"Açılım ABD eksenli"

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Kürt açılımı" tartışmalarının ABD'nin Ortadoğu politikaları eksenli olarak gündeme geldiğini savundu.

cumhuriyet.com.tr

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hükümetin, Kürt sorununun çevresinde gündeme getirdiği demokratik açılım çalışmalarını eleştirdi. Türkiye'de 25 yıldır iç politikada arzulanan toplumsal barışa karşı yıllarca 'savaş' naralarının atıldığını, provokasyonlara ve teröre dayalı bir yaşam sürdürüldüğünü ifade eden Koramaz, Kürt sorununun da bu girdapta şekillendirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Koramaz, Türkiye'nin dış politikasının, yarım yüzyılı aşkın süredir ABD dış politikasına bağımlı olduğunu belirterek, "Kürt sorunun çözüm tartışmaları ABD'nin Ortadoğu politikaları eksenli olarak gündeme gelmiştir. Türkiye, dış politikaya bağımlı olarak değil, demokratikleşmenin gerekleri çerçevesinde tartışmalarını şekillendirilmelidir" dedi.

Açıklamasında, hükümete seslenen Koramaz, Kürt sorununun çözümüne ilişkin bazı öneriler de sıraladı. Koramaz'ın önerileri şöyle:

"Kürt sorunu kapsamlı bir demokratikleşme çerçevesinde çözülmeli, Anayasa emek ve tüm temel demokratik haklar bağlamında değiştirilmeli, toplumdaki bütün eğilimlerin siyaset ve parlamentoda temsili önündeki engeller kaldırılmalı, bölgenin ekonomik, sosyal gelişimini sağlayıcı politikalar ivedilikle yaşama geçirilmelidir.
Devlet ve sanayi kesimi bölgeye yatırım yapmama tutumunu gözden geçirmeli; bölgenin kalkınması ekonomik ve sosyal açılardan planlanmalı, kamu etkin bir şekilde devreye girmelidir.

Kalkınma projelerinde rol oynayacak emek ve zengin yeraltı kaynaklarının işlenmeden bölge dışına satılması yanlışına düşülmemeli, bölge emperyalistlerin iştahını kabartacağı bir pazar alanı olmaktan çıkarılmalıdır.

Toplumsal kalkınma ve adil bölüşüm için toprak mülkiyeti yeniden düzenlenmeli, yeni bir tarım politikası tanımlanmalıdır.

Zorunlu göçlere maruz kalan köylülerin ön koşulsuz olarak köylerine geri dönüşleri ve üretim sürecine dâhil olmaları sağlanmalı, boşaltılmış köyler ve sınır boyunca mayınlanmış bölgeler temizlenerek organik tarıma açılmalı, çayır-mera alanları oluşturulmalı, hayvancılık teşvik edilmelidir.GAP Projesinin ürettiği katma değer, projenin bitirilmesi için kullanılmalıdır.

Bölgede yaşayan yurttaşların eğitim hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanması sağlanmalı, okur-yazar oranı yükseltilmeli, cinsiyet ayrımcılığının üstüne gidilmelidir."