ABD'ye gidecek olanlar dikkat! Fişlenebilirsiniz
ABD'yi ziyaret edeceklerin sosyal medya hesapları da yakında incelenmeye başlanacak ve vize başvurusunda bulunanlardan sosyal medya hesaplarını da bildirmeleri istenecek. ABD'deki yurttaş hakları savunucuları bunun yol açacağı fişleme ve hak ihlalleri nedeniyle itirazda bulunuyor.
cumhuriyet.com.trABD Gümrük ve Sınır Muhafaza kurumu ülkeye gelecek olanların sosyal medya hesaplarında yer alan bilgileri de toplamak istiyor. Yönetim ve Bütçe Dairesi eğer talebi onaylarsa, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerden ABD'ye gitmek için vize başvurusunda bulunanlar, başvuru formlarına sosyal medya platformlarındaki kimlik ve hesaplarına ilişkin bilgileri de yazacak. Uygulama onaylanması halinde Aralık ayından itibaren başlayacak.
ABD İÇİN RİSKLİ
Bu talebe karşı çıkan kişisel mahremiyeti savunan gruplar, insanların düşüncelerini online platformlarda açıklamaktan çekineceklerine işaret ederek, Ulusal Güvenlik ve Gümrük ve Sınır Muhafaza'dan ne tür online faaliyetlerin ABD için riskli ya da kötü amaçlı olarak değerlendirileceğini açıklamalarını istedi.
BM RAPORU RİSKLERE İŞARET ETTİ
BM'nin geçen hazırlanan ifade hürriyetine ilişkin raporunda, toplanacak bilginin ne amaçla kullanılacağının şüpheli ve ucu açık bir durum olduğuna işaret edilerek, planlanan değişimden duyulan kaygı dile getirildi. Raporda, "Hükümet yetkilileri seyahat edenler ve onların online partnerleri hakkında hassas kişisel bilgilere sınırsız bir erişim, bilgi toplama, analiz, paylaşım ve depolama imkanına kavuşabilir" denildi.
'SOSYAL MEDYADAKİ ARKADAŞI NEDENİYLE BAŞVURU REDDEDİLEBİLİR'
ABD'de faaliyet gösteren 11 yurttaş hakları kuruluşu, konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, "Başvurucunun doğrudan bağlantıda olmadığı sosyal medyadaki bir arkadaşı ya da bağlantısı nedeniyle bile başvurusunun reddedilmesi ya da geri gönderilmesi gibi olaylar yaşanacak. Eğer takipçilerinden birisi Gümrük ve Sınır Muhafaza Kurumu tarafından riskli olarak nitelendirilirse, başvurucunun ABD'ye seyahat talebi reddedilebilir" denildi.
Gümrük ve Sınır Muhafaza Kurumu ile onun ortak kuruluşu Ulusal Güvenlik'ten yapılan açıklamada ise sosyal medya hesaplarına yönelik soruların isteğe bağlı olacağı, bu kuruluşların sadece online platformlardaki açık bilgilere erişeceği ve bu platformların gizlilik kurallarına uygun davranacakları belirtildi. Kurum adına açıklamada bulunan yetkili, "Sosyal medya bilgisinin toplanması, potansiyel tehditlerin bertaraf edilmesine yardımcı olabilir çünkü yaşananlar gösteriyor ki, suçlular ve teröristler kasıtlı ya da değil, öncesinde eylemlerine ilişkin paylaşımlarda bulunuyor. Sosyal medyadan toplanan bilgiler başvurucunun politik görüşü, ırkı ya da dini nedeniyle ABD'ye gelmesinin engellenmesi için kullanılmayacak" diye konuştu.
FBI BELGELERİNDE KİŞİLERE FİŞLEME YAPILIYOR
Yetkili, başvuran kişinin riskli olarak nitelendirilmesi durumunda daha ileri bir izlemenin yapılıp yapılmayacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. ABD basınına yansıyan bilgilere göre, FBI ile yolcuların izlenmesi konusunda yakın çalışma yürüten Gümrük ve Sınır Muhafaza Kurumu, seyahat kayıtları ve ikincil izleme verilerini güvenlik kurumlarıyla paylaşıyor. Bu bilgiler doğrultusunda FBI belgelerinde kişilere ilişkin fişlemeler yapılıyor.
ARKADAŞININ ARKADAŞI DA İZLENECEK
Ortaya çıkan bu fişleme belgelerine ilişkin Amerikan Yurttaş Özgürlükleri Birliği'nden yapılan açıklamada, Gümrük ve Sınır Muhafaza Kurumunun kişi haklarını ihlal ettiği ve sınırları masum insanlar hakkında istihbarat toplamak için bir trol ağı olarak kullandığı belirtildi. Birlik, sosyal medya hesaplarına ilişkin tasarlanan uygulama içinse, ABD'ye seyahat edenlerle ilgili toplanacak verilerin sıradan insanların online-yaşamını sınır yetkililerinin denetimine sokacağı endişesini dile getirdi.
İnternet özgürlüklerini savunan gruplardan Erişim Şimdi'den Nathan White, "Biliyoruz ki yetkililer bunu bir 'ilişki zinciri' ya da 'iki aşamalı' çözümleme için kullanacaklar. Sadece bir kişinin ilişkilerine değil, onun ilişkilerinin ilişkilerine de bakacaklar" dedi.
Hak savunucuları ayrıca Ulusal Güvenlik'in elde edeceği bu verileri başka kurumlarla paylaşacağını, fişlemelerde kullanacağını ve seyahat edecek kişilerle temastaki Amerikalıları da bu zincire dahil edeceği endişesini taşıyor. (Kaynak: The Intercept)