'Açıklanmaması skandal...'
Yazar Oylum Yılmaz, ‘Bunun devlet destekli muhafazakar edebiyat çalışması olduğunu hepimiz biliyoruz. Parası batsın, her şey çok çirkin’ dedi. Yazar Necmiye Alpay da, ‘Yazarlara ihsan mı dağıtılıyor, ne bu? Kim ne yapıyor?’ diye sordu.
Aslı Uluşahin/CumhuriyetKültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu yıl edebiyat alanında 40 yazara 463 bin TL destek vermesi, ancak seçici kurulu ve ödenek alacak kişileri gizlemesiyle başlayan tartışma büyüyor. Haberin internet sitelerinde ve sosyal medyada yayılmasının ardından yayın ve edebiyat dünyasından pek çok isim tartışmaya katılırken, kimi yazarlar destek aldıklarını açıkladılar.
Seçici kurulda olduğu konuşulan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün “Dedikodusu yapılan işlerin açıklamasını gün gelir KURUMLAR yapar... YAŞASIN EDEBİYAT!” açıklamasıyla tartışmaya katılırken, eleştirmen Semih Gümüş de “Bu durumda Kültür Bakanlığı’nın açıklama yapması makul bir beklentidir” diyerek Kültür Bakanlığı’na çağrı yaptı.
Ulufe tartışması
Destek aldığını açıklayan ilk kişi, yazar Aykut Ertuğrul oldu. Ertuğrul, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 11 bin lira destek aldığını belirterek, projeyle ilgili “İsimlerin hâlâ açıklanmamasındaki anlayamadığım ısrar dışında bir gizlilik yok” dedi. Bakanlığın üretilecek eserlere karışmadığını da söyleyen Ertuğrul’un açıklaması şöyle devam etti:
“Evet benimle aynı görüşte olmayanlar vardır. Ama ‘satılmakla’, ‘ihsan’ almakla, ‘ulufe’ almakla itham edilmek sizce de biraz ağır değil mi? Peki ben ulufe aldım diyelim. O zaman sinema ve tiyatro eserlerine verilen destekler ne olacak? Onlar da ulufe mi aldı?”
‘Beni de listeye ekleyin’
Yazar Güray Süngü sosyal medyada “Kültür Bakanlığı bana romanım için 15 bin lira ödeyecek. Çok mutluyum. Sonunda bizim ülkemizde de böyle şeylerin olduğunu görmek güzel” açıklaması yaparken, şair Furkan Çalışkan da “beni de listeye ekleyin” diyerek destek alanlar arasında olduğunu duyurdu.
Bu isimlere, “Benim de deneme kitabım destek aldı. Sakladığım bir şey yok. Destek alan yazarların da birçoğunu biliyorum” açıklamasıyla yazar Mustafa Akar katıldı.
Açıklama yapan Furkan Çalışkan’ın muhafazakâr eğilimli edebiyat dergisi İtibar’ın yazı işleri müdürü olması, Akar ile Süngü’nün ayrı derginin yayın kurulunda yer alması ve Ertuğrul’un da derginin yazarları arasında olması dikkat çekti.
Bu dört yazarın, Ağustos 2013’te Times gazetesinde yayımlanan “Bizde çok adam bulunur” ilanında da adları bulunuyordu. İlan, pek çok yabancı ismin, Gezi Direnişi sırasında hükümetin tavrını eleştiren, yine Times’taki ilanlarına karşı yayımlanmıştı.
Sosyal medyadaki tartışma, adını açıklayanlar ve tepki gösterenler arasında zaman zaman karşılıklı atışmaya da dönüştü.
‘Yazarlara ihsan mı?’
Tepki gösterenlerden Latife Tekin “ATA uçağının İstanbul-Ankara yakıt parası kadar, yani seçtikleri yazarlara biçtikleri değer...” derken, Necmiye Alpay “Yazarlara ihsan mı dağıtılıyor, ne bu? Kim ne yapıyor?” sorularını yöneltti.
Yazar Oylum Yılmaz “Bunun devlet destekli muhafazakâr edebiyat çalışması olduğunu hepimiz biliyoruz. Parası batsın, her şey çok çirkin” diyerek tepkisini iletti.
Labirent Yayınları “Basına ve kamuoyuna: Devletin, destek payı verdiği yazarları açıklamaması skandaldır. Devletten ziyade, ödenek alıp susan yazarların ayıbıdır bu” açıklamasında bulundu.
Eleştirmen Semih Gümüş ise “Bu durumda Kültür Bakanlığı’nın -ya da seçici kurulun- ‘yazarlara destek’ projesi hakında bir açıklama yapması makul bir beklentidir” diyerek Kültür Bakanlığı’na çağrı yaptı.
CHP’Lİ MELDA ONUR’DAN SORU ÖNERGESİ
‘Kamuoyuyla neden paylaşılmadı?’
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıyarak, desteğe değer bulunan 40 kişinin kim olduğunu ve seçici kurulda kimlerin yer aldığını sordu.
Kültür Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verilen önergede “Denetleme Kurulu tarafından yazım desteği verilmesi uygun bulunan 40 proje sahibinin ve eserlerinin isimleri neden açıklanmamıştır?”, “Söz konusu kurul üyelerinin belirlenmesinde hangi kriterler dikkate alınmıştır ve kurula seçilen bu isimler kamuoyuyla neden paylaşılmamıştır?” soruları yer aldı.
Onur, bakanlığın 463 bin TL’nin eser sahiplerine nasıl dağıtılacağını ve bu destek projesinin sanatın ve sanatçının özgür yapısıyla bağdaşıp bağdaşmadığını da sordu.