ABD ile krizde gözler Yıldırım’da
Binali Yıldırım, Başbakanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk ABD ziyaretine 7 Kasım’da çıkacak ve eğer o güne kadar çözülmemiş olursa 1 ayını dolduran vize krizini aşmaya çalışacak.
cumhuriyet.com.trEski Ankara Büyükelçi John Bass’ın hedef alınmasıyla başlayan ve tutuklamaların ABD misyonlarında çalışanlara kadar uzanması nedeniyle Washington’un Türkiye’deki vize işlemlerini askıya almasının ardından başlayan krizi aşmak için arayışlar devam ediyor. Bu kapsamda Başbakan Binali Yıldırım da ABD’ye gidiyor. Çözüm arayışlarının hızlandığı bir dönemde Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence tarafından ağırlanacak. Yıldırım’ın Washington’ı ziyaret ettiği tarihlerde ise ABD Başkanı Donald Trump, 5 ülkeyi kapsayan ve 13 gün süren Asya ziyaretlerini sürdürüyor olacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı. Yıldırım’ın ziyaretini 7-10 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştireceği ve Washington’ın yanı sıra New York’u da kapsayacağı duyuruldu. Yıldırım 8 Kasım’da Washington’da temaslarda bulunacak. Başbakanlık açıklamasında, “ABD’de yeni yönetimin göreve gelmesinden sonra ülkemizden ABD’ye Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyareti teşkil etmektedir” denildi. Yıldırım’a, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da eşlik edeceği bildirildi. Başbakanlık, Yıldırım’ın ‘kanaat önderleri, Türk ve akraba toplulukları temsilcileri, Müslüman ve Yahudi toplumu temsilcileri, medya mensupları, yatırımcı ve işadamlarıyla’ bir araya gelmesinin planlandığını belirtti.
Açıklamada, vize krizine yönelik beklenti de sıralandı:
“Başkan Yardımcısı Pence ile yapılacak görüşmelerde, ikili siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerle Suriye, Irak dahil bölgesel konuların yanı sıra ortak gündemimizde yer alan başta FETÖ, DAEŞ, PYD/YPG olmak üzere terörle mücadele, sığınmacılar meselesi ve vize sorununun çözümü konularında görüş alışverişinde bulunulması planlanmaktadır. Görüşmelerin, ABD ile bazı konulardaki görüş farklılıklarımızın giderilmesine ve işbirliğimizin ilerletilmesi yönündeki ortak çabaların sürdürülmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir.”