'Acı verici misilleme geliyor'
Fransız Senatosu'nun 7.5 saatlik oturumun sonucunda "inkar" tasarısını kabul etmesini geniş biçimde yansıtan Fransız basını, senatörlerin bölündüğünü yazdı. Fransa'da "inkar" yasasının onaylanması ve Türkiye'nin gösterdiği sert tepki, tüm dünyada dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trFransız Senatosu'nun "soykırımlarının inkarı"nı cezalandıran yasa tasarısını, 7.5 saat süren bir oturum sonucunda onaylaması, Fransa medyasında büyük yankı buldu. Senato'daki oylamada iktidar ve sosyalist grupların bölündüğüne işaret eden gazeteler, özellikle Türkiye'nin "acı verici", "kalıcı misilleme önlemleri"ni uygulayacağının altını çizdi.
'Türk yaptırımlar kaçınılmaz'
Senato'daki gelişmeleri yakından izleyen Le Monde, oylama sonucunda TC Dışişleri Bakanlığı ve Paris Büyükelçisince yapılan sert açıklamalara ve Ankara'nın yaptırım "tehdidi"ne vurgu yaptı. "Fransa, stratejik bir ortağını kaybetmek üzere" yönündeki uyarısının özellikle altını çizen gazete, oylama ile ilgili olarak da "Senatörler arasındaki bölünmeler açıktı" diye yazdı. "Türk yaptırımlar kaçınılmaz" denilen haberde Fransız hükümetinin artık Türkiye'nin reaksiyonunu beklediği kaydedildi. Gazete bu çerçevede, Türkiye'nin büyükelçisini geri çekebileceğini, ticari ve ekonomik misilleme önlemlerini uygulayabileceğini, AİHM'e de gidebileceğine işaret etti.
'Senato'daki gruplar bölündü'
Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro ise, tasarının kabul edildiğini duyurduğu haberinde Fransa'da artık "Ermeni soykırımının inkarı"nın suç olacağına dikkat çekti. Türkiye'nin Fransa'yı kalıcı etkilerle "tehdit ettiği"ni de yazan gazete, oylamada iktidardaki UMP ile Sosyalist Parti üyelerinin bölündüğüne işaret etti ve Genel Kurul'da sık sık yüksek "gerilimli" atışmaların yaşandığını da kaydetti. Gazete, tasarının anayasaya aykırı olduğunu savunan, Kanunlar Komisyonu Başkanı sosyalist Jean-Pierre Sueur için de "muhaliflerin başını çekti" yorumunu yaptı.
'Acı verici misilleme önlemleri geliyor'
Liberation gazetesi, tasarının kabulüne ilişkin çeşitli haber ve yorumlarında "Acı verici misilleme önlemleri geliyor" derken, Türkiye'nin tepki olarak yeni "misilleme önlemleri"ni alacağını kaydetti. Senato'daki oylama ile ilgili "Seçilmişler, bu konuda hem solda, hem sağda bölünmüş ise de sonunda daha önce milletvekillerince onaylanmış olan metni benimsediler" diye yazdı. Gazete ayrıca, Türk hackerlerinin yeniden (Fransız) devletinin sitelerini saldırma niyetini ilan ettiklerine dikkat çekti.
'Fransa-Türkiye ilişkileri dibe vurdu'
New York Times gazetesi, Senato tasarıyı onaylanırken, "Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dibe vurduğu" görüşünü dile getirdi. Tasarının Fransa'nın, Suriye ve İran'ın nükleer programı gibi acil konularda Türkiye ile işbirliğini korumayı umduğu bir dönemde Fransız hükümetini, "hassas bir pozisyona" koyduğu yorumunu yaptı. Haberde, Türkiye'nin "Türklüğe hakaret" gerekçesiyle yazar Orhan Pamuk'un yargılandığı davada para cezasına çarptırıldığına da yer verildi.
'Türkiye çok öfkelendi'
ABD Kongresince finanse edilen Amerika'nın Sesi, haberinde Türkiye'nin kızgınlığına, "Türkiye Çok Öfkelendi" başlığıyla vurgu yaptı. Türkiye'nin kararın "büyük bir haksızlık" olarak nitelediğine dikkat çekilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın Fransa'yı Cezayir'de "soykırım" yapmakla suçladığı da belirtildi.
'Paris ile çatlak Türkiye-AB bağlarını etkileyebilir'
Ekonomi gazetesi Financial Times, Fransa'nın Türkiye'den "yeni bir tur misilleme önlemlerine hazırlandığı"nı belirttiği haberinde Ankara'nın tasarının onaylanmasına "öfkeli bir tepki" gösterdiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın Sarkozy'nin mektubunu önemsemediği yorumunu da yapan gazete, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Pazartesi günü Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanlığı toplantısına katılmaktan vazgeçmesini "Paris ile çatlak, AB ile bağlarını olumsuz etkileyebileceğinin bir işareti" olarak niteledi.
'Türk hükümeti öfkeli tepki gösterdi'
İngiliz The Telegraph ise, "Türk hükümeti, Senato'daki oylamaya öfkeli bir tepki gösterdi ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin tasarıyı imzalaması halinde 'kalıcı sonuçlar' uyarısını yaptı" dedi. Tasarının Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin merkez sağ UMP partisince sunulduğuna dikkat çeken gazete, "Eleştirenler, tasarının ilkbahardaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Fransa'da yaşayan 500 bin Ermeni'nin oylarını kazanmayı amaçladığını söylüyorlar" diye yazdı.
'Tasarı büyük diplomatik kavgayı tetikledi'
The Guardian da, "inkar" tasarısının Fransa ile Türkiye arasında "büyük bir diplomatik kavgayı tetiklediği" yorumunu yaptığı haberinde, Türkiye'nin de "kalıcı sonuçlarla tehdit ettiği"ni yazdı. Gazete, Senato Kanunlar Komisyonu'nun tasarının "ifade özgürlüğü" hakkını ihlal ettiği için anayasaya aykırı olduğu uyarısına da vurgu yaptı.
'Tasarı, Fransa ile Türkiye arasında ciddi çatlak yaratmakla tehdit ediyor'
Fransa'da atılan adımın "NATO müttefiki olan Fransa ile Türkiye arasında ciddi bir çatlak yaratmakla tehdit ettiği" görüşünü öne süren BBC ise, tasarının, Ortadoğu gelişmelerin iki ülkeyi daha yakınlaştığı bir döneme rastlandığını belirterek, "Ancak Türkiye'de Ermeni konusuna ilişkin duygular çok yoğun ve kesinlikle iki ülkenin Suriye ile ilgili yapılabileceği herhangi bir işbirliğini gölgeleyecek" değerlendirmesinde de bulundu.
'Türkiye Fransa'yı tam bir kırılmayla tehdit ediyor'
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise, Türkiye'nin Fransa ile "tam bir kırılma ile tehdit ediyor" dediği haberinde "NATO müttefiki Türkiye, tasarının Sarkozy tarafından imzalanması halinde ciddi bir diplomatik sonuçla tehdit etti" ifadesini kullandı.
'Türkiye, Fransa'yı defalarca uyardı'
İspanya'nın en büyük gazetelerinden El Pais, Türkiye'nin yaptırımların uygulanacağı yönünde defalarca Fransa'yı uyardığını belirtirken, Fransız şirketlerinin Türkiye'de ikinci büyük yabancı yatırımcı olduklarını, ülkede 400 kadar Fransız şirketinin faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. İkili ilişkilerin, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığını, "hiçbir zaman gizlemeyen" Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin iktidara gelmesinden su yana zaten "bozulduğu" yorumunu yapan gazete, Türkiye'nin Sarkozy'i "seçim fırsatçılığı" ile suçladığını da kaydetti.
'Tasarı Fransa'yı Türkiye ile karşı karşıya getirdi'
Rus Haber Ajansı Ria Novosti ise, tasarının Fransa'yı Türkiye ile karşı karşıya getirdiğini vurgulayarak, "Ankara, diplomatik ve ekonomik yaptırımlar dahil olmak üzere ciddi sonuçlarla tehdit etti" dedi. Haberde, Ankara'nın reddettiği "Ermeni soykırımı"nın şimdiye kadar birçok ülke tarafından tanındığı belirtilirken bu ülkelerin arasında Rusya'nın da bulunduğuna dikkat çekildi.