Adalet Kurultayı İnsan Hakları Çalıştayı Raporu'nda katılımcıların önerisi

Adalet Kurultayı'nda düzenlenen İnsan Hakları Çalıştayı'na ilişkin rapor tamamlandı.

KEMAL GÖKTAŞ

CHP’nin Çanakkale’de düzenlediği Adalet Kurultayı’ndaki İnsan Hakları Çalıştayı raporu tamamlandı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Şenal Sarıhan’ın hazırladığı raporda katılımcıların Kürt sorunu, feminizm, sivil itaatsizlik gibi konularda 12 öneriye yer verildi. Öneriler şöyle:

1. Yaşanan gözaltı ve tutuklamalar korku iklimi yaratmaya yöneliktir. Bu iklimin panzehiri ise umuttur. Umudu hangi partinin nasıl sırtlanacağı geleceğin siyasetini belirleyecektir. Umut mücadelesi ana eksen olmalı.

2. Siyasiler, insan hakları ve güvenlik çatışmasının “ özgürlükler artıkça güvenliğin tehlikeye girdiği” söyleminin karşısında net bir tutum alarak insan hakları çalışmalarının kriminalize edilmesine engel olmalılar.

3. Hak taşıyıcısı olarak vatandaşlık tanımının yeniden yaşama geçirilmesi için mücadele edilmeli.

4. Adalet, özgürlük, eşitlik gibi demokrasinin temeli olan kavramlar, soyut kavramlar olarak algılanmaktan vazgeçilmeli.

5. Hukuk tanımayan bir iktidar ile mücadele konusunda, Meclis’in dışına çıkılmalı. CHP, en az oyu aldığı köylere giderek “Neden bize oy vermiyorsunuz” diye sormalı.

6. OHAL’in kaldırılması için güçlü bir kampanya başlatılmalı.

7. Kürt meselesinin çözümü için cesur adımlar atılmalı. Barış yüksek sesle ısrarla talep edilmeli.

8. Kürt fobisinden kurtulmalı ve HDP ile güçlü bir ittifak kurmalı. Demokratik bir ittifak ile seçime girilmeli. Bir seçimlik bile olsa kırmızı çizgilerden vazgeçilmeli.

9. MHP ile kurulacak bir ittifakın adaletsizlik sisteminin değirmenine su taşıyacağı ve sağ popülist siyaset üzerinden yol alınamayacağı kavranmalı.

10. Gençlerin siyasete katılımı ve siyasette belirleyici olması için politikalar geliştirilmeli.

11. Adalet yürüyüşü fikrinde olduğu gibi de facto durumlar yaratarak AKP, baş edemediği duruma rıza göstermek pozisyonuna itilmeli. Sivil itaatsizlik eylemlerinin sayısı ve çeşidini artırmalı.

12. Feminizmle barışılmalı. CHP’li her belediyenin bir kadın sığınma evi açması için genelge yayımlanmalı.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'dan açıklama

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan haberle ilgili açıklama yaparak "Söz konusu rapor, Partimiz tarafından kabul edilip onaylanmış  bir  sonuç raporu değildir. Çalıştay katılımcılarımızın görüş ve önerilerinden oluşmaktadır.  Bu hususu bir kez daha sizin kanalınızla kamuoyu ile paylaşıyoruz." dedi.