ABD'den art arda Gülen açıklaması

ABD Büyükelçisi John Bass, Türkiye'nin iadesini istediği Fethullah Gülen konusunda, önemli olanın "yasal sürecin ilerlemesine izin vermek olduğunu" vurguladı. Bass, "Bize zarar verenlerin karşısında intikam değil, adalet aramalıyız" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, Dışişleri Bakanlığı’nın Gülen’le iletişim halinde olmadığını ve bunun ‘uygunsuz’ olacağını ifade etti.

DHA

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlenen "Bağımsızlık Günü Resepsiyonu" öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Bass, "Öncelikle hatırlatmak isterim ki, ABD güçlü bir şekilde darbe girişimini kınıyor; Türkiye hükümetini, hukuka ve yasal süreçlere uygun bir şekilde darbe girişimini yapanların yargılanması konusunda destekliyoruz" dedi.

Gülen’in iade edilmemesi ve ABD – Türkiye ilişkilerinin zayıflaması halinde, IŞİD’le mücadelede hangi yolu izleyeceklerine ilişkin soruya, ABD Büyükelçisi, şu yanıtı verdi: "Bu hafta içinde Türkiye'ye birçok kez, 'Gülen'in darbe girişimiyle ilgisini kanıtlayacak belgeler elinizde varsa onları almaktan memnun oluruz ve yakın bir şekilde sizlerle çalışırız' dedik. Ancak burada önemli olan yasal sürecin ilerlemesine izin vermek ve olası sonuçlarla ilgili hipotezlerde boğulmamak."

Bass, Türkiye'nin Gülen'in iadesine yönelik darbe girişimi öncesindeki çağrılarına ilişkin DHA’nın sorusunu da şöyle yanıtladı: "ABD’nin yasal süreci kapsamında her hükümetin bir diğer hükümete, diğer ülke vatandaşı tarafından işlenmiş suçlarla ilgili kanıtlar sunma özgürlüğü ve yasal süreç için iadesini isteme hakkı var. Bu, iki hükümet için de her zaman geçerli. Daha önce de Gülen’in Türkiye’ye iadesi hakkında Türkiye’ye hep bu olasılığın her zaman var olduğunu ve kanıtları bize iletebileceklerini söylediğimizi anımsıyorum."

Bass, bu konuda Türkiye hükümetinin kendilerine hangi yanıtı verdiğine ilişkin soruyu da, "Darbe girişimi öncesinde de, benim hatırladığım, Türkiye’nin yasal belgeleri hazırlamasını ve bize iletmesini beklediğimiz yolundaydı" diye yanıtladı.

Hükümet içinde ve dışında, ABD’nin diplomatik ailesinin de “bu travmayı atlatmaya çalıştıklarını” söyleyen Bass, Türkiye hükümetine, darbe girişiminde bulunanların adalete teslim edilmesi konusunda destek olacaklarını yeniledi.

Bass, “Bunun yanında Türkiye ile birlikte IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadele, yatırım ve ticaret, iki ülkedeki öğrenci ve akademisyenlerin bir arada çalışması ve birbirini anlaması için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Bass, aynı zamanda “bu toplumun yaşadığı şokun getirdiği hassasiyetleri gözeteceklerini” söyledi.

Bass , "Bağımsızlığımızın 240. Yıldönümü'nü kutlarken bize katıldığınız için teşekkür ederiz. Sizlerle geçen yılki resepsiyonda bir araya gelmemden bu yana acı dolu bir yıl geçirdik" dedi.

Bass, "Bu akşam, zor bir dönemde gerçekleşen vakar ve ciddiyet dolu bir akşam. Her ülkenin toplumu da teröristlerin elinde tekrar tekrar acı ve kayıp yaşamıştır" dedi ve Türkiye’nin yüzlerce kişinin öldüğü darbe girişiminin "şok ve travmasını" yaşadığını belirtti.

"Ne kadar acı olsa da ülkelerimizde yaşanan saldırılar yalnızca demokrasilerimizi koruma kararlılığımızı güçlendirdi. Hep beraber ve ayrı ayrı olarak hoşgörü ve barışın nefret ve şiddete galip gelmesini sağlamalıyız" diye konuşan Bass, demokratik toplumların temelini oluşturan temel insan haklarının korunması yönündeki çağrısını yineledi.

ABD Büyükelçisi, "Bize zarar verenlerin karşısında intikam değil adalet aramalıyız” dedi ve Mevlana’nın "Sesini değil, sözünü yükselt. Yağmurdur çiçekleri büyüten, gök gürültüsü değil" sözünü hatırlattı.

KERRY'DEN AÇIKLAMA: UYGUNSUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Fethullah Gülen’le iletişim halinde olmadığını belirten John Kerry, bunun ‘uygunsuz’ olacağını ifade etti.

ABD’nin, Türkiye’nin cuma gecesi meydana gelen darbe girişimini bastırmasını desteklediğini kaydeden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Bildiğim kadarıyla, Bakanlık’taki hi kimse Gülen’le temas kurmadı ve bu koşullar altında Bakanlığın onunla iletişim kurması için hiçbir sebep yok” dedi.