ABD ile 'Lisanssız Sikorsky' anlaşması

Sikorsky anlaşmasının sessizce imzalanmasının nedeni ortaya çıktı.

Barkın Şık / Cumhuriyet

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Sikorsky firmasına verdiği 3.5 milyar dolarlık genel maksat helikopteri projesini “sessiz sedasız” bir törenle imzalamasının nedeni ortaya çıktı. Sikorsky firması, S-70 helikopterlerinin Türkiye’de üretimi için ABD hükümetinin vermesi gereken lisans izinlerini almadan 3.5 milyar dolarlık kontrata imza koydu. Söz konusu durum imar ve inşaat izinleri bulunmayan müteahhitten ev almaya benziyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi sonrasında, Sikorsky firması ile 21 Şubat’ta yapılan anlaşmanın, AWACS (Barış Kartalı) uçaklarının teslim törenine paralel olarak gerçekleşmesi dikkatleri çekmişti.

2007 yılından bu yana devam eden projeye göre, ilk etapta 109 helikopter Türkiye’de üretilecek. Bu sayının 300’e kadar çıkması öngörülüyor. Türkiye’de üretilecek her bir helikoptere karşılık yurtdışına bir helikopter ihraç edilecek. Projede, TUSAŞ Ana Yüklenici, Sikorsky ana alt yüklenici, ASELSAN, TEI, ALP Havacılık alt yüklenici oldu. Sözleşme imzası ile program takviminin başlaması arasında Sikorsky firmasına 16 aylık bir süre verildi. Bu 16 aylık süre içerisinde Sikorsky firması, ABD hükümeti mevzuatları gereği helikopterin Türkiye’de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin ihracat lisanslarını almak üzere çalışmalar yapacak. Ancak helikopterlerin üretimi için gerekli lisansların alınmadan, 3.5 milyar dolarlık kontratın imzalanması savunma çevrelerinde şaşkınlık yarattı. ABD hükümetinin ihracat lisanslarının alımını müteakip ilk T-70 helikopteri programın takviminin başlaması sonrası 55. ayda teslim edilmesi öngörülüyor.