ABD’nin kararına karşı BMGK formülü: Doğu Kudüs yerine ‘barış için birleşme’

ABD’nin Kudüs’e büyükelçiliğini taşımasını önlemek için harekete geçiliyor. Amaç, bu hafta Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Mısır’ın sunacağı teklifi BM Genel Kurulu’na taşıyarak üçte iki çoğunlukla karar çıkartmak.

Duygu Güvenç

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), geçen hafta İstanbul’da yaptığı zirve ile Doğu Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararını ilk defa yazılı metne döktü. Ancak bu karar BM’ye taşınmıyor. Bunun yerine ABD’nin Kudüs’e büyükelçiliğini taşımasını önlemek için harekete geçiliyor. Amaç, bu hafta Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Mısır’ın sunacağı teklifi BM Genel Kurulu’na taşıyarak üçte iki çoğunlukla karar çıkartmak. Türkiye ve tüm İİT üyeleri de bu tasarıya destek verme kararı aldı. Ancak bu girişimde ABD’nin kararından ismen söz edilmedi.

Tasarının asıl sahibi Filistin olmasına karşın, Konsey geçici üyesi olması nedeniyle Mısır’ın sunacağı teklif için oylamanın bugün veya yarın yapılması bekleniyor. Ancak BMGK üyesi olan ABD’nin bu teklifi veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu nedenle de İİT üyeleri, “Barış için birleşme” adlı teklifi Konsey gibi bağlayıcı olan BM Genel Kurulu’nda oylatmayı ve üçte iki çoğunlukla kabul ettirmeyi hedefliyor. Bu sayıya ulaşılacağını belirten kaynaklar hedefin “sayının daha da arttırılması” olduğuna ve tüm üyelerin bunun için çabaladığına dikkat çekti.

Hazırlanan teklifte, önceki BMGK kararları anımsatılırken kutsal toprakların özel statüsüne, koruma ve muhafaza gereğine işaret ederek, Kudüs’ün nihai statüsünün müzakereler yoluyla BM aracılığıyla çözüleceği vurgulanıyor. Teklifte, Kudüs’ün statüsüyle ilgili son kararlardan üzüntü duyulduğu vurgulanırken, “tüm ülkeleri diplomatik misyonlarını kutsal şehir Kudüs’te açmaktan kaçınmaya” çağırıyor. İki devletli çözüm beklentisinin tekrarlandığı teklifte gecikmeksizin kapsamlı çözüm talebi de yinelendi.