ABD'den Mursi'nin serbest bırakılması çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Mısır ordusu tarafından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması çağrısına katıldıklarını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Almanya'nın Mısır ordusu tarafından görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması çağrısına katıldıklarını belirtti. Ancak Psaki, serbest bırakılması halinde ABD olarak Mursi'yi hala cumhurbaşkanı olarak tanıyıp tanımayacaklarına açıklık getirmedi.

Psaki, basın toplantısında, "Alman Dışişleri Bakanı bugün Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu, aynı fikirde misiniz?" sorusuna "Katılıyoruz..." karşılığını verdi. Gazetecinin tekrar, "Mursi'nin salıverilmesine katılıyor musunuz?" sorunu üzerine Psaki, "Evet" dedi.

Psaki, sorular üzerine, daha önce de Mursi'nin ev hapsi ve keyfi tutuklamalar konusundaki kaygılarını ifade ettiklerini hatırlatarak, bunun kapsayıcı bir sürece gidilmesini zorlaştırdığını bildirdiklerini dile getirdi.

Sözcü, bu çağrıyı neden daha önce yapmadıklarına yönelik ısrarlı sorulara ise yanıt vermedi.

"ABD Mursi'yi cumhurbaşkanı olarak tanıyacak mı?"


"Mısır ordusu Mursi'yi saldığında, onu Mısır'ın Cumhurbaşkanı olarak tanıyacak mısınız?" sorusu üzerine de Psaki, "Geleceklerine ve bundan sonraki yönlerine karar verecek olan Mısır halkı" dedi.

Psaki, Mısır'da geçici hükümetle çalıştıklarını belirterek, ABD'nin Kahire Büyükelçisi Anne Patterson'ın da ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ile görüştüğünü kaydetti.

Bir gazetecinin, "Mısırlılar bir yıl önce Mursi'yi seçti ve şimdi bir seçim yok" sözleri üzerine Psaki, bu konuda bir plan ortaya konulduğunu anımsattı. Psaki, Mursi'nin demokratik yollardan seçilmiş olmasını tanımalarına karşın, demokrasinin sadece seçim sandıklarından ibaret olmadığını daha önce de belirttiklerini hatırlattı. Özellikle on yıllar süren otokratik yönetimlerin ardından birçok demokratik dönüşümlerin kök salması ve istikrarlı hale gelmesinin yıllar aldığını belirten Psaki, "Bizim şu anda odaklandığımız konu, tüm tarafları kapsayan şekilde ilerliye yönelik süreci desteklemeye devam etmek" dedi.

Psaki, "Yani, Mursi yarın salıverilirse, onu Mısır'ın Cumhurbaşkanı olarak tanımayacağınız anlamına mı geliyor?" sorusuna da "Kimlerle çalıştığımızı biraz önce belirttim. Ama açıkçası, bundan sonrası Mısır halkına bağlı" yanıtını verdi.