AB'de yarı zamanlı ve geçici çalışma katlandı

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Avrupa'da da güvencesiz ve esnek çalışma yaygınlaşıyor.

Cumhuriyet / Ekonomi Servisi

Avrupa Birliği'nde (AB) son 13 yılda tam zamanlı kadrolu (bordrolu) çalışan sayısı yerinde sayarken, yarı zamanlı geçici çalışan sayısı hızla arttı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından yayımlanan “Avrupa'da resesyonlar sonrasında işe alımdaki temel sorunlar” konulu çalışmaya göre, yarı zamanlı geçici işçi sayısı son 13 yılda yaklaşık yüzde 50 artarken, yarı zamanlı kalıcı işçilerin sayısındaki artış yüzde 30 seviyelerinde oldu. Tam zamanlı geçici çalışan sayısı ise yaklaşık yüzde 15 oranında arttı.

Simon Savšek imzalı çalışmada, AB'de kriz sonrasında yeni istihdamın çok daha fazla geçici ve yarı zamanlı çalışmaya dayandığı vurgulandı ve bu durumun nedeninin krizin kalıcı etkileri ve yüksek düzeyde belirsizlik olabileceği öne sürüldü. Bununla birlikte, katı kurumların, özellikle yüksek işe alım ve işten çıkarma maliyetlerinin, söz konusu tabloda etkili olmuş olabileceği dile getirildi.

Çalışmada ayrıca, şirketlerin işe alımlarda, yüksek düzeyde belirsizlik, katı kurumsal yapılar, kısıtlı vasıflı emek ve olumsuz mali koşullar gibi birçok engelle karşı karşıya kaldığı, belirsizlik ve devam eden şokların şirketleri yeni yatırım yapmaktan alıkoyduğu ve dolayısıyla bu durumun yeni istihdam yaratılmasını sınırladığı ileri sürüldü. Esnek olmayan kurumların, yüksek işe alım ya da işten çıkarma maliyetleri anlamına geldiği öne sürülen çalışmada, sendikaların daha yüksek ücret taleplerinin, şirketlerin düzenleme kapasitelerini daha da sınırladığı ve çok uzayan resesyon sürecinin işsizlik havazunun da kalitesini bozduğu ifade edildi. 

AB'de emek piyasasının farklı bölmelerindeki istihdam dinamikleri - 2004Ç1-100

 

Mavi çizgi - Yarı zamanlı geçicisi işçiler

 

Sarı çizgi - Tam zamanlı geçici işçiler

 

Kırmızı çizgi - Yarı zamanlı bordrolu işçiler

 

Yeşil çizgi - Tam zamanlı bordrolu işçiler