Açlık grevini bırakanlara uyarı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yaptığı yazılı açıklamayla cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesinin ardından tıbbi uyarılarda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Uzun süreli açlıklardan sonra tekrar beslenmeye geçilme sürecinin bir takım ciddi sağlık riskleri barındırdığına işaret edilen açıklamada, sürecin dikkatle takip edilmesi, açlık grevini bitiren hastaların tedavilerinde azami tıbbi özenin gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

TTB'nin muayene ve takipleri cezaevi revirlerinde yapılacak veya hastanelere sevk edilecek hastalara tıbbi yaklaşım için, konunun uzmanlarının katkısıyla ''Açlık Grevi Yapmış Hastada Tedavi Yaklaşım Protokolü''nü hazırladığının ve yetkili kurumlarla, tabip odalarına iletildiğinin belirtildiği açıklamada, açlık grevi sonlandırıldığında açlıktan normal bir insanın beslendiği düzeye haftalar içinde geçilmesi gerektiği belirtildi.

Bir ayı geçmiş açlık süresinde yiyeceklerin emilim ve sindirim sorunları olacağı aktarılan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

''İlk dönem mümkün olduğu kadar laktozsuz (şeker, süt gibi yiyeceklerde vardır, süt içilmemelidir) ve glutensiz (buğdayda var, buğday nişastasında yok) yiyecekleri kullanmak gereklidir. Yağ mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır. Basit şeker (çay şekeri, çikolata, şekerlemeler, helva gibi) tüketiminden kaçınılmalıdır.Pirinç (pirinç lapası, pirinç çorbası), patates kullanılabilir. Çorba (salçasız, yağsız) tercihen buğday nişastası, pirinç, patates içermelidir. İçecek olarak mecbur kalınırsa (gerekli olan proteini sağlamak için) sulandırılmış ayran kullanılabilir. Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Protein olarak başlangıçta günde iki defa yumurta akı (beyazı) alınabilir. Çiğ yiyecek tüketilmemelidir. İlk 5 günden sonra hasta tolere edebiliyorsa (ishaliyoksa) yarım kibrit kutusu peynir, mısır ekmeği eklenebilir. Birkaç hafta yağ ve salçadan kaçınmak gerekir. Açlık grevi nedeniyle bütün vitaminlerde eksiklik olacağı için vitaminler hekimlerin önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır.''