AB’nin teknolojisini Koç, şekillendiriyor
Koç Holding’in 70 yıllık teknoloji şirketi KoçSistem 8 projeyle Avrupa Birliği’nin geleceğini belirleyen Ar-Ge çalışmalarında söz sahibi oldu.
Şehriban KıraçKoç Holding’in bu yıl 70. yılını kutlayan bilgi teknolojileri şirketi KoçSistem Avrupa Birliği’nin yeni teknolojiler ve projeler geliştirmek üzere oluşturduğu EUREKA ITEA 3 organizasyonunun yönetim kurulu üyeliğine girerek, Avrupa’nın geleceğini şekillendiren Ar- Ge çalışmalarının belirlenmesinde söz sahibi oluyor.
KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “Uluslararası arenada ürün üretmek için odaklanmış bir yapımız var. Biz şu anda 8 tane Avrupa Birliği projesinde araştırma geliştirmede ortağız. Yani dünyadaki gelişmeleri yönlendiren bir ekibin içindeyiz. Şu anda sayısı 10’u bulan uluslararası Ar-Ge projesinde’de iş ortaklığı yapıyoruz” dedi.
Bilgi teknolojileri alanında Türkiye’nin bir cazibe merkezi olduğunu aktaran Nalbantoğlu, bilgi teknolojileri alanında Türkiye’nin diğer ülkelere göre minimum iki kat büyüdüğünü bu trendin gelecek 10 yılda da böyle devam edeceğini ifade etti.
Kapımızı çalıyorlar
Nalbantoğlu, Türkiye’de bilgi teknolojileri pazarının yılda ortalama yüzde 10 büyüdüğünü dile getirerek, “Biz KoçSistem olarak pazar ortalamasından iki kat fazla büyüyoruz. Dünyada bu konudaki istisnasız bütün liderler, lider adayları Türkiye’ye yönelik olarak bir planları yatırımları olduğunda, bizim kapımızı çalıyorlar. Çünkü KoçSistem yeni dünyanın teknolojisi altyapısı ve birikimi itibarıyla bir pazar lideri Türkiye’de. Pazar lideri olmasının getirdiği gücün yanında bütün bileşenleri bir bütün olarak kurumlara sunabilen nadir şirketlerden biri. Türkiye’de KoçSistem’in önü açık, müthiş fırsatlar var önümüzde” açıklamasını yaptı.
Bu dönemde bütün sektörlerde şirketlerin birleşmeleri satın almaları konuştuğuna işaret eden Nalbantoğlu şöyle konuştu:
“Son 5 yıl içinde sigorta sektöründe sessiz sedasız bir sürü şirket satınalması yapıldı. Bu daha da devam edecek. Bankacılıkta mutlaka birleşme olmak zorunda. Bilgi teknolojileri sektörüne dönüp baktığım zaman birleşmelerin şirket satın almalarının en çok yaşandığı sektör olacak ve katlanarak devam edecek. Çünkü her yıl binlerce şirket alt taraftan yeni teknoloji yaratmaya çalışıyor. Birçok şirketin varlığını silip atabiliyor. Böyle bir dünyada birileri mutlaka yeni çıkan şirketleri satın alıp bünyesine katıyorlar.”
Yarısı Holding dışı
KoçSistem olarak Koç topluluğunun 100’ü aşkın şirketine hizmet verdiklerini, Koç Holding’in yönetsel anlamda ihtiyaç duyduğu her türlü bilginin sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve korunmasını sağlayan bir yapılarının bulunduğunu anlatan Nalbantoğlu, “Bu hizmetleri biz holding dışındaki şirketlere de sunuyoruz. Bizim portföyümüzün cirosal olarak yarısı Koç Holding’den geliyorsa yarısı topluluk dışı şirketlerden geliyor. Sayısal olarak baktığımızda portföyümüzün 3’te 2’si topluluk dışı işlerden geliyor. Sigorta sektöründe de bankacılıkta da Türkiye’nin önde gelen kurumlarına hizmet veriyoruz. 10 tane bankaya faal olarak hizmet veriyoruz” diye konuştu.
160 milyon dolarlık yatırım Dünyanın en büyük veri merkezi yatırımcısı Zenium Technology Partner’i ikna edip Türkiye’de yatırım yapmasını sağladıklarını ifade eden Mehmet Nalbantoğlu, işbirliği kapsamında yaklaşık yaklaşık 160 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu merkezin resmi açılışının bu ay içinde yapılmasının planlandığını söyledi. Nalbantoğlu “Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük veri merkezi İstanbul One projesinde işbirliği yaparak uluslararası bir şirket tarafından yapılan en büyük yatırımlarından birini ülkemize kazandırıyoruz. İstanbul One’da, büyük hacimlerde toplu alan kiralama ve sistem yönetimi ihtiyacı olan şirketlere, barındırma ve yönetilen hizmet çözümleri sunacağız. Merkezde tabiri caizse Zenium’da elektriğin saati 30 kuruşsa biz bunu 18 kuruşa 15 kuruşa satma gibi şeyle önemli bir avantaj yaratacağız” açıklamasını yaptı. Nalbantoğlu, Türkiye’deki bütün kurum ve kuruluşlar sayısal yeni dünyada kendilerini yeniden tanımlamak zorunda olduğunu anlatarak, “Şirketler tüketicinin âşık olduğu bir marka yaratmalılar” dedi. |
KoçSistem 70 yaşında
KoçSistem’in 1945’te kurulduğunu anımsatan Mehmet Nalbantoğlu şu bilgileri paylaştı:
* 70’inci yılımızı kutluyoruz. Sürekli değişimin yaşandığı, uzun soluklu ve sürdürülebilir başarı yakalamanın zor olduğu günümüz iş dünyasında 70’inci yılımızı pazar liderlikleri ile geride bırakıyoruz.
* Dünyada yaşanan bilgi teknolojileri tarihinin neredeyse her evresinde KoçSistem vardı. 70 yıl teknoloji sektörü için aslında inanılmaz önemli bir olay. Çünkü bırakın 70 yılı son 30 yılda bile dünyadaki teknoloji şirketlerinin yüzde 85 - 90’ı şu anda yoklar. Hızlı bir şekilde teknoloji alanında şirketler geliyorlar ve misyonlarını doldurup gidiyorlar. Teknolojiyle tamamen yıkıcı değişimlerin olduğu dönemler var. 35 yıllık profesyonellik hayatımda böyle 3 tane yıkıcı değişim dönemi yaşandı. Bir dönem bilgi dalgası vardı. Şimdi bulut bilişim dalgası var. Bulut bilişimle kendini dönüştüren şirket ayakta kalır.
* Biz işe bürodaki evrakla, mürekkeple başladık. Ardından daktilo geldi, hesap makineleri ve akabinde elektronik daktilolar oldu. Sonra PC dönemi başladı. Biz bu dönemlerin hepsinde o günkü dünyadaki en etkili üretici firmaların ya Türkiye dağıtıcısıydık ya da temsilcisiydik. Ya da onların ürünlerini alıp Türkiye’de proje yapan konumdaydık.
* KoçSistem’de bugün 1250 civarında teknik uzman çalışıyor.