AB'den Nabucco'ya 200 milyon Avro
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, 200 milyon Avro'su Nabucco projesine olmak üzere, kullanılmayan AB fonlarından enerji ve geniş bant internet altyapısına 2 yıl içinde 5 milyar Avro harcanması konusunda uzlaştılar.
cumhuriyet.com.trAB devlet ve hükümet başkanları, kullanılmayan AB fonlarının nereye aktarılacağı konusunda uzlaştılar. Alınan karara göre, 200 milyon Avro'su Nabucco projesine olmak üzere, kullanılmayan AB fonlarından enerji ve geniş bant internet altyapısına 2 yıl içinde 5 milyar Avro harcanacak.
AB dönem başkanı olan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, AB zirvesinde ilk günün ardından düzenlediği basın toplantısında, 5 milyar Avro'nun dağıtılacağı projeler konusunda üye ülkelerin ''prensipte anlaştıklarını'' belirterek, küresel krize karşı ekonomiyi teşvik kapsamında düşünülen bu önlemin amacına ulaşabilmesi için 2009 ve 2010 yıllarında projelere ayrılan paranın ''gerçekten harcanması'' gerektiğini söyledi.
Zirve öncesi yatırıma hazır olmaması nedeniyle Nabucco'nun AB bütçesinden desteklenmesine karşı çıkan Almanya'nın ısrarıyla 5 milyar Avro'luk paketten yararlanacak projelerle ilgili ''mali taahhütlerin yerine getirilmesi için tüm yasal taahhütlerin 2010 yılından önce yapılması'' koşulu getirildi.
Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya olan bağımlılığını azaltacak Nabucco projesinde hükümetlerarası ve evsahibi ülke anlaşmalarının henüz imzalanmamış olması, boru hattını dolduracak miktarda doğalgaz kaynağı bulunamaması nedeniyle 200 milyon Avro'luk AB kaynağından yararlanamama tehlikesi bulunuyor.
AB kaynakları, Rusya'ya bağımlılığın azaltılmasını savunan Polonya ile birlikte projeye evsahipliği yapan Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'nın desteğiyle Nabucco'nun AB paketine girmesinin siyasal irade ifadesi açısından önem taşıdığını vurguluyorlar.
Maliyeti 8 milyar Avro olarak hesaplanan Nabucco doğalgaz hattının 2013 yılında faaliyete girmesi bekleniyor.
Nabucco güney koridoru
AB devlet ve hükümet başkanları, Rusya ve Ukrayna arasındaki fiyat anlaşmazlığıyla başlayan son doğal gaz krizine hazırlıksız yakalanan AB'nin arz kaynaklarını çeşitlendirmek Türkiye üzerinden geçen Güney Koridoru'na ağırlık vermek konusunda uzlaştı.
AB zirvesi kararlarında AB Komisyonu, Nabucco projesi ve Türkiye-Yunanistan-İtalya bağlantısını içeren Güney Koridoru'nu geliştirecek somut önlemler hazırlamakla görevlendirildi.
Kararlarda, AB aralık zirvesine sunulması istenen Güney Koridoru'yla ilgili önerilerin "Hazar gazına erişimi kolaylaştıracak bir mekanizma içermesi" de talep ediliyor.
Zirve kararlarında "AB üyelerinin arz ve transit ülkelerine uyumlu mesajlar vermeyi sürdürmesi (tek sesle konuşması) özellikle önem taşımaktadır" deniliyor.
AB ortak bütçesinde kullanılmayan fonlardan toplam 5 milyar Avro'yu üye ülkelere geri göndermek yerine enerji ve geniş band interet yatırımalrına yönlendirme kararı alınan AB zirvesinde, Romanya, Polonya, Avusturya ve Slovakya'nın ısrarıyla Nabucco'ya da yer verilerek 200 milyon Avro ayrıldı.
AB'nin küresel krize karşı ekonomiyi teşvik önlemi olarak planladığı 5 milyar Avro'luk kaynaktan yararlanacak projelerin 2 yıl içinde uygulama aşamasına geçmesi gerekiyor.