ABD'li arkeologlar, Anadolu'da tarihin izini sürüyor

Boston Üniversitesi'nden arkeolog Dr. Christopher Roosevelt başkanlığındaki heyet, Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde milattan önce 2 binli yıllara ait olduğu tahmin edilen 4 adet kale kalıntısının izine ulaştı.

cumhuriyet.com.tr

Dr. Roosevelt'in yanı sıra kendisi gibi arkeolog olan eşi Cristina Luke ile Boston, Pensilvanya ve Brown üniversitelerinin arkeoloji, klasik arkeoloji ve antropoloji bölümlerinden 16 öğrenciden oluşan ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları yüzey araştırma izniyle Gölmarmara Gölü çevresinde ilk çağlardan günümüze kadar oluşmuş yerleşim kalıntılarını araştırıyor.

Açıklamada bulunan Roosevelt, çalışmalarını, Salihli ilçesindeki Sart Antik Kenti'ndeki kazı ekibiyle koordineli olarak, yaklaşık 5 yıldır sürdürdüklerini ve elde edilen bulguları rapor halinde Manisa Müzesi'ne sunduklarını anlattı.

Roosevelt, Lidya Uygarlığı'nın Başkenti Sart şehri ile Bintepeler olarak anılan bölge arasında kalan bu bölgeye ilişkin yapılan tarihsel araştırmalara bakıldığında, bölgedeki en erken yaşam faaliyetlerinin günümüzden 400 bin ile 100 bin yıl öncesine, yani orta paleolitik çağlara kadar uzandığını gördüklerini söyledi.

Yaptıkları araştırmalarla bölgenin tarihine ışık tutacak izlere ulaşmaya ve sonrasında planladıkları kazı çalışmalarına ışık tutmaya çalıştıklarını ifade eden Dr. Roosevelt, bugüne kadar önemli sonuçlara da ulaştıklarını bildirdi.

 

Seha Nehri ülkesinin izlerine ulaşıldı

Roosevelt, çalışmalarda elde ettikleri bulguların, bölgenin M.Ö 2 binli yıllardaki Hitit Devleti bünyesindeki Arzava Krallığı'na bağlı Antik Pisidia Bölgesi şehirlerinden biri olan Seha Nehri Ülkesi'ni işaret ettiğini belirtti.

Çalışmalarında bu döneme ait olduğunu tahmin ettikleri ve bugüne kadar bilinmeyen 4 adet kale kalıntısına rastladıklarını kaydeden Roosevelt, şu bilgileri verdi:

''Bu kalelerin M.Ö 2000 yılına ait olduğunu tahmin ediyoruz. O yıllarda bu bölgede Hititler'in Seha Nehri Ülkesi olduğu biliniyor. Gölmarmara Gölü'nün kuzey kısmında kalan bu kalelerin bir yerleşim ağı olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu kalelerden Kemalpaşa Kalesi dediğimiz kale, o dönem içerisinde Batı Anadolu'da yapılmış en büyük kale olabilir.
Bu kalenin ünlü Truva kalesinin 4 katı büyüklüğünde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu da bizi Seha Nehri Ülkesi'nin en büyük yerleşim alanının burada olduğu konusunda ümitlendiriyor. Buna şu anda kesin olarak karar veremiyoruz, çünkü kalenin etrafında bunu gösterebilecek herhangi bir yazıt ve kitabe bulunmuyor. Bunu öğrenmemiz, ancak arkeolojik kazı ile mümkün. Hititologlara göre de Seha Nehri Ülkesi, Gölmarmara Gölü çevresinde bulunuyor. Bu açıdan da bu kale bizi başkentin burada olabileceği konusunda ümitlendiriyor.''

Christopher Roosevelt, bölgede 4 kaleden oluşan bir yerleşim ağı ile alçak mezarlar ve yerleşim yeri olabileceğini ve ayrıca bölgede M.Ö 3000 yılına ait 15'e yakın yerleşim yerinin bulunduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Bu bulgular ışığında Kültür ve Turizm Bakanlığına tespit ettikleri büyük kalenin çevresinde olabilecek bir antik kentin arkeolojik kazısını yapmak amacıyla başvuru yapmayı düşündüklerini ifade eden Roosevelt, ileride burada daha büyük bir ekiple çalışmak istediklerini sözlerine ekledi.