ABD'nin BOP Projesi'nde KKTC mi Var?
cumhuriyet.com.trABD’nin bölgemizdeki iki “stratejik müttefiki”nin Türkiye ve İsrail olduğu bilinmeyen bir “sır” değil. Aynı şekilde, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) gerçekleştirebilmesi için Türkiye ve İsrail’e ihtiyacı olduğu da bir “sır” değil. Kıbrıs Adası; jeopolitik ve jeostratejik konumu dolayısıyla tarihin her devrinde olduğu gibi bugün de, büyük devletlerin kontrol etmek istedikleri önemli bir “merkez” olmuştur. Bu özelliği; Kıbrıs’ı süper güçlerin “çıkar çatışması” alanına dönüştürmüştür. Kıbrıs’ı kontrol edebilen, Ortadoğu’yu, Afrika’yı ve tüm bölgeyi kontrol edebilir.
Günümüzde Kıbrıs Adası fiilen ikiye bölünmüştür. Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği’nin üyesi olarak AB’nin, İngiltere’nin ve Yunanistan’ın “manyetik” alanına ve kontrolüne girmiştir. Bu süreç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önemini ve dolayısıyla Türkiye’nin bölge üzerindeki potansiyel gücünü, “düzenleyici” fonksiyonunu arttırmıştır. Öte yandan; Libya, Mısır ve Suriye’deki gelişmeler ile hızlı değişim; Kıbrıs’ın özelikle de KKTC’nin ABD açısından önemini daha da arttırmıştır.
İsrail’in Kıbrıs Adası üzerindeki ilgisi ve tarih boyunca sürdürdüğü emeli, bugün de, KKTC’deki “stratejik” yatırımlarıyla daha “kapsamlı” bir şekilde sürmektedir.
İsrail, Davos’taki “one minute” krizinden önce Türkiye ile ilişkilerinin “olumlu” seyrettiği dönemde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, önemli miktarda toprak satın almış, mülk edinmiş ve ciddi yatırımlar yapmıştır.
ABD’nin Türkiye ve İsrail’le “stratejik müttefikliği”, Mısır, Libya ve Suriye’deki baş döndüren değişim süreci, İran’ın “potansiyel tehdit” olma özelliği, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’ni uygulama ve tüm bölgeyi kontrol etme istek ve kararlılığı, Kıbrıs Adası’nın jeopolitik ve jeostratejik konumuyla birleşince; “KKTC BOP’un uygulama ve kontrol merkezi mi olacak” sorusu zihinlere çengel atıyor.
Acaba, İsrail’in KKTC’deki bunca yatırımı, ABD’nin kurmayı planlayabileceği üssün altyapısı mı?
ABD, Ortadoğu’yu, Afrika’yı, körfez ülkelerini kontrol edebilmek için KKTC’de altyapısı hazır olan bir “deniz üssü” kurmayı planlamış olabilir mi?
Stratejistler, bu sorulara “neden olmasın” sorusuyla cevap veriyorlar. Uzmanlar; “deniz üssü kurmak için Magosa Limanı hazır, Amerikan askerlerinin yerleşecekleri binalar, sosyal tesisler hazır ve Türkiye’nin KKTC’deki ve bölgedeki düzenleyici gücü tartışılmaz” değerlendirmesiyle bu ihtimale gerçekleşme şansı veriyorlar.
Sonuç olarak: KKTC, Büyük Ortadoğu Projesi’nin merkezi mi oluyor?