Adalet için şehir

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Adalet Yürüyüşü”nün devamı niteliğinde, Gelibolu yarımadasında gerçekleştirilecek “Adalet Kurultayı” için geri sayım başladı. Yaklaşık 50 dönümlük arazide yapılacak kurultay için alan çadırlar ve konteynırlarla donatılacak.

Ayşe Sayın

CHP lideri Kemal Kılıçdarolğu’nun Ankara’dan İstanbul’a gerçekleştirdiği “Adalet Yürüyüşü”nün devamı niteliğinde, Çanakkale Gelibolu yarımadasında gerçekleştirilecek “Adalet Kurultayı” için geri sayım başladı. Yaklaşık 50 dönümlük arazi üzerinde gerçekleştirilecek kurultay için alan, çadırlar, konteynırlarla donatılacak ve Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu katılımcılar, 5 gün boyunca bu alanda konaklayacak. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Kurultay alanının “yaşayan adalet şehri” olacağını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından “Adalet Yürüyüşü” gerçekleştiren CHP’nin Gelibolu’da düzenleyeceği Adalet Kurultayı için hazırlıklar devam ediyor. CHP’nin önceki günkü MYK toplantısında, masaya yatırdığı kurultayla ilgili planlamalar ve etkinlikler şöyle:

8 başlıkta adalet: 26-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kurultay boyunca, sabah ve akşam oturumlarında konuşulmak üzere 8 ayrı konu belirlendi. Bu kapsamda “mahkemede adalet, devlette adalet, seçimde adalet, geçimde adalet, inançta adalet, eğitimde adalet, yaşamda adalet, medyada adalet” konulu oturumlar yapılacak. Her oturumda, alanlarına göre, adalet mağdurları, tanıklıklarını, yaşadıklarını ilk ağızdan anlatacaklar. Daha sonra ise alanlarındaki uzmanlar, sorunların kaynağı ve çözüm önerilerini anlatacaklar. CHP lideri Kılıçdaroğlu, açış konuşmasını yapacak. Özellikle tanıkların yaşadıkları mağduriyetleri anlattığı bölümleri Kılıçdaroğlu bizzat izleyecek.

Yürüyüşçülere davetiye: CHP, adalet yürüyüşünde olduğu gibi kurultayda da “parti kimliği”ni ön plana çıkarmayacak. Adalet, demokrasi, özgürlük talebi olan bütün kesimlere kurultay açık olacak. Ancak Adalet Yürüyüşü’ne bizzat katılan siyasi parti temsilcileri, siyasetçiler, sivil toplum örgütü temsilcileri için ayrıca davetiye hazırlanıyor. Referandumda “hayır” diyen ve yürüyüşe de destek veren Saadet Partisi, Demokrat Parti, HDP, Meral Akşener hareketine destek siyasetçilerin de aralarında bulunduğu geniş siyasi yelpazeden isimlerin kurultaya katılması bekleniyor. CHP, davetli listesi üzerinde çalışmaları sürdürüyor.

Çadırda konaklama: Kurultayın, Gelibolu’da, “koruma alanları” kapsamında olduğu için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kiralanacak 50 dönümlük arazi üzerinde yapılması planlanıyor. Bu kapsamda 5 günlük konaklama da alanda yapılacak ve çadırlar kurulacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve katılımcılar da bu alanlarda konaklayacak.

“Adalete bir tuğla da sen koy”: Kurultayın anlamını vurgulamaya dönük, Çanakkale il merkezinde, tüm katılımcıların katkılarıyla “Adalet Anıtı” dikilecek. “Adalete bir tuğla da sen koy” sloganıyla yapılacak olan anıta üzerine isimlerinin yazılacağı tuğla koyabilecek ve katılımcılara “sertifika” verilecek. Kurultay alanında, Türkiye’de haksızlık ve adaletsizliğe uğramış, terör mağduru olanların anılacağı “Hafıza sokağı” oluşturulacak. Bu kapsamda Madımak, Başbağlar katliamında yaşamını yitirenler, Ergenekon’da yaşamını yitiren Kuddusi Okkır’dan, gözaltı, işkencelerde yaşamlarını yitirenlerin de aralarında bulunduğu isimler anılacak.

Yaşayan adalet şehri: Kurultayla ilgili bilgi veren Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, kurultay alanının bir anlamda “yaşayan adalet şehri” olacağını belirterek, Türkiye’nin geleceği için, uzlaşma kültürünün oluşması için, legal siyaset platformu için en önemli buluşma zemini adalet zeminidir” dedi. Tezcan, kurultayın sonunda “adalet manifestosu” açıklanacağını bildirdi.