AB’den çıkış düğümü
Başbakan Theresa May’in önceki günkü yenilgisinin ardından koltuğunun tehlikede olduğu yorumları yapılıyor.
cumhuriyet.com.trİngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma sürecinin (Brexit) resmen başlamasına 15 gün kala, çıkış için formül arayışları sürüyor. Avam Kamarası’nda dün yapılan oylamada hükümetin anlaşmasız boşanmayı bir seçenek olarak değerlendirmesi 308 kabul oyuna karşı 312 oyla reddedildi. Alınan kararla, milletvekillerinin Brexit sürecinin başlamasının ertelenmesi için tasarı sunmaları mümkün hale geldi.
Brüksel ile AB’den çıkışın şartlarını belirleyen anlaşma üzerinde uzlaşıya varan İngiliz hükümetinin, geçen ocakta yaşadığı yenilginin ardından önceki gün revizyon içeren ikinci taslağı da Avam Kamarası’ndan geçirememesi Başbakan “Theresa May’in koltuğu tehlikede” yorumlarını beraberinde getirdi. Guardian gazetesi May’in 149 oy farkla aldığı yenilginin “zaten yıpranmış otoritesine yeni bir darbe vurduğu” değerlendirmesi yaparken Times “İngiltere’nin krize girdiğini” savundu.
Londra ve Brüksel arasında uzlaşı sağlanmasına rağmen İngiliz parlamentosunun anlaşmayı kabul etmemesi hakkında Avrupa’dan da endişe içeren mesajlar yükseldi. AB’nin Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, “İngiltere’nin birlikten anlaşma olmadan ayrılma riskinin hiç bu kadar fazla olmadığını” ifade etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, anlaşmalı ayrılığın tüm taraflar için en iyi seçenek olduğunu açıkladı.
Erken seçim olasılığı
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bundan sonra çözümün İngiltere’den gelmesi gerektiğini kaydetti. Tusk ayrıca İngiltere’nin Brexit konusunda anlaşmaya varılması için ek süre talep etmesi halinde AB’nin kararı “oybirliği” ile vereceğini ve ek süre için “makul bir gerekçeye” ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Anlaşma için yapılan ikinci oylamada da “hayır” çağrısı yapan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise hükümeti ülkeyi “krize sokmakla” suçladı ve “belki de genel seçime gitmeliyiz” şeklinde konuştu.
May, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşmenin ardından tartışmaların merkezinde duran İrlanda maddesi konusunda yasal bağlayıcılık getiren değişikliklere ilişkin uzlaşıya vardıklarını söylemişti. AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık’ın parçası olan Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır olmamasını sağlayacak “tedbir” maddesinin ucu açık bırakılmasına dönük eleştiriler karşısında May, yeni uzlaşıya göre “İngiltere’nin bu maddeden AB ile görüşmeler çöktüğü takdirde tek taraflı olarak cayabileceğini” söylemişti.