Açıklayamadılar
Meclis’te fezlekeleri görüşülen 4 bakan rüşvet iddiaları için ‘kumpas’ savunması yaptı.
Emine Kaplan/Mahmut Lıcalı/Ayşe SayınTBMM Genel Kurulu’nda, 17 Aralık operasyonu çerçevesinde haklarında fezleke hazırlanan 4 eski AKP’li bakanla ilgili soruşturma önergesinin görüşüldüğü tarihi oturum, iktidarla muhalefet arasındaki, “televizyon yayını” tartışması ile başladı. TBMM BaşkanıCemil Çiçek, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayımlanmasını isteyen 3 muhalefet partisinin talebini, “Meclis TV’nin yayın yaptığı TRT 3 kanalında spor programlarında aksamalara yol açacağı” gerekçesiyle geri çevirirken, Meclis’in internet sitesinden yapılan yayınların da zaman zaman kesilmesi muhalefetin protestosuna yol açtı. Meclis TV yayına girmeyince CHP İstanbul Millevtekili Melda Onur, görüşmeleri tabletiyle çekim yaparak “canlı” yayımladı.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından haklarında fezleke düzenlenen eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki AKP ve CHP’nin ayrı ayrı verdiği soruşturma önergelerinin görüşmeleri “TV yayını tartışması” ile başladı. Genel Kurul’daki görüşmelerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hazır bulundu. Bahçeli, Genel Kurul’a girmeden önce bir süre kuliste oturarak kurmaylarıyla sohbet etti. Kılıçdaroğlu da Genel Kurul’a girmeden önce, kuliste oturan Bahçeli ile tokalaşarak bir süre sohbet etti.
Yolsuzluk değil maç yayımladılar
AKP’nin isteği doğrultusunda soruşturma önergelerinin Meclis TV’nin TRT ile yaptığı protokol gereği, yayın yapmadığı pazartesi günü yapılması, muhalefetin tepkisine neden oldu. Geçen cuma günü CHP, MHP ve BDP, soruşturma önergelerinin önemi nedeniyle görüşmelerin Meclis TV tarafından canlı yayımlanması için TBMM Başkanlığı’na başvuruda bulunmuştu. TBMM Başkanı Çiçek, muhalefet partilerine TRT’den gelen “olumsuz” yanıtı dün sabah iletti. Çiçek, görüşmelerin yayımlanmayışına, “Yayın sürelerindeki değişiklikler aynı zamanda TRT spor kanalı olarak yayın yapmakta olan TRT 3 kanalında spor programlarında özellikler canlı yayınlarda aksamalara neden olmaktadır. Bu nedenle bahse konu protokolün ikinci maddesinde yer alan yayın sürelerinin dışına çıkılamaz” gerekçesini gösterdi. Genel Kurul’un çalışmaya başladığı saatlerde TRT 3’ün yayın akışında futbol karşılaşmalarının özetleri ve hava durumu gibi banttan yayın yapıldı.
MHP’li TBMM Başkanvekili Meral Akşener’in başkanlığında toplanan Genel Kurul’da soruşturma önergesinin görüşmeleri öncesinde muhalefet, Meclis TV’den görüşmelerin yayımlanması talebini dile getirirken, Meclis’in internet sitesindeki yayının da sık sık kesildiğini ve yayın düzelene kadar görüşmelere ara verilmesini istediler. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis TV’nin yayını için Meclis Başkanlığı’na başvurduklarını anımsatarak “Ancak kendileri bu sabah bize vermiş oldukları cevapta bunun mümkün olmadığını ifade etti. Saat 13.30’da Sayın Meclis Başkanı’nı aradım. Kendisine şunu hatırlattım, ‘İnternette bir sorun var. İnternetten de yayımlanmayabilir, böyle bir tehlike görüyorum, lütfen buna müdahale edin.’ Şu anda aldığım bilgiye göre bu görüşmeler internetten yayımlanmamaktadır. O nedenle yayımlanana kadar bu görüşmelere ara vermenizi talep ediyorum” dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Meclis TV ve Meclis’in internet üzerinden yayınının sık sık kesilmesine tepki göstererek “Milletin Meclisi’nde yapılan görüşmelerin yayımlanmasını TRT engelliyor. Meclis’i bürokratik oligarşi mi yönetiyor? Atanmışlar seçilmişlerin üzerinde mi? TRT, TBMM’ye yalan beyanda bulunuyor. TBMM Başkanı, parlamentoya gönderilen fezlekeleri milletin vekillerinden saklamıştır. Şimdi de TRT’ye TBMM yayınlarını, TBMM faaliyetlerinden milletin haberdar olması için tahsis edilmiş kanal, Türk milletine kısıtlanmaktadır, engellenmektedir. Bu doğrudan doğruya milli iradeye bir karartmadır” diye tepki gösterdi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, AKP’nin yolsuzluk soruşturmalarından halkı soyutlamak istediğini söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise görüşmelerin halktan kaçırılması gibi bir durum olmadığını savunarak görüşmelerin Meclis’in internet sitesi üzerinden yayımlandığını bildirdi. Tartışma sürerken CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Akşener’in yanına gidip telefonu göstererek, internet yayınlarının da izlenemediğini bildirdi. CHP’liler, “yayın düzelene kadar çalışmalara ara verilmesini” istedi. Akşener, görüşmelere ara verdi. CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri verilen arada, TBMM Başkanı Çiçek’e giderek görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayımlanması talebini ve internet yayını düzelene kadar çalışmalara ara verilmesi talebini ilettiler. Çiçek, internet yayını ile ilgileneceğini belirtirken, Meclis TV yayını için de TRT yönetimi ile bir kez daha görüşeceklerini söyledi. Görüşmeler boyunca internet yayınının sık sık kesilmesi nedeniyle, muhalefetin talebi doğrultusunda TBMM Başkanvekili Akşener ikinci kez görüşmelere ara verip grup başkanvekilleri ile görüşerek orta yol bulmaya çalıştı.
TBMM internet sitesi kilitledi
İkinci aranın ardından oturumu açan Akşener, Meclis’in internet üzerinden yaptığı yayının kesilmesine, “yurttaşların Genel Kurul’daki görüşmeleri izlemek için yoğun talep göstermesi”nin neden olduğunu bildirdi. Akşener, Meclis teknik ekibinin verdiği bilgiye göre, internet sitesine “aşırı yüklenme” olması nedeniyle zaman zaman görüşmelerin kesildiğini ve aksaklıkların giderilmeye çalışıldığı bilgisini verdi. İnternet yayınının sık sık kesilmesi nedeniyle bazı internet siteleri Meclis’ten yapılan kapalı devre yayınını internet üzerinden yurttaşlara aktardı. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da tablet bilgisayarı aracılığıyla “Ustream” üzerinden görüşmeleri canlı yayımladı. Kulislerde “MO TV yayında, vekil tv yayına” esprileri yapıldı.
Görüşmelerle ilgili dikkat çekici bir ayrıntı ise Meclis’teki önemli görüşmeleri, uzun uzun canlı yayınlarla duyuran özellikle iktidara yakın büyük haber kanallarının, dün adeta “ağırlaştırılmış yayın” yapmaları oldu. Özellikle Gezi sürecinde “penguen” belgeseli yayımlanmakla suçlanan bazı büyük haber kanallarının ağırlıklı olarak sabah saatlerinde soruşturma önergeleri yerine “cumhurbaşkanlığı seçim senaryoları” ile ilgili yayın yapmaları dikkat çekti.
Baykal’la sohbet etti
Eski Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, hakkında soruşturma önergesi açılan bakanlar arasında Genel Kurul’a ilk gelen isim oldu. Grüşmelerden önce Bayraktar ve Muammer Güler, Genel Kurul’da oturmayı tercih ederken, Bağış ve Çağlayan kulislerde milletvekilleriyle sohbet etmeyi tercih etti. Bayraktar bir ara eski CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’la bir süre sohbet edince objektiflerin ilgi odağı oldu.
Grup önerilerinin ardından ilk olarak AKP’nin 4 bakan hakkında tek soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergesi ele alındı. Muhalefet sözcüleri, Meclis’e fezlekesi ayrı gönderilen Erdoğan Bayraktar hakkında ayrı, diğer 3 bakan hakkında ayrı soruşturma komisyonu kurulması gerektiğini belirterek “tek komisyon”a itiraz etti.
Bakanlar da ‘kumpas’ dedi
TBMM Genel Kurulu’nda soruşturma önergelerinin görüşülmesinden önce AKP Genel Merkezi’nde milletvekillerine verilen kahvaltıda kendilerini savunan 4 eski bakan, İran’la ticaret nedeniyle ABD’li şirketlerin ve Yahudi lobisinin paralel yapıyla birlikte kendilerine kumpas kurduklarını ileri sürdü. Bazı milletvekillerinin, “3 ay boyunca hem Meclis’te hem alanlarda dayak yedik. Kimseyi suçlamıyoruz ama gerçeklerin açığa çıkması şart” demesi üzerine söz alan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hakkındaki iddiaların takipsizlik kararıyla ortadan kalktığını belirterek “Asılsız iddialar nedeniyle utancımdan Meclis’e gelemiyorum, zaman zaman ağlıyorum” dedi. Zafer Çağlayan, 700 bin liralık saatin faturasını, Muammer Güler ise oğlunun evinde bulunan parayla ilgili villa satışına ilişkin protokolü gösterdi.
AKP yönetimi, dün soruşturma önergesi görüşmelerinden önce genel merkezde milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen kahvaltıya, Başbakan Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle katılmadı. Ağırlıklı olarak soruşturma önergesi ve 4 eski bakanla ilgili iddiaların görüşüldüğü toplantıda söz alan bazı milletvekilleri, önergenin geç verilmesini eleştirerek “Bu iş daha önce yapılmalıydı” görüşünü dile getirdi. Bir milletvekili, “AK Parti milletvekilleri olarak 4 ay boyunca hem Meclis’te hem de alanlarda, halka gittiğimizde dayak yedik. Elbette biz kimseyi suçlamıyoruz. Ancak sayın bakanlarla ilgili gerçeklerin açıklığa kavuşması şart. Bu konuda ne dediklerini de bilmiyoruz, bize bir açıklama yapmaları gerekir” diyerek tepki gösterdi.
Bunun üzerine bakanlara sırayla söz verildi. Zafer Çağlayan, hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ileri sürerek, İran’a ambargonun delinmesi nedeniyle ABD’li şirketlerin ve Yahudi lobisinin bundan rahatsız olduğunu söyledi. ABD Ekonomi Bakan Yardımcısı’nın bu konularla ilgili kendisinden randevu istediğini, ancak randevu vermemesinin ardından iplerin koptuğunu kaydeden Çağlayan, “ABD’deki neoconlar, Yahudi lobisi ve paralel yapının işbirliğiyle kumpas kuruldu. Hedef alınan isimlere bakın, Yahudi lobisine karşı açıklama yapan bakanlar” görüşünü savundu. Çağlayan, Rıza Sarraf’ın hediye ettiği ileri sürülen 700 bin dolarlık saati kendisinin satın aldığını ve mal beyanında da gösterdiğini belirterek saatin faturasını gösterdi.
Erdoğan Bayraktar ise, oğluyla ilgili ve kendisinin de adının karıştırıldığı dosya ile ilgili savcının takipsizlik kararı verdiğini belirterek iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. Çok sıkıntılı olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bu iddialar nedeniyle zor durumdayım. Meclis’e utancımdan gelemiyorum, çalışmalara katılamıyorum, geldiğim zaman da Genel Kurul’a utanarak giriyorum. Zaman zaman ağladığım oluyor. Allah kimsenin başına böyle bir şey vermesin. Seçim öncesi böyle bir sıkıntıya neden olduğum için hepinizden özür diliyorum” dedi. Bayraktar’ın sözlerini bitirirken ağlamaklı olduğu belirtildi.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış, hakkındaki iddiaların doğru olmadığını belirtirken, “Bakara-makara” tartışmalarına da değindi. Bağış, “Burada yapılan haysiyet cellatlığıdır. Bir insanın imanını kim sorgulayabilir. Bizim geçmişimiz, ne olduğumuz bellidir” dedi. Muammer Güler de kumpas kurulduğunu belirtirken, oğlunun evinden çıkan paraların villa satışından geldiğini ileri sürerek satışla ilgili protokolü gösterdi. Güler, “Henüz resmi satış olmadığı için banka yerine evde tutuldu” dedi.
MUAMMER GÜLER PARALARDAN HİÇ BAHSETMEDİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ
Toplantıda grup yöneticileri, soruşturma önergesiyle ilgili milletvekillerine bilgi verirken, anayasa gereği bağlayıcı grup kararı alınamadığını belirterek milletvekillerinin oylarında serbest olduğunu, ancak komisyon kurulmasını istediklerini belirtti. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Bayraktar’ın oğluyla ilgili takipsizlik kararını değerlendirdiklerini belirterek “Ama süreç başlamıştı, önergeler verilmişti. Eğer takipsizlik kararına göre Erdoğan Bey’in önergesini ayırsaydık takvim uzayacaktı. Muhalefet de bunu kullanabilirdi” diye konuştu.
Toplantıda grup yöneticileri, soruşturma önergesiyle ilgili milletvekillerine bilgi verirken, anayasa gereği bağlayıcı grup kararı alınamadığını belirterek milletvekillerinin oylarında serbest olduğunu, ancak komisyon kurulmasını istediklerini belirtti. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Bayraktar’ın oğluyla ilgili takipsizlik kararını değerlendirdiklerini belirterek “Ama süreç başlamıştı, önergeler verilmişti. Eğer takipsizlik kararına göre Erdoğan Bey’in önergesini ayırsaydık takvim uzayacaktı. Muhalefet de bunu kullanabilirdi” diye konuştu.
‘Saat hastalığım var’
Zafer Çağlayan, 700 bin dolarlık saatle ilgili olarak “Benim saat hastalığım var, bunu bilen bilir. O saati internet sitesinde gördüm, çok beğendim. Almak için Türkiye distirübürünü aradım. Kendilerinde olmadığını, İsviçre’de bulabileceğimi söylediler. Kendilerini aradım, ama satamayacaklarını söylediler. Daha sonra aradılar ve alabileceğimi söylediler. Yüzde 3 iskonto ve yüzde 8’lik KDV indirimi istedim. Ancak bunun için bizzat saatimi almam gerektiğini söylediler. Bakan olarak gidip İsviçre’ye saati almam şık olmazdı. Bu konuşmanın yapıldığı sırada aynı ortamda bulunan Rıza Sarraf, İsviçre’de ofislerinin olduğunu, saati benim adıma alabileceklerini söyledi. Ancak Sarraf’ın görevlendirdiği kişi İsviçre vatandaşı olduğu için toplam yüzde 11’lik indirimden yararlanamayacağım söylendi. Rıza Sarraf’ın da tanıdığı bir tanıdığım saati aldı, kendi pasaportuna işletti. Faturası onun, garanti belgesi sertifikası ise benim adıma yapıldı. Ben de saati alır almaz o kişinin banka hesabına saat karşılığı olmak üzere parayı yatırdım” dedi. Çağlayan’ın milletvekillerine banka dekontunu gösterdiği belirtildi.
Meclis’ten ‘Onur’lu yayın
Melda Onur Meclis'ten canlı yayında / FOTO GALERİ
TBMM Genel Kurulu’nda, 17 Aralık operasyonu çerçevesinde haklarında fezleke hazırlanan 4 eski AKP’li bakanla ilgili soruşturma önergesinin görüşüldüğü tarihi oturum, iktidarla muhalefet arasındaki, “televizyon yayını” tartışması ile başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayımlanmasını isteyen 3 muhalefet partisinin talebini, “Meclis TV’nin yayın yaptığı TRT 3 kanalında spor programlarında aksamalara yol açacağı” gerekçesiyle geri çevirirken, Meclis’in internet sitesinden yapılan yayınların da zaman zaman kesilmesi muhalefetin protestosuna yol açtı. Meclis TV yayına girmeyince CHP İstanbul Millevtekili Melda Onur, görüşmeleri tabletiyle çekim yaparak “canlı” yayımladı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından haklarında fezleke düzenlenen eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki AKP ve CHP’nin ayrı ayrı verdiği soruşturma önergelerinin görüşmeleri “TV yayını tartışması” ile başladı. Genel Kurul’daki görüşmelerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hazır bulundu. Bahçeli, Genel Kurul’a girmeden önce bir süre kuliste oturarak kurmaylarıyla sohbet etti. Kılıçdaroğlu da Genel Kurul’a girmeden önce, kuliste oturan Bahçeli ile tokalaşarak bir süre sohbet etti.