Acı biberler iplerde

Edirne'nin dünyaca ünlü lezzeti tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü biberler, kurutulmaya başlandı.

cumhuriyet.com.tr

Karaağaç Mahallesi'ndeki üreticilerin organik olarak yetiştirdiği biberler, iplere dizilerek 1 ay boyunca gölgede kurutuluyor. Edirneli tava ciğercileri kurutulan bu biberleri, tava ciğerinin yanında garnitür olarak müşteriye sunuyor.

Edirneli tava ciğer işletmecilerinden Hasan Hüseyinca, yaptığı açıklamada, tava ciğerle sunulan acı biberin Edirne merkeze bağlı Karaağaç Mahallesi dışında başka bir yerde üretilmediğini söyledi.

Bir başka tava ciğercisi Bahri Dinar ise, acı biberin, tava ciğerin olmazsa olmazlarından olduğunu belirtti.

Dinar, şunları kaydetti:

''Acı biberi, tava ciğerin yanında (en tatlı acı) olarak sunuyoruz. Meşakkatli bir süreçten geçiyor. Sofralara gelen bu biberi, bir yıl öncesinden Karaağaçlı üreticilere sipariş veriyoruz. Daha sonra hasat zamanı toplatıp, iplere dizdiriyoruz. Lezzetine kavuşması için yaklaşık 1 ay gölgede kuruması gerekiyor. Ciğer tavanın garnitürü olarak sunulan biberin tüketime hazır hale getirilmesi aslında zahmet gerektiren bir iş.''

 

Kilogramı 1 TL'den

Karaağaçlı üretici Nail Aydoğdu ise, ciğercilerin siparişi üzerine acı biber yetiştirdiklerini belirtti.

Aydoğdu, hayvansal gübrelerle ürettikleri için biberin lezzetli olduğunu ifade ederek, ''Yetiştirmesi zor, hayvansal gübre kullanıyoruz. Tadı ve lezzeti bu yüzden vazgeçilmez. Ciğerci esnafına tarladan topladığımız biberi 1 liradan satıyoruz, ancak masrafları kurtarmıyor. Ama ne yapalım, bir şekilde biz biber üreteceğiz, onlar ciğer satacak, bu döngü sürecek'' dedi.

 

Edirne tava ciğeri

Edirne'nin mutfak kültüründe ayrı bir yeri olan ve mutlaka dana ciğerinden yapılan tava ciğeri, Edirne'de oturan ya da Edirne'ye ziyarete gelen yerli, yabancı tüm turistlerin vazgeçemediği bir damak tadı olarak biliniyor.

Edirne tava ciğeri; pişirildikten sonra kararmaması için, önce zarından ayrılması gerekiyor. Yaprak şeklinde doğranan ve kanlarından arınması için yıkanan ciğer, tekrar kanlanmasın diye bir parça tuzlanıyor.

Bir süre dinlendirilen ciğer daha sonra tuzlanarak yüksek ısıda sıvı yağda pişiriliyor.