ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'ndan Obama'ya uyarı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'nin Libya'daki askeri misyona katılımı konusunda gelecek pazar gününe kadar Kongre'den yetki almayı başaramazsa 1973 tarihli Savaş Yetkileri Kanunu'nu ihlal etmiş olacağı uyarısında bulundu.
cumhuriyet.com.trABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderdiği mektupta, Amerikan yönetiminin, Temsilciler Meclisi'nin 3 Haziran'da kabul ettiği tasarıda yer alan, Libya'daki operasyonla ilgili sorulara yanıt vermediğinden yakındı. Obama'yı Libya'daki operasyona dair "zorunlu gerekçeler" sunmamakla eleştiren ve kendisine Libya'daki misyonun boyutları, hedefleri ve bedelleri gibi ayrıntılar hakkında bazı sorular yönelten tasarıda, Obama'ya bu sorulara yanıt vermesi için iki haftalık süre verilmişti. Bu süre gelecek cuma sona eriyor.
Mektubunda bu hususu hatırlatan Boehner, ayrıca Obama'nın Kongre'den yetki almamasının, Savaş Yetkileri Kanunu'nun da ihlali anlamına geleceğini belirtti. Kongre'nin her iki kanadının, 7 Kasım 1973 tarihinde, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon'ın vetosuna rağmen geçirdiği Savaş Yetkileri Kanunu, Amerikan silahlı kuvvetlerinin Kongre yetkisi olmadan 60 günden fazla süreyle askeri operasyonlarda görev almasını yasaklıyor. Ancak şu ana kadar bütün ABD Başkanları bu kanunu gözardı etti. Boehner, 30 günlük süre uzatımı opsiyonunu içeren Kanunun Başkan'a tanıdığı sürenin gelecek pazar günü dolacağını bildirdi.
Boehner mektubunda, "ABD yönetimi, 5 gün içinde Kongre'den yetki almadığı ya da operasyondan Amerikan askerlerini çekmediği müddetçe, Savaş Yetkileri Kanunu'nu ihlal etmiş olacak" ifadesini kullandı.
Beyaz Saray, daha önce yaptığı açıklamalarda, Libya'daki misyonla ilgili olarak Kongre üyelerine sıkça brifingler verildiğini ve dolayısıyla Savaş Yetkileri Kanunu'na uyulduğunu savunmuş ve bu konudaki tasarıları "gereksiz ve yardımcı olmayan" şeklinde nitelemişti.
Boehner ise mektubunda Beyaz Saray'ın bu yöndeki açıklamalarına itiraz ederek, "Misyonun başlangıcından bu yana, ABD yönetimi, Temsilciler Meclisi'ne operasyonel brifingler sundu, ancak Beyaz Saray, Libya'daki misyona dair resmi bir yetki talebinde bulunmaktan sistematik biçimde kaçındı" sözlerine yer verdi.
Mektubunda Obama'dan, Libya'daki misyonun yasal zeminlerini anlatmasını isteyen Boehner, Obama'yı, "ABD'nin Libya'daki rolü konusunda belirsiz politikalar yürütmek, Kongre'nin askeri operasyonlardaki rolüne saygı göstermemek ve Savaş Yetkileri Kanunu'nun temel ilkelerine uymamakla" suçladı ve bu durumdan Amerikan Kongresi'nin birçok üyesinin yanısıra, Amerikan halkının da hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti.
Obama'ya hitaben, "Ya Savaş Yetkileri Kanunu'nun Libya'daki misyonu kapsamadığı sonucuna vardınız ya da bu kanunun Anayasa'ya aykırı olduğunu kararlaştırdınız. Temsilciler Meclisi ve temsil ettiğimiz Amerikan halkı, hangi kararı verdiğinizi bilmeyi hakediyor" ifadesini kullanan Boehner, mektubunda, Başkan'dan 17 Haziran 2011 tarihine kadar yanıt beklediğini belirtti.
Boehner'in mektubuna yanıt ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor'dan geldi. Vietor, açıklamasında, Libya konusunda Temsilciler Meclisi ve Senato için kapsamlı bir bilgi dosyası hazırladıklarını belirterek, tamamlanması son aşamaya gelen bu dosyada, Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği tasarıda dile getirilen sorulara yanıtlar ve Savaş Yetkisi Kanunu ile ilgili hukuki analizler de dahil olmak üzere, ABD'nin Libya'da yürütmekte olduğu çabalar hakkında birçok hususa yer verileceğini bildirdi.