"AB'ye katılım ile Nabucco arasında resmi bağ yok"
Viyana'daki Die Presse gazetesi ile mülakat yapan Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Kuneralp, AB'nin belli bir enerji politikasına sahip olmayışının, Nabucco gaz boru hattı projesini engellediğini belirtirken, "AB'ye katılım ile Nabucco arasında resmi bir bağlantı yok, çünkü Nabucco Türkiye'ye yarar sağlıyor" dedi.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp, Viyana'da yaptığı temaslar çerçevesinde Die Presse gazetesine konuyla ilgili bir mülakat verdi. ABHaber'e göre, Kuneralp, "Türkiye AB'ye katılım ile Nabucco arasında bir bağlantı mı kuruyor?" sorusu üzerine "AB'ye katılım ile Nabucco arasında resmi bir bağlantı yok, çünkü Nabucco Türkiye'ye yarar sağlıyor. İş yerleri açılacak, doğalgaz konusunda güvence artacak" dedi. Büyükelçi Kuneralp söyle devam etti:
"Ancak Türkiye, Nabucco projesi katılımcıları arasında AB üyesi olmayan tek ülke. Oysa Nabucco'da birçok alanda AB yasaları geçerli. Eğer Türkiye müzakerelerde enerji başlığının açılışını yapabilseydi, bu enerji alanında AB yasalarının devralınmasını, dolayısıyla da Nabucco'yu hızlandırırdı, ama müzakerelerde ilerleme kaydedilmese de Nabucco'yu hızlandıracağız. Ancak bu durumda bu biraz daha uzun sürebilir."
"Yani, Türkiye siyasi nedenlerden dolayı Nabucco'yu sürüncemede bırakmayacak?" sorusuna "hayır" yanıtını veren Büyükelçi Kuneralp, "Nabucco bizim açımızdan, projenin finansmanı sağlandığı ve yeteri kadar doğalgaz bulunduğu sürece gerçekleştirilecek. Bazı zorluklar mevcut, ama ilerleme de kaydediyoruz. AB içinde tek bir enerji politikası olmadığı için, şimdiye kadar çok zaman kaybedildiği kanısındayız. Gerçi katılımcı firmalar iyi bir işbirliği içerisindeler, ama siyasi düzeyde bu konu ara sıra gündeme geliyor, kimse konuyla gerçekten ilgilenmiyor" şeklinde konuştu.
"Siyasi anlaşma için çalışıyoruz"
Büyükelçi Selim Kuneralp, doğalgaz krizinden beri Brüksel'in Nabucco benzeri projelere ilişkin motivasyonu oldukça arttığını belirterek "Şimdi Nabucco'da siyasi anlaşma konusunda da çaba harcıyoruz. Bu aşamadan sonra, doğalgaz ihracatçısı ülkeler ile görüşmelere başlayabileceğiz" dedi.
Gazete, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, "geçen yıl Rusya'yı Nabucco'ya doğalgaz ihraç etmeye çağırdığını, halbuki Avrupa'nın Nabucco'yu Rusya'ya bağımlılığı azaltacak bir proje gözüyle baktığı"nı söylemesi üzerine Büyükelçi Kuneralp, şu karşılığını verdi.
"Bu sadece bir fikirdi. Teknik açıdan gerçekleştirilmesi çok kolay. Şimdiye kadar Rusya'yı güvenli bir ihracatçı olarak gördük. Bizim de oldukça etkilendiğimiz son doğalgaz krizinde, Rusya Karadeniz üzerinden doğrudan doğalgaz sevketti. Tabii bu projede Avrupa'nın daha fazla bağımsız olması ön planda yer alıyor. Bu yüzden Rus doğalgazının kullanılması için baskı yapmayacağız. Ancak teknik açıdan bu bir olasılık olabilirdi. Kuşkusuz ki doğalgaz ihraç eden ülkelerin başında Azerbaycan ile Türkmenistan gelecek."
Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Kuneralp, İran'ın Nabucco'ya gaz vermesi olasılığına ilişkin olarak da İran'da yatırımların gerektiğini, ancak siyasi durum böyle yatırımların gerçekleştirilmesine izin vermediğini belirtirken "Ancak İran'ın bu yatırımlar olmadan ülke içindeki talebi karşılaması çok zor. Şu sıralar Türkiye İran'dan doğalgaz ithal eden tek ülke. Bu ithalat şimdiye kadar hemen hemen her kış teknik sorunlar yüzünden azaltılmak zorunda kaldı. Bu yüzden kısa vadeli olarak İran'ın Nabucco'ya doğalgaz ihraç edebileceğini sanmıyorum" dedi.