'Açlığa Karşı Birleşelim'

16 Ekim Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Günü dolayısıyla 15 Ekim 2010 tarihinde Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) tarafından Tarım Bakanlığı ve BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) işbirliği ile düzenlenecek etkinlikte, FAO'nun bu yıl için belirlediği ''Açlığa Karşı Birleşelim'' teması vurgulanacak.

cumhuriyet.com.tr

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, Dünya Gıda Günü öncesinde düzenlenen sohbet ve bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ilk olarak 1996 yılında devlet başkanları ve başbakanlar düzeyinde bir katılımla gerçekleştirilen dünya gıda güvencesine ilişkin zirvede, o tarihte 840 milyon olan açlık içerisindeki insan sayısının 2015 yılında yarıya indirilmesi kararı alındığını anlattı. Buna karşın geçen yıl yapılan aynı konulu zirvede açlık çeken insan sayısının 1 milyonu aştığının görüldüğünü ve 1996'daki taahhüdün yinelendiğini belirten Buzbaş, ''Bir yanda satın alınan gıdanın yüzde 25'i çöpe gidiyor, diğer anda 1 milyar insan gıdaya ulaşamıyor'' dedi.

TÜGİS olarak sendikal faaliyetlerinin yanı sıra bir sivil toplum kuruluşu olarak daha geniş anlamda bir misyon üstlendiklerini söyleyen Buzbaş, dünyadaki açlık sorunu konusunda insanlarda paylaşım duygularını uyandırmanın önem taşıdığını ancak yardımların gelip geçici olduğunu belirtti. Buzbaş, ''Bu insanlara balık vermek yerine balık tutmak öğretilmeli. Bu sorunu yaşayan ülkelerin tarımını ayağa kaldıracak, kendi kendini doyurmasını sağlayacak şekilde yardım yapılmalı ve yapılan yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığı takip edilmeli'' diye konuştu.
 

'Son 10 yılda gıda finanslaşıyor'

Gıda alanında bir paradigma değişimi yaşandığını söyleyen Buzbaş, ''Gıda son 10 yılda giderek finanslaşıyor. Bu açlık için daha büyük bir tehlike anlamına geliyor. Bu durumda gıdaya ulaşım daha da zorlaşacaktır. Dünya gıda krizi içinde bir takım fonlar gıdayı finans dünyası araçlarına benzeterek spekülasyon yaparak kar elde ediyor'' değerlendirmesinde bulundu. Buzbaş, dünyada gıda fiyatlarını belirleyen iki unsuru arz-talep dengesi ile spekülatif hareketler olarak sıralayarak, nüfus artışı ve Çin, Hindistan gibi ülkelerdeki görece refah artışının talebi yükselttiğini, buna karşılık tarım alanlarındaki azalma ve biyoyakıt gibi uygulamaların arzı azalttığını kaydetti. Türkiye'de de AB müzakerelerinde gıdaya ilişkin 12. fasıl nedeniyle ambalajlı gıdaya geçiş yaşanacağını ve bunun da gıda fiyatlarında artışa neden olacağını söyleyen Buzbaş, gıda güvenliği konusunda ise gıdanın endüstriyel bir ürün olduğunun kabul edilmemesi ve yenilen şeylerin içeriğine önem verilmemesinin sıkıntı yarattığını kaydetti.

Dünya Gıda Günü

TÜGİS Genel Sekreteri Selçuk Maruflu da, 15 Ekim 2010 tarihinde düzenlenecek Dünya Gıda Günü etkinliği hakkında bilgi verdi. Buna göre, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımının beklendiği etkinlikte, FAO'nun Türkiye'de gıda alanında en başarılı 10 kuruma verilen özel madalyaları takdim edilecek. Bu yılın teması olan ''Açlığa Karşı Birleşelim'' konusunda bir panelin de düzenleneceği etkinlik kapsamında üniversitelerin gıda bölümü öğrencilerine yönelik olarak ''2050'de Gıda Eğilimleri ve Gıda Sektörü'' konulu bir forum da gerçekleştirilecek. FAO tarafından başlatılan ''1 milyar aç projesi'' kapsamında insanların www.1billionhungry.org  adresindeki açlık karşıtı dilekçeyi imzalamaya davet edildiğini de anımsatan Maruflu, Türkiye'de de 200 bin imza toplanmasının hedeflendiğini ve TÜGİS olarak buna destek verdiklerini kaydetti.