‘ABD’nin YPG hamiliği ispatlandı’
Emekli Kurmay Albay V. Murat Tulga, NATO Zirvesi’ne ilişkin, “ABD ve Türkiye arasındaki YPG sorunu, NATO’nun sorunu olmuştur. Barış Pınarı Harekâtı, ABD’nin YPG’yi koltuk altına aldığı sonucuyla bitmişti. NATO Zirvesi’nde bu hamilik ispatlandı” dedi.
Sena YaşarNATO liderler zirvesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “beyin ölümü” çıkışının tetiklediği tartışmaların gölgesinde İngiltere’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Suriye ve Libya gündemleriyle, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Macron ile biraraya geldi. Zirveye ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmede bulunan Tulga, ABD’nin, Türkiye ile arasındaki YPG sorununu NATO’nun gündemine soktuğuna dikkat çekerek “ABD, diğer 27 müttefikle birlikte Türkiye’yi köşeye sıkıştırmıştır” dedi. Türkiye’nin diplomatik yalnızlığının sürdüğünü dile getiren Tulga, “Barış Pınarı Harekâtı’ndaki ‘durdurma’, ABD’nin YPG’yi koltuk altına aldığı sonucuyla bitmişti” dedi.
Dörtlü zirveden IŞİD’e karşı ortak mücadele kararı çıktığını fakat YPG’den bahsedilmediğini belirten Tulga, şunları kaydetti: “Bu konu, Türkiye’nin sorunu olarak kalmıştır. Bu tür ön zirveler NATO zirvesi öncesi büyük bir krizin habercisidir. Askeri planlar, NATO’da önce askeri kanatta hazırlanıp onaylanır, ardından sivil kanada onay için gönderilir. Türkiye her ikisinde de onay vermediği için zirvede ‘siz çözün’ denilerek liderlerin önüne konulmuş görünüyor. Bu, Dışişleri’nin direnmesinin sonucudur. Fakat liderleri zor durumda bırakır. Fransa, 1966’da NATO’nun askeri kanadından ayrılmıştı. Sorunun taraflarından biri Fransa’nın askeri kanada geri dönüşüne 2009’da NATO Zirvesi’nde onay verdik. O zaman dönüşüne niye onay verdik, yanlış bir karar mıydı? Şimdi Erdoğan ‘Ey Macron’ dese de, AKP hükümeti zamanında Fransa’nın geri dönüşüne onay verildiği unutulmamalı.”
KAZANANLARDA TÜRKİYE YOK
Zirvenin kazananlarında Türkiye’nin olmadığına dikkat çeken Tulga, “Rusya, Fransa, İngiltere ve ABD, bu zirvenin kazananıdır. Rusya açısından S-400’lerin cepte olması ve Suriye’deki varlığının devamı kazanımdır” dedi. Zirvenin ardından Türkiye için hala çok sayıda sorunun yanıt beklediğini belirten Tulga, “NATO, YPG’yi terörist örgüt olarak görmekte midir? Bu istihbarat raporlarında nasıl geçiyor ve harekat planlarına nasıl yansıyacak? YPG’ye, ‘terörist’ denilmeden, harekat planları noksan kalır. NATO’nun tek sorunu IŞİD’le mücadele midir? YPG ile kim mücadele edecek? YPG, terör örgütü olarak görülmeyecek ve sadece biz mücadele edeceksek, NATO’daki askeri varlığımızı (askeri güç ve askeri harcamaları) sorgulamamız gerekir. Türkiye’nin ‘Önceliğimiz Suriye- Irak sınırıdır, buraya odaklanacağız. Afganistan’da, Kosova’da, Sudan’da, Baltık’ta işimiz olmaz, biz tehditi kendi sınırımızda hissediyoruz demesi gerekir” yorumunu yaptı.