ABD’de servet yapan Türk Forbes listesinde

SNC şirketinin Başkanı Eren Özmen, 900 milyon dolarla Forbes dergisinin oluşturduğu ve ABD’de kendi servetini yaratan 50 başarılı kadının yer aldığı listedeki tek Türk isim oldu.

cumhuriyet.com.tr

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin hazırladığı “Amerika’nın Servetini Yaratan 50 Kadın” listesinde, eşi Fatih Özmen’le birlikte Sierra Nevada havacılık şirketini kuran Eren Özmen de yer aldı. Özmen, 900 milyon dolarlık servetiyle listenin 19. sırasında bulunurken, sıralamada birincilik, 4.5 milyar dolarlık servetin sahibi olan 31 yaşındaki Elizabeth Holmes’a ait.

Derginin 15 Haziran’da çıkacak sayısında yer alan sıralama, ABD’nin kendi servetini kendisi yaratan 50 başarılı iş kadınını biraraya getirdi. Liste, Amerikalı veya uzun süredir Amerika’da yaşayan, servetlerini miras ya da aileleri yoluyla edinmeyip tamamen kendisi yaratmış kadınlar seçilerek oluşturulmuş. Amerika merkezli Sierra Nevada havacılık şirketinin sahibi olan ve şirketi eşi Fatih Özmen’le birlikte kuran Eren Özmen, listeye giren tek Türk oldu. 900 milyon dolarlık servetiyle listenin 19. sırasında yer alan Özmen, aynı zamanda Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) başkanlığını yürütüyor.

Nevada Üniversitesi’nde İş İdaresi konusunda masteri bulunan ve söz konusu şirkette işe başlayan Eren Özmen, eşiyle birlikte çalıştıkları SNC’yi 1994 yılında satın aldı. Devraldıkları şirketi daha da büyüten ve ABD’nin 18 eyaletinin yanı sıra Avrupa’da da organize olan Özmen çifti, personel sayılarını da 20’den 3 bine ulaştırdı.

Uzay gemisi yolda

Aynı zamanda Türkiye’nin “milli uçak” projesinin ortağı da olan Özmen çiftinin SNC şirketi, uydu ve ateşleme sistemlerinin yanı sıra “Dream Chaser” (Rüya Kovalayıcı) adını verdikleri, uzaya çıkabilen ve uçak gibi normal havaalanlarına inebilecek bir uzay gemisinin geliştirilmesiyle de uğraşıyor. Yıllık 1.5 milyar dolarlık ciroya sahip şirket, şubat ayında da İngiliz ve Alman merkezli “328 Support Services GmbH” şirketini de satın almışlardı. Şirket, böylelikle Dornier 328 uçaklarının tüm fikri mülkiyet haklarını da elde etmişti. Özmen çiftinin, Türkiye’de kurduğu bir uzay ve havacılık şirketi de bulunuyor.


Dayısının ölümü patron yaptı!

Forbes’un listesinde ilk sırada yer alan ve 31 yaşında olmasına karşın 4.5 milyarlık servetin sahibi olan Elizabeth Holmes, dayısının, erken teşhis yapılamayıp, kanser yüzünden hayatını kaybetmesinin ardından, henüz üniversitede okurken bu işe girmiş. 2003 yılında kan ölçümleri konusunda öncü şirketlerden biri olan Theranos’u kuran Holmes, 41 laboratuvara ulaşırken, halka en hızlı, ucuz ve en az acı verici testleri yapma iddiasını taşıyor. 400 milyon dolarlık risk sermayesi desteği alan Theranos’a, geçen yıl biçilen değer 9 milyar dolar civarındaydı.

Milliyet'in haberine göre; aynı listede ikinci sırayı 3.7 milyar dolar serveti bulunan 68 yaşındaki Diane Hendricks aldı. Listenin üçüncü sırasında yer alan ve eşiyle kendilerine uygun kot pantalon bulamadıkları için açtıkları mağazayla “Gap” imparatorluğunu yaratan 83 yaşındaki Doris Fisher ise, 3.1 milyarlık servete sahip.

Forbes’un listesinde ünlü televizyoncu ve işkadını Oprah Winfrey, HP CEO’su Meg Whitman, ünlü sanatçı Madonna, Moda imparatoriçesi Donna Karan, şarkıcı Beyonce gibi isimler de bulunuyor. Bu isimlerin büyük kısmı, listenin alt sıralarında yer bulabilmiş.