ABD'yle kriz çıkaran bakan özür diledi

İsrail-ABD büyük kriz. İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un, ABD Dışişleri Bakan için "Saplantılı, Mesih gibi hareket ediyor" demesi ABD'nin çok sert tepkisini çekti. İsrail özür dilemek zorunda kaldı.

cumhuriyet.com.tr

İsrail basınında yer alan haberde, Bakan Yalon'un bir İsrail  gazetesinde çıkan, Kerry için "saplantılı, Mesih gibi hareket ediyor, Nobel ödülü  alsa da bizi rahat bıraksa" yönündeki sözlerine ABD'den sert tepki gelmesi  üzerine ABD Dışişleri Bakanı Kerry'den özür dilediği belirtildi. Haberde, Yalon'un, ABD'den gelen sert eleştiri üzerine İsrail  Başbakanı Binyamin Netanyahu ile uzun bir görüşme gerçekleştirdiği ve ardından  yazılı bir açıklama yaparak Kerry'den özür dilediği kaydedildi.
 
İsrail basınında yer alan haberde, Yalon'un açıklamasında, "Savunma  bakanının başka bir bakana saldırmaya sebep verme gibi bir niyeti yok. Eğer bakan  (Kerry) aşağılanma hissettiyse Savunma Bakanı ondan özür diliyor" dediği ifade  edildi. Yalon'un açıklamasında, "Biz, Dışişleri Bakanı Kerry'nin çabalarını  takdir ediyoruz. İsrail ve ABD, Filistin ile barışı Dışişleri Bakanı Kerry'nin  önderliğinde yürütme konusunda aynı hedefi paylaşmaktadır" ifadesine yer verdiği  belirtildi.
 
ABD BOMBALADI
 
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "İsrail Savunma Bakanı'nın sözleri,  eğer doğruysa, rencide edici ve uygunsuz, özellikle de ABD'nin İsrail'in güvenlik  ihtiyaçlarını desteklemek için tüm yaptıkları göz önüne alındığında" diye  konuştu.
 
Carney, Kerry ve ekibinin, ABD'nin İsrail'in geleceği ve İsrail  halkına olan derin bağlılığı nedeniyle İsrail için güvenli bir barışın  ilerletilmesi amacıyla durmak bilmez bir çaba gösterdiğini belirterek, "Bakan  Kerry'nin güdülerini sorgulamak ve onun tekliflerini çarpıtmak, yakın bir  müttefikin savunma bakanından bekleyeceğimiz bir şey değil, eğer bu sözlerin  söylendiği doğruysa" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey  bir yetkili de İsrail'deki ABD Büyükelçiliği'nin haberde geçen sözlere dair  şikayetini İsrail hükümetiyle paylaştığı bilgisini verdi.
 
NE DEMİŞTİ?
 
İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesi, Yalon'un kapalı bir  toplantıda Kerry için, "Anlaşılmaz bir saplantıyla ve bir Mesih duygusuyla  hareket eden Dışişleri Bakanı Kerry, Filistinlilerle ihtilaf konusunda bana bir  şey öğretemez. Güvenlik düzenlemelerine dair bize gösterilen Amerikan planının,  üzerine yazıldığı kağıt kadar değeri yok. Bizi kurtarabilecek tek şey, John  Kerry'nin Nobel Ödülü alması ve bizi rahat bırakması" yönünde sözler sarf  ettiğini yazdı.