Biz bunu değiştirme iddiasındayız. İnsanımızın ihtiyaçlarına uygun, cumhuriyetin temel değerlerine sahip, bu değerler üzerine oturan, özgürlükçü, eşitlikçi ve adaletli bir anayasayı insanımıza taahhüt ediyoruz. Bu bizim siyasi programımızın önceliğidir.''
Hükümetlerin ekonomi politikasının en temel amacının insanın mutluluğu olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Mutluluk sağlanıyorsa sorun yok demektir. Bu mutluluk sağlanamıyorsa ekonomik politikalarda bir problem var demektir. Bugün ekonomi politikasında bir problem vardır'' dedi.
Akif Hamzaçebi, 2000 yılından beri uygulanan politikalar sonucu bugün Türkiye'yi belki bazı makro ekonomik büyüklüklerin iyi gibi görünse de gerçekte ekonominin büyük risklerle gittiğini öne sürerek, şunları söyledi:
''Ekonominin çok temel problemleri çözülemiyor. Dün ekonomide cari açık rakamları açıklandı. 2011 yılının Mart ayının cari açığı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 10 milyar dolar arttı. Yıllık cari açık miktarının 2011 yılı için 75 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cari açık geçen yıl sonu itibarıyla çok yüksek oranlara ulaştı. Milli gelire oran olarak ifade edersek yüzde 6,6'dır. Cumhuriyet tarihinin 2000 sonrası döneminin en yüksek oranıdır. Uyuşturucu gibidir. Bir bedenin uyuşturucuya alışması gibidir. Geçici olarak bazı rahatlıkları yaşatabilir ama onun sonu tehlikedir. O bedenin tahrip olması, sorunlarla karşı karşıya kalması demektir. Ekonomi, cari açığa alıştırıldı. Ancak bunun sonu iyi değil.''
Kur düzeltmesinin sonuçlarının ekonomide neler yaratacağını, hangi maliyetlere neden olacağını toplumun gayet iyi bildiğini, geçmişte bunun büyük acılarını yaşadığını belirten Hamzaçebi, ''Toplumumuz bir kez daha bir ekonomik kriz yaşamak istemiyor. Halkımız krizlerin yorgunudur. Artık krizler olmasın diyoruz. Bu ekonomik politikada, köklü değişikliği CHP ekonomi programıyla öneriyor'' dedi.
Hamzaçebi, muhtarlığı demokrasinin temel bir kurumu olarak gördüklerini ifade ederek, Türkiye'de yaklaşık 18 bin mahalle, 35 bin köy muhtarının bulunduğunu, özellikle mahalle muhtarlığını konum olarak tarif eden ve onun, hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenleyen açık bir yasal düzenlemeyi mutlaka uygulamaya koyacaklarını bildirdi.
Muhtarlık biriminin elektrik, su ve yakıt gibi giderlerini İl Özel İdaresinin bütçesinden karşılayacaklarını anlatan Akif Hamzaçebi, ''Muhtarların özlük haklarına ilişkin olarak bir düzenlemeyi yapacağız. Şu an 370 TL civarında olan özlük hakkınızı 620 TL düzeylerine çıkaracağız'' dedi.