'ABD Merkel'i anlaşmalara dayanarak mı dinledi?'
ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonlarını dinlediği iddiasına yönelik tepkiler dinmedi. İki ülke arasında gerginliğe yol açan dinlemenin meşruluğu tartışma konusu oldu.
DHANSA’nın Almanya Başbakan
Almanya’da yapılan son anketlerde halkın 4’te 3’ü Washington yönetiminin Berlin’den resmen özür dilemesini istedi.
Alman Prof. Josef Foschepoth 2012 yılında yaptığı araştırmaya dayanarak Almanya'nın 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra topraklarında kapsamlı istihbarat faaliyetleri yapılmasını kabul ettiğini ortaya çıkardığını hatırlatırken posta ve telefonla haberleşmenin dokunulmazlığının kaldırıldığını söyledi. Başka bir ifadeyle: Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefon konuşmalarının dinlenmesinin hukuki bir temele dayandığı kaydildi. Prof. Foschepoth, 1950'li yılların gizli belgelerinde hiçbir şekilde Alman hükümetinin dinlenebileceğinin açıkça dile getirilmediğini, ancak Almanya hakkında istihbarat toplanmasının da yasaklanmadığını vurguladı. Dönemin Başbakanı Konrad Adenauer'in, Anayasa'nın posta ve telefon gizliliğinin korunmasıyla ilgili maddesine rağmen müttefiklere ayrıcalık tanıdığı da Freiburglu profesörün araştırmaları sırasında ortaya çıktığı hatırlatıldı.
Ulusal Güvenlik Ajansı'nın Almanya'nın çeşitli yerlerinde dinleme tesisleri bulunduğu ifade edilirken 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan gizli anlaşmaların Amerikan servislerinin bugün Almanya'da sürdürdüğü faaliyetleri meşru kılıp kılmadığı tartışma konusu oldu.
Alman Ceza Kanunu'na göre başbakanı istihbarat toplama amacıyla dinlemenin 10 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılması öngörülürken, bu yasanın uygulanabilirliğinin olmadığı iddia edildi.