ABD'li şirketlere kötü haber

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Amerikalı şirketlerin merkezlerini yurtdışına taşımasını zorlaştıracak yasal düzenlemeler konusunda 'çok yakın zamanda' harekete geçileceğini açıkladı.

AA

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Washington merkezli düşünce kuruluşu Urban Institute'da yaptığı vergi reformu başlıklı konuşmada, vergi ödemelerini azaltmak için merkezlerini yurtdışına taşıyan Amerikalı şirketlerin, ABD'nin vergi sistemini erozyona uğrattıklarını belirtti. Lew, Kongre'ye bu konudaki çalışmaları hızlandırması için çağrıda bulunurken, Obama yönetiminin, ABD'li şirketlerin yurtdışına taşınmasını daha az kazançlı hale getirmek için ne tür yasal düzenlemelerin uygulanacağına çok yakın zamanda karar vereceğini kaydetti.

Lew, "Vergi reformu için izlediğimiz sistemin yol gösterici ilkesi, şirketlerin kararlarını vergi düzenlemelerine göre değil, ticari amaçlarına göre almalarını sağlayacak bir iş ortamı yaratmak" ifadesini kullanırken, Obama yönetiminin genişletilmiş mali beyanları ve müsrif vergi ödemelerini de azaltmak istediğini aktardı.

"ABD dünyadaki en yüksek kurumlar vergisi oranına sahip, ancak bazı şirketler vergisini tam olarak öderken, diğerleri yasal boşluklar ve yetersizlikler yüzünden hiç vergi ödemiyor" diyen Lew, gelirler vergisi oranını, yüzde 28'le sınırlandırmayı planladıklarını da açıkladı. ABD'de şuan yürürlükte olan vergi yasalarına göre kurumlar vergisi yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişiyor.

 

'Yasal olması umrumda değil, bence yanlış'

Amerikalı şirketlerin, merkezlerini vergi konusunda daha avantajlı olan ülkelere taşıması, özellikle son yıllarda büyük tartışmalara neden olurken, ABD Kongre Araştırma Servisi tarafından yapılan araştırmaya göre, son 10 yıl içersinde 50'inin üzerinde Amerikan şirketi, merkezlerini başka ülkelere taşıdı.

ABD Başkanı Barack Obama, merkezini yurtdışına taşıyan Amerikalı şirketlere ilişkin "Yasal olması umrumda değil, bence yanlış" yorumunu yapmıştı.

Obama ve diğer Demokratlar, merkezlerini yurtdışına taşıyan şirketlerin, ABD'nin altyapısal ve teknolojik avantajlarından yararlanmalarına rağmen, devlete vergi ödemekten kaçınmalarının yurtseverlikle örtüşmediği eleştirisinde bulunmuş ve bu alandaki düzenlemelerin sıkılaştırılmasını talep etmişti. Buna karşın, Cumhuriyetçiler, sadece kurumlar vergisinin düşürülmesinin şirketlerin yurtdışına taşınmaktan vazgeçmesi için yeterli olduğunu görüşünde birleşiyor.

Ancak, politik baskılara rağmen, merkezini yurtdışına taşıyan ABD'li şirketlerin sayısı son birkaç yıldır hızla artıyor. Son olarak, Miami merkezli fast food zinciri Burger King, Kanadalı kahve ve donut üreticisi Tim Hortons'ı satın alarak ve işlemlerin tamamlanmasının ardından merkezini Kanada'ya taşıyacağını açıklamıştı.